Zawiera mało tłuszczu, chude mięsko i jest raczej mało kaloryczny. Można go wykonać w wersji bezglutenowej jak i glutenowej. Suma sumarum nawet niewiele czasu zajmuje przygotowanie całego dania a w efekcie dostajemy sycący ale nieciężki obiadek 😊 Składniki: Placek ziemniaczany - 2 - 3 placki ok. 5-6 średniej wielkości ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko 1 czubata łyżka(...)patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę posiekaną w grube piórka i zeszklić ją. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażyć lekko. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynówce, wszystkie przyprawy oraz ok 100 ml wody i dusić pod przykryciem jakieś 20 minut - do miękkości mięsa. Woda powinna w dużej mierze odparować a z warzyw powinien powstać gęsty sos. Jeśli ktoś
Ze smakiem bez glutenubędą doskonale pasowały do takich marynat. Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli mamy udziec z kością powinien on być marynowany przez całą noc, udziec bez kości wystarczy marynować 4-6 godzin. Udziec przed umieszczeniem na grillu powinien też zostawić o d stawiony na 30-45 minut(...)minut grillowania na każ de pół kilograma . Gdy temperatura wewnętrzna udźca osiągnie około 79 stopni C to jest odpowiedni czas aby wyjąć go z grilla . Przed pokrojeniem udźca należy dać mięsu odpocząć około 20 minut. To pozwoli wyrównać się temperaturze i pozwoli na przepływ soków z powrotem do mięsa. Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka is a post from
naRuszcieCoraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, więc wyszukuję i łączę różne pomysły na dania z grilla. Przepisy na marynatę i sos zostały znalezione tutaj , ale nieznacznie je zmieniłem. Dodam, że wyszło bardzo smacznie, na sezon grillowy w sam raz :) Składniki : - około kilograma chudej karkówki, - czerwone papryki, - pieczarki, - cebula. Marynata na 24 godziny : - 100 ml oleju, - 2 łyżki(...)ketchupu, - 1 łyżka musztardy, - 2 duże starte ząbki czosnku, - 2 łyżki przyprawy grillowej do mięsa, - 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, - 1/4 łyżeczki chilli, - sok z 1/2 cytryny. Sos śliwkowy : - 1 czerwona cebula, - łyżka oleju, - czosnek granulowany lub świeży, - 3 łyżki powideł ( miałem domowe, bez cukru ), - 1 -2 łyżki octu balsamicznego, - sól, pieprz. Wykonanie : Szaszłyki : Mięso pokroić w kostkę. Składniki
Przepisy Mikołajaznanej przekąski, ogromny PLUS dla Beskidzkie za taki produkt), tradycyjne z solą, z solą morską i wersję ser-cebulka (musicie spróbować! są świetne). Mój mąż poza wersją z solą, bez i wspomnianym karmelem uwielbiam również orzeszki Beskidzkie papryka (ledwo zdążyłam spróbować, tak mu smakowały ;)) i ser-cebulka. A znajomi… tu każdy znalazł coś dla siebie. Ewa z narzeczonym(...)ofertę beskidzkie zarówno do chrupania na przyjęciu, spotkaniach w gronie przyjaciół czy spacerach, jak i jako dodatek do wielu dań. Orzeszki w karmelu są wspaniałe do deserów i babeczek, a wersja z solą morską jest idealna jako panierka do mięs. Musicie spróbować Składniki: (na 2 porcje, ilość zwiększamy w zależności od potrzeb) 50 g chałwy waniliowej 100 ml śmietanki
Słodkie okruszkiKolejny przepis na nieskomplikowany, szybki obiad, a jeśli zostały nam usmażone naleśniki to już w ogóle błyskawiczny :) To banalne połączenie placka naleśnikowego z mielonym mięsem
Simply Foodczasie zeszłorocznego karnawału pokazywałam Wam przepis na empanadas z farszem z tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa. Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam dodatkiem cynamonu. Nie jest(...)wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis na to danie zapisany jest jako pierwszy w moim "pierwszym zeszycie z przepisami". To był mój "włoski" debiut kulinarny; bardzo, bardzo dawno temu... Wszystkim bardzo smakuje, więc często do niego wracam. Dziś z okazji Święta Makaronu przedstawiam gwiazdę w mojej kuchni: Spaghetti w pomidorowym (mediolańskim) sosie. :) Mediolański(...)jeśli użyjemy boczku. :) Sos pomidorowy mediolański . Składniki: 150 g wędzonego boczku lub 300 g mięsa np. łopatki; duża cebula; 2 ząbki czosnku; łyżka oliwy z oliwek; łyżeczka bazylii suszonej; łyżeczka suszonego oregano; 1/2 szkl. białego wytrawnego wina; 1/2 kg świeżych pomidorów (pokrojonych i bez skórki) lub pomidory z puszki; 1/2 szklanki wody spod gotowanego makaronu; sól, pieprz, szczypta cukru
MiksturownikRolady mięsne kojarzą mi się głównie z tymi tradycyjnymi ze Śląska. Rolady śląskie nadziewane są ogórkiem kiszonym, cebulą, boczkiem i musztardą. Rolady wieprzowe z mięsem mielonym
mecooksJak yno pisza tyn recept 1 , to już wiym, że niyftore 2 moje ulubi ōne kōmyntatorki zaroski 3 pedzōm 4 : „To niy je dō mie, joł
Chop w kuchniSoczysta karkówka w miodzie to dobra propozycja na letnie grillowanie.Karkówka jest miękka i rozpływa się w ustach.POLECAM!!! Składniki: 1 kilogram karkówki bez kości Marynata
Bajeczna KuchniaJest niemal 22, a ja dopiero za opisywanie obiadu się biorę, a to o czymś świadczy. Także bez zbędnych wstępów będzie. Czego nam potrzeba? -250
BaRepasPyszny aromatyczny tradycyjny kurczak;) Od czasu do robię w domu zwykłego kurczaka z ryżem. Posiłek pewny i sprawdzony więc jak nie mam akurat ochoty na twórcze
Kuchnia Pełna Pasjiodparowania płynu. Warzywa przekładamy do miseczki i odkładamy na bok. Mięso pokrojone w kostkę oprószamy 2 łyżkami mąki i dokładnie w niej obtaczamy. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy na nią mięso. Obsmażamy do momentu uzyskania ładnego koloru. Gdy mięso uzyska już pożądany kolor, to wtedy na patelnię wlewamy całe piwo(...)bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier oraz passatę i ponownie całośc zagotowujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Do mięsa i sosu dosypujemy wszystkie przyprawy i zioła oraz cukier, mieszamy, a następnie wsypujemy warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko na małym ogniu przez ok. 1,5 h, do czau, gdy mięso
Cooking MonsterIdealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin
MarcinChefhotelu. Warsztaty Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych były organizowane przez Grażynę z blogu Grażyna gotuje i przeze mnie, gdyż odpowiadałam za przygotowanie większości przepisów, oraz dostawę produktów potrzebnych do przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog , który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy(...)zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam do roladkowego farszu. Potem przygotowywaliśmy wcześniej zaplanowane przepisy, jak i improwizowaliśmy z mięsem, które nam zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu i metki. Niemniej jednak wszyscy mieli pełne ręce roboty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię