Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Pierwszy raz jadłam ją u znajomych i już od kilku lat jest moją sałatką „awaryjną”. Przede wszystkim
Smaki Na Talerzuporcje sycącego dania. Makaron z sosem mięsnym i podgrzybkami 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki i przekręciłam ją przez maszynkę z grubym sitkiem) 1 cebula 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków 50 g parmezanu 300 g makaronu Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy 400 ml wrzątku, przykrywamy i odstawiamy. Na łyżce oleju podsmażamy mięso, rodziekając grudki(...)dodajemy posiekaną cebulę. Grzyby odcedzamy pozostawiając wodę, w której się moczyły, kroimy je i dorzucamy do mięsa. Podsmażamy całość 10 minut a gdy wszystko się zacznie ładnie rumienić wlewamy łyżkę octu winnego i wodę z moczenia grzybów (bez śmietków z dna) i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy pozostawiając szklankę wody
Dzieje kuchennej Wiewióryrodzinnym obiedzie, świątecznym stole a także na kanapce zamiast wędliny. Jeśli chcemy żeby danie było mniej kaloryczne możemy pozbyć się skóry z udźca oraz do marynaty nie dodawać aż tyle oleju. Sama testowałam smakuje równie dobrze;) Składniki: 1 kg udźca z indyka (ja kupuję bez kości) 2 duże cebule 2-3 duże ząbki czosnku 1 łyżka ketchupu(...)pieczenia Przygotowanie: Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Do oleju dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz, curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, albo piórka.Obsypujemy nią mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia i zostawiamy na dobę w lodówce. (najlepiej żeby było przykryte
Kuchnia Pełna Pasjiszybciej niż przypuszczacie :-) Nieco pracochłonna, jednak warta poświęcenia. Składniki dla 4-5 osób: 1 kg mięsa mielonego 60-70 dkg pieczarek 2-3 cebule 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 świeże pomidory 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego około 400 ml wody kilka ząbków czosnku opakowanie makaronu lasagne (ilość potrzebna uzależniona jest od wielkości(...)smażenia 1. Przygotowanie farszu: Na dużej, głębokiej patelni (wok) lub w dużym rondlu rozgrzać odrobinę oleju. Mięso podsmażyć wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do smażącego się mięsa. Papryczkę chili (ilość wg uznania- ja dałam 1/4 średniej wielkości), pokroić w drobne paseczki i dodać do smażenia. Wszystkie składniki należy co jakiś czas mieszać
Aromatyczne PodróżeOstatnio odkryłam płatki quinoa czyli płatki z komosy ryżowej. Nazywana skarbem Azteków, uprawiana od 6000 lat. Wspaniałe źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo bez glutenu. Ja
Smaki Ewyprzysmak sałatką hawajską, choć w wielu przepisach kryjących się pod tą nazwą nie znalazłam "swoich" składników. Te, które pojawiają się w internecie zazwyczaj zawierają ryż, albo brakuje im czegoś, bez czego według mnie sałatka straciłaby sporą część smaku. To zamknięta całość, sałatka perfekcyjna, którą mogłabym jeść codziennie w ogromnych ilościach. Cudownie prezentuje się w wytrawnych babeczkach, ale równie dobrze(...)przygotowania. Szczerze i z całego serca polecam ją każdemu, niech ostatecznym argumentem będzie to, że generalnie nie przepadam za połączeniem mięsa z owocami (np. schab ze śliwką czy pierś z kurczaka z ananasem), ale w tej sałatce dałabym się za nie pokroić. Dziwne, prawda? Coś wyjątkowego musi w niej po prostu być! Sałatka hawajska 1 ugotowana pierś z kurczaka
Przepysznik - BLW i nie tylkoMinimalnym wysiłkiem można też sprawić, że potrawa podana z ryżem, a także użytym do jej przygotowania anyżem czy papryczką chili, będzie też dobrze wyglądać. Na pewno można zrobić takim daniem wrażenie na gościach, doskonale pasuje też do naszej kategorii „kolacja we dwoje”. Jednak gorąco polecamy ją choćby i ot tak na co dzień. Na koniec mała porada. Przy(...)najbardziej słuszne i może mieć zastosowanie w przypadku każdej potrawy przy okazji której zostaje nam kaczy smalec bez innych dodatków, ewentualnie gdy jest nim np. tylko sól albo inny tłuszcz. Dotyczy to m.in. też wspomnianej kaczki po tajsku, gdzie najpierw pieczemy mięso praktycznie bez żadnych dodatków. Kaczy smalec ma specyficzny aromat, a także – jak większość tłuszczów zwierzęcych – wysoki
Kulinarna PokusaTo taka sałatka, która powstała jako dodatek do chicken
Kuchnia PrezydentowejPewnie każdy z Was próbował kiedyś lazanii. My również jedliśmy wiele i TYLKO nasza nam najbardziej smakuje :) Kluczem jest pewien sekretny składnik, który odkryliśmy kiedyś i
Moja Delicjasmalcu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny [ nie dałam] sól i pieprz do smaku listek, ziele przyprawa do gulaszu szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na smalcu na złoty kolor. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać(...)piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki [ mąki nie dawałam] . Zagotować (gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć go rosołem). Gotowy gulasz posypać startą skórką z cytryny [ u mnie bez skórki
Moje domowe kucharzenielekko słodka, gdyż ja zawsze dosładzam dania z dodatkiem pomidorów, czy koncentratu pomidorowego, niweluje on kwas pomidorowy, jest za to delikatnie pikantna za sprawą pieprzu cayenne, ale Wy możecie pomidorową doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Polecam! Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 1,5 kg świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana(...)domowego rosołu 1 łyżka cukru 2 szczypty pieprzu cayenne posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę jednocześnie usuwając nasadki szypułek , 1/3 pomidorów już bez gniazdek nasiennych odkładamy, resztę wrzucamy do garnka, gotujemy na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną, puszczą trochę soku tworząc pulpę pomidorową. Następnie pulpę pomidorową przecieramy przez gęste sito
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGwiazdą tego dania jest kmin rzymski, które nadaje specyficznego, intensywnego aromatu, doskonale współgrającego z pomidorami. Danie nie jest pracochłonne i jest szybkie
Ze smakiem bez glutenujako kuchnia angielska ponieważ stanowi ona mieszankę tradycyjnych potraw z brytyjskimi. Podczas swojego pobytu spróbowałam tradycyjne potrawy tego regionu, które oddają surowy charakter przyrody i klimatu oraz typowo angielskie dania. Na mojej drodze kulinarnej pojawiła się następujące potrawy jak: haggis , fish and chips , sticky toffee pudding , English Breakfast , deep fried mars bar i wishky . Haggis Regionalną potrawą jest(...)czułam lęk, gdyż opis nie zachęca do jedzenia. Podana potrawa wyglądała bardzo smakowicie na talerzu. Haggis zostało podane z tostami, sałatką z świeżych warzyw oraz sosem, który podkreślał smak mięsa. Nie tylko potrawa wyglądała smakowicie, ale też miała dobry smak. Lęk minął, a nawet jestem pod wrażeniem i chętnie w przyszłości jeszcze raz zasmakuję haggis . English Breakfast W Szkocji
Projekty ze smakiempomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)pieczeniem udka wyjmujemy z lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 º C na ok. godzinę. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Upieczone udka podajemy z ryżem jaśminowym po tajsku , albo – z czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka
mojewypiekiinietylkoszybkie do przygotowania i łatwe do serwowania, co doskonale sprawdza się w przypadku stołu szwedzkiego. Oczywiście to tylko inspiracje na przekąski a w pozostałych zakładkach znajdziecie pomysły na ciepłe dania … no i oczywiście desery . Przekąski na Sylwestra: Sałatki na Sylwestra: sałatka gyros Sałatka grecka sałatka caprese – mozzarella z pomidorami sałatka z awokado i ogórka z orzechami(...)serowa z mięsem mielonym paszteciki serowe paszteciki serowe z mięsem mielonym jadalne miseczki serowe tacos w serowych muszlach szparagi w boczku mini pizze z cukinii kotleciki cukiniowo-indycze keto bruschetta Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Tatar z wędzonego łososia Tatar wołowy Galareta bez żelatyny Keto
Ola la LCHF, które nasyci na długo, będzie dobrze smakowało i nie wejdzie w boczki - zestaw idealny! :) Grillowany kurczak to chyba jedno z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych dań, jakie nie wzbudza wyrzutów sumienia. Bez zbędnych dodatków, za to z ulubionymi przyprawami w marynacie zawsze sprawdzi się jako szybki i smaczny posiłek. Postanowiłam dodać do niego frytki z ukochanych batatów(...)Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 3 h lub najlepiej na całą noc. Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzaniem. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i obsmażamy mniej więcej po 4 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego koloru. Oczywiście sprawdzajcie czy mięso jest upieczone
Cooking Monsterpietruszka w małej ilości wody . Cebule pociąć w piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i całość podsmażyć chwilę . Następnie doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową . Mięsa ugotowane ,wątróbkę z cebulą zmielić. Dodać żółtka,bułki odsączone z mleka i na koniec ubitą na sztywno piane z białek. Delikatnie całość wyrobić ,wymieszać do połączenia składników. Keksówke ,lub inna(...)zależności od piekarnika pasztet trzeba kontrolować ,bo może upiec się szybciej. Uwagi Piekłam z połowy porcji karkówki, na święta będzie z całej porcji.... 70 dag karkówki dałam 60 dag udek kurczaka bez kości 10 dag wątróbki 7 jajek średniej wielkości od młodych kurek 2 cebule bułka pszenna Piekłam 30 minut w 200° C i około 45-50 minut
mojej kuchnipietruszka w małej ilości wody . Cebule pociąć w piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i całość podsmażyć chwilę . Następnie doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową . Mięsa ugotowane ,wątróbkę z cebulą zmielić. Dodać żółtka,bułki odsączone z mleka i na koniec ubitą na sztywno piane z białek. Delikatnie całość wyrobić ,wymieszać do połączenia składników. Keksówke ,lub inna(...)zależności od piekarnika pasztet trzeba kontrolować ,bo może upiec się szybciej. Uwagi Piekłam z połowy porcji karkówki, na święta będzie z całej porcji.... 70 dag karkówki dałam 60 dag udek kurczaka bez kości 10 dag wątróbki 7 jajek średniej wielkości od młodych kurek 2 cebule bułka pszenna Piekłam 30 minut w 200° C i około 45-50 minut
w mojej kuchniSkładniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl. bulionu 1 łyżka oleju Sposób przygotowania klopsików : Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko, ok 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz natkę pietruszki. Zmoczonymi(...)momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki. Mieszamy. Solimy do smaku. Podlewamy bulionem i dusimy ok 15 minut bez przykrycia w celu odparowania sosu. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Klopsiki układamy na sosie, podajemy jako osobne danie lub z ryżem ugotowanym na sypko albo pieczywem
Walijskie Pichcenieszwarcwaldzkiej lub parmeńskiej). Piersi kurczaka to popularne i lubiane mięsko, chętnie przeze mnie wykorzystywane w różnych potrawach. W szynce szwarcwaldzkiej zawinąłem podłużne, dosyć chaotycznie wycięte, grube plastry takiego fileta (bez rozbijania – czyli cicho, czysto, szybko i przyjemnie). Oczywiście, aby było ciekawiej w środku muszą znaleźć się również dodatki – jakie to już kwestia gustu (lub zawartości lodówki). Jedna(...)konserwowej, zawinięte w 2 plasterki szynki, ułożone obok siebie (z lekką zakładką). Mięso w środku posolone bardzo delikatnie – szynka ma bardzo intensywny i słony smak. Roladki zapiekałem w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym piórkami cebuli i odrobiną oliwy na dnie, w piekarniku (180 st, ok 45 minut). Całe danie podałem z kaszą jęczmienną, ugotowaną i podsmażoną z ulubionymi dodatkami (cebula, czosnek
Ugotuj to sam ...kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują
codojedzeniaZapraszam dzisiaj na goloneczki na jarzynkach z sosem musztardowym :) pyszne i proste danie :) Składniki : 4 golonki bez kości w siateczce około 4 marchewki 2 cebule kawałek pora kawałek selera około 3 listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie :) Golonkę włożyć do garnka , zalać wodą , dodać por, seler , listek laurowy , ziele angielskie . Gotować około(...)oliwy dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut . Na warzywa wyłożyć golonki , podlać około 1 szkl wywaru z gotującego mięsa, dusić pod przykryciem około 20 minut żeby mięsko przeszło aromatem warzywnym. Sos musztardowy: 3 łyżki mąki około 2 szkl wywaru z gotujących golonek 3 łyżki musztardy
Sama słodycz i szczypta chili