dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:361/445)

Rogale świętomarcińskie 363

był ważny dla Kościoła – legenda mówi, że koń św. Marcina zgubił podkowę . W XIX wieku cukiernik należący do parafii św. Marcina, który po prośbie proboszcza, aby każdy dał coś biednym od siebie, stworzył rogale-podkowy nawiązujące do legendy. Bogaci je kupowali, a ubogim je rozdawano . Tak więc z zamysłu rogale świętomarcińskie to deser, którym należy się dzielić . Z rodziną(...)włoskie lub migdały - do posypania'; document.write(" "); Nadzienie: Biały mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, aby napęczniał. Potem odlewamy nadmiar wody. Mielimy mak przez maszynkę do mięsa, na małym sitku co najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan

Poezja smaku
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 145

Wpis zawiera lokowanie produktu. Recenzja jest całkowicie moją opinią w żaden sposób nie ukierunkowaną przez firmę Suempol. Jakiś czas temu dostałam od firmy Suempol ( http://tatar.suempol.pl

Ostra na Słodko
TOP 5 produktów bez których nie obędę się jesienią 206

chwilą wytchnienia, subtelnym preludium przygotowującym do zimy.  W tym czasie dbam również o to, by w mojej kuchni było rozgrzewająco, sycąco - jesiennie... Poniżej przedstawiam zestawienie moich ulubionych produktów bez których nie mogę się obejść o tej porze roku lub planuję wypróbować kilka przepisów. :) 1. Jabłka ,,An apple a day keeps the doctor away"  (jedno jabłko dziennie trzyma(...)zajadam kaszę jaglaną, gdy robi się zimniej - przestawiam się na grykę. W czasie jesienno-zimowym spożywam zdecydowanie więcej mięsa, głównie w postaci gulaszów, potrawek, czy jako dodatek do pożywnych zup. Uważam, że kasza gryczana najlepiej komponuje się w takich daniach. ;) Nie dość, że działa rozgrzewająco to na dodatek zawiera mnóstwo witamin i minerałów : kwas foliowy, witaminę E, witaminy

Kuchnia Ellie
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 209

Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był to albo kurczak, królik, albo świeżo upolowane na bagnach aligatory, nutrie, żółwie czy nawet wiewiórki. Z owoców morza w jambalayi najpopularniejsze są do dziś krewetki, małże i mięso kraba. Kiełbasa francuska andouille jest w Polsce nie do zdobycia(...)płaskie łyżeczki kreolskiej mieszanki wcieramy w mięso kurczaka. Resztę zostawiamy na później. W dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę smalcu i 2 łyżki oleju. Na skwierczący tłuszcz wrzucamy kiełbasę. Podsmażamy kiełbasę mieszając, do mocnego zrumienienia z obu stron, około 7 minut. Wyjmujemy skarmelizowaną kiełbasę, zostawiamy tłuszcz. Na tłuszcz wrzucamy mięso kurczaka i zamykamy je z obu stron, mieszając

Karo in the Kitchen
Proste przedwiosenne chili z fasoli i pieczone bataty 175

Wspaniale jest budzić się o poranku w żółto-srebrnej poświacie marcowego słońca, która zaczyna mieć odcienie coraz bardziej wiosenne! :) Ale przedwiosenna pora bywa naprawdę kapryśna i

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 367

Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na

karmelowy
Burrito 189

może zabraknąć przepisów również na blogu ;) Dlatego dzisiaj zamieszczam przepis na burrito. Jest to danie meksykańskie i jak przystało na tę kuchnię powinno być pikantne :). Ostrość złagodziłam podając danie z dipem z awokado. Na początek przygotowujemy tortille z mąki razowej Składniki (na 10 tortilli): /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)zawinięte w folię aluminiową). Kulki z ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do średnio dużego i smażymy placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony ( do momentu pojawiania się bąbli-przekładamy na drugą stronę- 30s. i zdejmujemy).  Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo staną

Pudełko rozmaitości
własny sos pomidorowy 171

Zauważyłem, że gdy próbuję napisać kolejny post moje pierwsze skojarzenie „musiecie wiedzieć jak uwielbiam xyz”. Wychodzi na to, że łatwo mi dogodzić bo lubię

Gar Zdrowia
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 288

nadzieje, że i Wam przypadną do gustu. Znajdziecie tu smakowite i proste pomysły na sałatki, na wytrawne tarty, na różnego rodzaje śledzie i inne morskie żyjątka, na dania na ciepło i oczywiście na różne słodkości. A także domowe likiery. Serdecznie zapraszam 😊. Wszystkim moim Czytelnikom życzę dużo pomyślności i samych pyszności na stole(...)zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe

Kulinarne przygody Gatity
Boczek po japońsku 186

Zna­cie boczek przy­go­to­wany po japoń­sku? Jeśli nie, to Wam go przed­sta­wię. Uwierz­cie, jest bar­dzo łatwy do przy

Kuchcik gotuje
Komu słoiczek? Białe brzoskwinie w różanym syropie z pistacjowym krokantem. I co słychać ? 145

robię, a czego nie? Co przede mną, a co już dawno minęło? Czemu północ, skoro najbardziej kocham południe? Co dalej? Jak to będzie? Czy się uda? Czy dam radę? I do kogo trafi słoiczek? (patrz niżej) Mnóstwo pytań. Nie jedna wątpliwość, ale i ogromna ciekawość - jaka będzie odpowiedź...? Dawno już w moim życiu nie działo się tyle rzeczy naraz, choć(...)się rumieńcem.  Czyż nie są zmysłowe? Te kształty, kolor, smak, jak im nie ulec?! Odkąd pamiętam smak białych brzoskwiń przemawiał do mnie echem różanego aromatu. Ta nuta orientu bez dodatku pistacji byłaby niedogranym tonem. Choć trudno się oprzeć i czekać, polecam Wam schłodzić całość przed podaniem.  W letnie popołudnie ten deser chłodzi i orzeźwia. Jest lekki, zmysłowy

KUCHARNIA
Potrawka z kury i czterech warzyw 181

Pan Mąż upolował, Pani Żona obiad zrobi! Leniwe popołudnie, pora obiadowa za pasem. Od rana uskuteczniam intensywnie pidżama-party - znaczy nie udało mi się jeszcze przebrać

Grunt to przepis!
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 173

Dzisiejsz ą  tart ę  upiekłam po raz pierwszy i od pierwszego kęsa  zachwyciłam sie jej smakiem. Na pewno będę powtarzała

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania