się gładko, bez zgrzytów. Tylko, że kiedyś ludzie nie żyli tak bardzo zamknięci w swoich światach jak teraz. Niby mamy większe możliwości komunikacji, ale nie korzystamy z nich sensownie... I takie rozmowy prowadzę z dziadkiem Adamem :) nie tylko takie, bo ostatnio o jedzeniu :) No i opowiedział mi o swoim ulubionym daniu z dzieciństwa: pieczeni(...)wlać do garnka, dodać przyprawy i cebulę - gotować przez około pół minuty na niewielkim ogniu. Odstawić z ognia, wlać ocet i wystudzić. Mięso włożyć do zimnej zalewy i odstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 dni. Mięso powinno być całkowicie zanurzone. Pod wpływem kwaśnej zalewy mięso zmieni kolor na lekko szary, nie przerażać
Codzienna kuchnia niecodziennabyć łykowate. Steki u mnie są średnio wysmażone (medium), jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o stopniach wysmażenia i jak je określać zobaczcie przepis na Stek wołowy . Steki smażę praktycznie bez tłuszczu, tylko smaruję nim patelnię przed jej rozgrzaniem. Nośnikiem smaku rozmarynu i czosnku jest gorące masło. Składniki: stek o wadze około 250 - 300 g i grubości(...)łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie) pieprz sól 1 - 2 łyżeczki świeżego rozmarynu (może być suszony) 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Stek wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed smażeniem, inaczej mięso podczas smażenia dozna szoku termicznego i będzie twarde. Umyć i dokładnie osuszyć. Patelnię najlepiej o grubym dnie bardzo mocno rozgrzać z odrobiną oliwy. Oliwy dużo nie dawać, gdyż ze steku
Kuchcik gotujeparmezanu w towarzystwie sosu pomidorowego Jeśli macie dość nudnych, kotletów panierowanych, ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką(...)klasycznego bakłażana pod parmezanem, którego uwielbiał Frank Sinatra oraz przepis na mniej kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać
Niedzielny kucharzFaszerowana rolada ze schabu to danie bardzo uniwersalne i można ją przyrządzić na różne sposoby, a także w różnoraki sposób podać... Znakomicie smakuje na ciepło, podana z dodatkami, jako wykwintny obiad, a na zimno jako wędlina do pieczywa. A można ją także podać w galarecie jako przystawkę. I ten trzeci sposób(...)właśnie wybrałam 😉 Moja propozycja to faszerowany schab w galarecie w wersji świątecznej... z akcentem żurawiny. Schab faszerowany jest mięsem mielonym z indyka oraz suszoną żurawiną, a galaretka została przygotowana na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem soku z żurawiny (sok 100%, bez dodatku cukru). Całość komponuje się naprawdę świetnie i stanowi idealną przystawkę na świąteczny stół... P.S. Bez galarety
Kuchnia MagdaLenySer pleśniowy i gruszki to połączenie wyśmienite:) Bardzo często ten duet wykorzystuję w sałatce (tutaj przepis -> klik ), ale tym razem postanowiłam wypróbować go w innym
Smaki Na Talerzudziś i nie tylko do siekania, ale krojenia warzyw, mięsa, nawet smarowania kanapek masłem. Bardzo mi pomógł w przedświątecznym filetowaniu ryb,poważnie! Z krojeniem pomidorów, mimo, że nie ostrzyłam go jeszcze od listopada poradził sobie całkiem nieźle. Sałata lodowa to czysta formalność jak widać poniżej, tu chyba każdy nóż dałby radę. I czynność,którą lubię najbardziej, czynność, która działa(...)Przykładów mogłabym podać mnóstwo. Na niczym się nóż nie wyłożył. To niby linia Functional Form +, teraz wiem, że plus jest zasłużony, bo wykonanie jest kompletnie inne jak linia bez plusa. Matowa rączka idealnie połączona ze stalowym ostrzem, wykonana jest chyba z jakiegoś aluminium, bo nie wygląda mi na tworzywo. Ostrze jest bardzo konkretne i dość grube, dzięki czemu
Blondynka Gotujeinne kotlety mielone. Kotlety mielone z cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz placków z cukinii , których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam czosnkiem i majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :) Dzięki cukinii i wodzie kotlety są mięciutkie i soczyste. Cukinia dodaje im również s zczególnego smaku(...)jajko 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 3 łyżki wody olej do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy mięso oraz odpowiednio przygotowane pozostałe składniki kotletów: cukinię, cebulę, czosnek. Cukinię (bez obierania) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do mięsa bez odciskania z soku. Cebulę ścieramy na tarce na małych lub dużych
Smak mojego domupieczeni, można nim smarować kanapki. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest u nas przygotowywana dosyć regularnie naprzemiennie z kotletami mielonymi. A w zeszłym(...)mięsiwa obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki 3 ząbki czosnku ½ szklanki bułki tartej + ½ szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki majeranku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki (mniejsze kawałki mogą być w plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół(...)Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka ma za mało wody - to można dolać pół szklanki wody. Kasza powinna wchłonąć całą zalewą, a udka muszą
UgotowaćSKŁADNIKI: 4 plastry boczku surowego, ja kupiłam gotowe na grilla (te bez panierki) 2 pomidory malinowe 500 g bobu 2 łyżki domowej mieszanki przypraw BARBECUE
ClauditteMissCookingOstatnich parę dni było zdecydowanie mało letnich i stąd też rozgrzewająca zupa o nazwie "parzybroda". Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się
W poszukiwaniu inspiracjiZupki chińskie .... Zupa błyskawiczna , potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą wodą, bez gotowania czy innej obróbki. Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej(...)smakowych (np. kurczaka, wołowiny, krewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa). źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki
Taste TherapyKasza jaglana zagościła na stole Małżonki Mej Aleksandry całkiem niedawno, ale z powodów problemów z przewodem pokarmowym stała się stałym elementem Jej menu. W przeciwieństwie do wielu produktów ( mięso, cukier, kawa, chemiczne środki dodawane do żywności) i innych zbóż, kasza jaglana nie zawiera glutenu, tworzy w przewodzie pokarmowym środowisko zasadowe, odkwasza organizm i usuwa z niego toksyny. Kasza jaglana(...)trzeba było długo czekać - poprawa stanu zdrowia nastąpiła dość szybko. Szukałem kaszy jaglanej u mnie w Al-Khobar , na chwilę obecną bez efektów. Podobno można ją kupić na souku. W LuLu znalazłem natomiast mąkę jaglaną, więc da się upiec chleb oraz zagęszczać zupy i sosy. Poniżej przepis na ogórkową zupę - krem mojej Szacownej Małżonki Niestety ogórków kiszonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś na obiad polecam pyszne roladki schabowe. Są łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: ½ kg schabu bez kości, 10 sztuk pieczarek
Tradycyjna kuchnia Kasikurczaka na ostro.Oryginalnie jest to potrawa turecka , ale polubioną ją w Egipcie jak i w Polsce. Polecam to danie szczególnie miłośnikom wrażenia "palenia w gardle " ;) ale oczywiście , przy zmniejszeniu ilości przypraw i wykluczeniu np. pieprzu kajeńskiego można swobodnie zjeśc bez łzawienia oczu i szczypania w gardle ;) Z podanych składników wychodzą 4-5 porcji 1 kg filetów z piersi(...)imbiru ( można użyc świeżego startego ) 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki kolendry łyżka sproszkowanej papryki 2 utarte ząbki czosnku Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy. Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godz. do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wyjmujemy z lodówki , obsmażamy na 1-2 łyżkach
Słodkości i nie tylko