jednogarnkowy. Znalazłam taki na tej stronie. Baeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami . W Alzacji, to proste danie z trzech rodzajów mięs ( jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny), ziemniaków i wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach. Pierwotnie było to jedzenie szykowane na dzień przeznaczony na pranie.Kobiety szykowały(...)więcej, jeśli to konieczne, do garnka 500 g łopatki wołowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm) 500 g łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm) 500 g łopatki jagnięcej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm) Sól
Stare GaryFaszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki
UgotujmyTo.plSą mniej pracochłonne niż tradycyjne krokiety. Doskonała propozycja obiadowa. Można je podawać z barszczem czerwonym. Minusem krokietów zawijanych waflach jest to, iż najlepsze są zaraz po
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: (na 2 porcje) Polędwiczki: 2 plastry polędwiczki wieprzowej szczypta soli szczypta pieprzu 1-2 łyżki miodu odrobina oliwy do smażenia- w przypadku zwykłej patelni (na patelni grillowej- smażyć bez tłuszczu) Makaron: pełnoziarnisty makaron typu: tagliatelle 250 ml śmietany 36% 2 ząbki czosnku- wyciśnięte odrobina świeżo mielonego pieprzu szczypta soli Dodatki: zblanszowane pół brokuła (Blanszować- do małego garnuszka, bądź(...)mięso będzie złociste, ale nadal miękkie w środku. Uważać by nie było suche. 4. Ugotować makaron al dente. 5. Po ugotowaniu makaron położyć na patelnię, dodać soli, pieprzu, śmietankę, czosnek, delikatnie przemieszać. Postawić na mały ogień tylko na kilka sekund mieszając. 6. Makaron przełożyć na talerze, zrobić gniazdko. 7. W gniazdko położyć polędwiczkę, 8. Danie udekorować blanszowanymi brokułami
KreatywnePinyChutney wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest to nic innego jak sos o gęstej konsystencji. Można je robić z owoców jak i z warzyw. Ja
mecooksokoło 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obranego ze skórki pokrojonego pomidora. Podlewamy lekko wodą. Mieszamy i doprawić cukrem oraz(...)wierzchu cukinie posypujemy startym żółtym serem *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem (lub 190’C bez termoobiegu) i zapiekamy przez około 30 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA CUKINIE – DANIA, POTRAWY I PRZETWORY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ
Blog z ApetytemOstatnio w sklepach pokazała się okrągła cukinia. Od razu ją kupiłam, bo naprawdę ma swój urok. Można również ją faszerować, a farsz można komponować według uznania
Salonik smakówSałatka makaronowa to mój pomysł na obiad kiedy brak pomysłów na obiad :D Jest szybka w przygotowaniu, można do niej wrzucić dowolne warzywa jakie mamy pod
HealthyCreationsDziś na obiad były pyszne i całkiem szybkie do wykonania roladki drobiowe wypełnione ciągnącym się serem mozzarella i aromatycznymi suszonymi pomidorami w oleju, dzięki którym
Simply FoodKurczak z makaronem po tajsku może wydawać się banalny. Nic bardziej mylnego! Nie wystarczy wymazać mięsa pastą curry, polać mlekiem kokosowym i tyle. Kuchnia tajska, choć
Pociąg Do KuchniSą takie produkty, które zestawione razem tworzą smaki idealne. Jednym z takich połączeń jest dla mnie trio figi (owoc :), serek kozi i miód. A jak jeszcze
Pełny talerzNa naszym balkonie bazyliowe szaleństwo. 5 aromatycznych donic. Nie jakieś pyrdki z marketu, które usychają po 2 dniach. Pachnąca i kwitnąca bazylia z ogrodu mojej mamy
Matka ŻywicielkaZawiera mało tłuszczu, chude mięsko i jest raczej mało kaloryczny. Można go wykonać w wersji bezglutenowej jak i glutenowej. Suma sumarum nawet niewiele czasu zajmuje przygotowanie całego dania a w efekcie dostajemy sycący ale nieciężki obiadek 😊 Składniki: Placek ziemniaczany - 2 - 3 placki ok. 5-6 średniej wielkości ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko 1 czubata łyżka(...)patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę posiekaną w grube piórka i zeszklić ją. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażyć lekko. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynówce, wszystkie przyprawy oraz ok 100 ml wody i dusić pod przykryciem jakieś 20 minut - do miękkości mięsa. Woda powinna w dużej mierze odparować a z warzyw powinien powstać gęsty sos. Jeśli ktoś
Ze smakiem bez glutenubędą doskonale pasowały do takich marynat. Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli mamy udziec z kością powinien on być marynowany przez całą noc, udziec bez kości wystarczy marynować 4-6 godzin. Udziec przed umieszczeniem na grillu powinien też zostawić o d stawiony na 30-45 minut(...)minut grillowania na każ de pół kilograma . Gdy temperatura wewnętrzna udźca osiągnie około 79 stopni C to jest odpowiedni czas aby wyjąć go z grilla . Przed pokrojeniem udźca należy dać mięsu odpocząć około 20 minut. To pozwoli wyrównać się temperaturze i pozwoli na przepływ soków z powrotem do mięsa. Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka is a post from
naRuszcieCoraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, więc wyszukuję i łączę różne pomysły na dania z grilla. Przepisy na marynatę i sos zostały znalezione tutaj , ale nieznacznie je zmieniłem. Dodam, że wyszło bardzo smacznie, na sezon grillowy w sam raz :) Składniki : - około kilograma chudej karkówki, - czerwone papryki, - pieczarki, - cebula. Marynata na 24 godziny : - 100 ml oleju, - 2 łyżki(...)ketchupu, - 1 łyżka musztardy, - 2 duże starte ząbki czosnku, - 2 łyżki przyprawy grillowej do mięsa, - 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, - 1/4 łyżeczki chilli, - sok z 1/2 cytryny. Sos śliwkowy : - 1 czerwona cebula, - łyżka oleju, - czosnek granulowany lub świeży, - 3 łyżki powideł ( miałem domowe, bez cukru ), - 1 -2 łyżki octu balsamicznego, - sól, pieprz. Wykonanie : Szaszłyki : Mięso pokroić w kostkę. Składniki
Przepisy Mikołaja