ruch na Niedzielnym Kucharzu nie tylko nie spadł, ale poszedł w górę, co świadczy chyba o tym, że baza przepisów jest na tyle duża, że blog przyciąga uwagę nawet bez nowych treści. Poza tym, co nas szalenie cieszy, nasze teksty i tygodniowe plany posiłków są dla Was przydatne! I dajecie nam o tym znać! Dziękujemy za super recenzję dziewczynom(...)pięć dań na roboczy tydzień wydaliśmy mniej niż 100 zł O. biady z tego menu są zdrowe, z dużą ilością warzyw i kaszy oraz proste. W tym tygodniu zastosowaliśmy starą i sprawdzoną metodę gotowania mix and match , polegającą na tym, żeby te same, lub podobne składniki łączyć w różne dania. Tym razem wspólnym składnikiem trzech dań
Niedzielny kucharzjest to połączenie rodem z Pillars of Eternity oraz starych Falloutów, gdzie niektóre opcje dialogowe dostępne są tylko w przypadku posiadania określonego poziomu danej umiejętności czy popularności wśród danej frakcji. Daje to to świetne pole manewru jeśli chodzi o rozwiązanie misji – ciężko na ten moment powiedzieć, jakie są długoterminowe konsekwencje rozwiązania sprawy sposobem A a nie B, ale wierzymy(...)Niby takie drobnostki, ale nadają całości realizmu i pozwalają nam na wtopienie się w wykreowany świat. Jeśli baliście się, że cyberpunkowa metropolia wg Redów stanie się sztampowym nowoczesnym światem bez naleciałości dawnych kultur, to miło się rozczarujecie. Na samym pokazie wychwyciliśmy np. takie smaczki jak gang voodoo i ich świątynia (nawiązania do kultury Nowego Orleanu) czy różnorodne kolonialne naleciałości
Nerds Kitchenmnie 2 kieliszki bimbru i gulasz z jakiś skrawków mięsa, którego normalnie bym nie tknęła i po chwili byłam jak nowa. Spaghetti carbonara Najlepsze są proste przepisy. Takie, które zrobimy w kilka minut, gdy jesteśmy głodni ze składników, które często i tak mamy w lodówce. Po takich daniach poznaje się też rękę kucharza i jakość składników. Zimowe klasyk(...)sałatkę ziemniaczana z rzodkwią daikon Ziemniaki pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu. Posypać odsączonym bobem, plasterkami pora i rzodkiewek. Rzodkiew daikon pokroić na półplasterki i dodać do dania. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Jabłka z boczkiem Zima to dla mnie pomarańcze i jabłka. Polska jest przecież jednym z największych producentów jabłek i coś trzeba
Ugotowane pozamiatanenikt mi nie wmówi, ze przecież w „daniu nie będzie czuć różnicy”. Czuć! i na tym właśnie polega m.in. fenomen najlepszych restauracji. Od jakiegoś czasu marzyłam o urządzeniu, które pomoże przygotowywać mi w domu różnego rodzaju oliwy – takie, które będę mogła dodać do sałatek, ukochanych drożdżowych focacci, mięs, pizzy, warzyw czy też używać do olejowania włosów(...)oleje przygotowane w domu mają tak zupełnie inny smak, inny wygląd, inną klarowność – teraz mam na to dowody. Świetne jest to, że sami dokładnie wiemy jak dany olej został przygotowany, bez ulepszaczy, konserwantów, chemicznych procesów – wiemy wszystko od A do Z. Plusem jest to, że po przygotowaniu oleju nic się nie marnuje i w całości wykorzystujemy pierwotny
Ostra na Słodkopanierki i w mniejszej ilości tłuszczu (najlepiej udusić, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi), a do sałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób lub wołowinę) przyprawcie ziołami (a nie solą). Odciążycie układ trawienny i zmniejszycie kaloryczność potraw. 2. Zamiast słodzonych napojów pij wodę Do picia dużej ilości wody jestem(...)znaczne ilości wody, cukru i... w zasadzie niczego specjalnego (poza kaloriami) nie wnoszą. Nie zrozumcie mnie źle - są i dobre soki "z kartonów" - będą miały napis "100% soku", "bez dodatku cukru" itp :) No i uważajcie na alkohol. 1g czystego etanolu dostarcza nam 7 kcal (w przeliczeniu na 100g jest to aż 700!), a w połączeniu ze słodkimi
KatsuumiWitam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z farszem mięsnym, farsz jest bardzo dobry, wilgotny a paszteciki bardzo smaczne. Idealnie nadają się do podania z czystym czerwonym
Uwaga Babcia Gotujewielką pokusę, że próbujemy ich zawsze gdy tylko mamy okazję (oczywiście oprócz Wiktora - jego dieta jest ścisła). Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie(...)facebooku ( tutaj ) ;) To jest zaproszenie! :) Oficjalniej się nie da, bo to macie czarno na białym! Dodatkowo Przepisy na pierogi: - Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z mięsem (indyk i kaczka) (kliknij w napis
Wypisz Wymalujswoim przykładzie przekonał się o uzdrawiającej mocy diety roślinnej. Więcej o nim samym, jego planie żywieniowym, przeprowadzonych badaniach i ich wynikach oraz sposobie leczenia dietą przeczytamy w "Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia, która leczy" . Myślę, że jego zasady żywieniowe są najłatwiejsze do realizacji. Proponuje on jeść ziemniaki, nie "boi" się glutenu w pieczywie. Takie produkty każdy lubi i się(...)Często też korzystam z przepisów zawartych na końcu książki. Kolejnym surojadkiem i autorem książki o zdrowym żywieniu jest J. Wignall . W "Na surowo" , oprócz przepisów na pyszne witariańskie dania, znajdziemy krótki instruktaż hodowli kiełków, opis sprzętu przydatnego dla weganina, a przede wszystkim informacje, czym jest witarianizm i jaki ma wpływ na nasze zdrowie i wygląd. Jeśli chodzi
Jeść, by żyć w zdrowiuPełna micha i micha się cieszy – bo Buddha Bowl to kolor, zderzenia faktur i samo zdrowie! Na ciepło lub na zimno – jak macie ochotę, bo w
Karo in the Kitchenpierwszej, noworocznej stronie mojego bloga chcę podzielić się z Wami nie przepisem, lecz najlepszym składnikiem wielu przepisów, i to nie tylko kulinarnych! Wzbogaca i ulepsza smak ciasteczek, zup, mięsa, a nawet kawy! Znajdziesz go w najlepszych kremach do pielęgnacji ciała, ale, jeśli chcesz, możesz go też użyć do... czyszczenia mebli. Zdziwiona/y? Co to takiego? Olej kokosowy! Czy kiedykolwiek(...)kosmetyce jako lek środek do czyszczenia mebli i nie tylko OLEJ KOKOSOWY W KUCHNI I JAKO LEK Używaj go do smażenia , a zauważysz ogromną różnicę. Nie tylko Twoje dania będą smaczniejsze, ale tez mniej kaloryczne i szybciej je spalisz. Olej kokosowy jest pierwszym olejem, który nie przyczynia się do budowania tkanki tłuszczowej, a wręcz przyspiesza jej spalanie
Gotowanie to kochaniewłaśnie 24-48 albo 72 godziny. Sami możecie zdecydować kiedy chcecie ten proces przerwać. Jeszcze lepiej – podzielcie świeżo wyrobione ciasto na trzy partie, włóżcie każdą do osobnego pojemnika i dajcie każdej inny czas na fermentację. Sami sprawdźcie i zdecydujcie, który z nich jest dla Was idealny i jego się trzymajcie. PRZEPIS NA CIENKIE CIASTO Do misy robota planetarnego wlewamy wodę(...)użytych składników nadzienia przez 4,5 do 6minut, na ostatnie 30-50 sekund przekładam blachę pod górną grzałkę, do momentu ciemnych kropek pokazujących się na serze i lekkiego zrumienienia (bez pieca chlebowego ta pizza zawsze będzie bladzioszkiem, no, chyba że ją spalicie). UWAGI W przepisie ważna jest kolejność umieszczania składników w misie miksera – najpierw woda, potem mąka. Robot
Karo in the Kitchenzapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy w XV i XVI wieku wraz z wyprawami do Nowego Świata. Początkowo były(...)szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana
Ciastka - domowe słodkościrównież kóz i krów sprawiły, że w Karpach ta tradycja przetrwała lub powiedzmy szczerze jest odtwarzana z dużym sukcesem. Jeżdżąc po Bieszczadach można spotkać wiele straganów z serami. Nie dajmy się jednak nabrać. Jeśli ktoś próbuje nam sprzedać ser owczy wczesną wiosną, późną jesienią lub zimą to na pewno nie zawiera on nawet grama mleka owczego, choćby sprzedawca zaklinał rzeczywistość(...)Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin i używa się do niego drewna olszy szarej. W trakcie wędzenia Pan Marcin
królestwo garówMięso perliczki jest delikatne i chude, a zarazem aromatyczne i raczej łatwe w obróbce. Jakże przy tym inne w smaku od popularnego kurczaka. Jednym z naturalnych
Kulinarna Pokusa