Czas Przygotowania : 20 min Gotowe w : 1 h Dzisiaj zdecydowałam napisać przepis bez podawania nazwy ryby, ponieważ ja robię z takiej, jaką aktualnie kupię
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyNa dzisiejszy obiad proponuję smaczną karkówkę pieczoną z warzywami. To doskonała propozycja łatwy i szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 500g karkówki bez
Tradycyjna kuchnia Kasi300 g makaronu rigatoni 500 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu szczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curry szczypta papryki
Gotowanie jest łatweModyfikujecie czasem dobrze wszystkim znane przepisy? Ponieważ ja lubię w kuchni eksperymentować to też chętnie coś zmieniam i dodaje od siebie. Tym razem przygotowałam ulubione chilli
Przysmaki KarolkiOtrzymałam do przetestowania czarny czosnek w paście oraz w ząbkach. Kiedy piszę ten post smakuję z nim grzanki. Bardzo esencjonalny w smaku. Bez zapachu czosnku lekko słodkawy, a raczej słodko słony. Pobudza kubki smakowe. Z ulotki czytam, że jego historia sięga 5 tysięcy lat. Został odkryty w Azji a świat zachwyca się nim TERAZ. Powstaje poprzez poddanie świeżego(...)trufli. Jest cennym źródłem minerałów głównie potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku. Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki. Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się także w deserach i w czekoladzie. Jadłam czekoladę z czosnkiem. Podchodziłam bardzo ostrożnie i nieco obawiałam się smaku. Byłam jednak oczarowana smakiem. Czarny czosnek ma zastosowanie
AZgotuj!zapieczone w piekarniku. Miłośnicy mięsa i ostrych przypraw z pewnością polubią to danie😊 Składniki: Ciasto naleśnikowe: maka pszenna 2 szklanki, maka pełnoziarnista 2 szklanki, woda 3 i 1/4 szklanki, olej 1/4 szklanki, sol szczypta, Farsz: mięso mielone wołowe 350g, fasolka czerwona pół puszki, cebula czerwona 1 szt, kukurydza pół puszki(...)Ponadto: ser żółty 250 g, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie gładkie (bez grudek). Następnie smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników zrobiłam 9 naleśników. Cebule
kulinarne odsłony patipierwsze skrzypce. Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje. Przygotowałam danie z delikatnego mięsa obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie i delikatne. Nie potrzeba ich już solić. Takie mini-steki wieprzowe(...)jeśli taki obiad miałby mieć bardziej swojsko - polski smak, to zamiast brązowego ryżu doskonale sprawdzi się kasza i marchewka duszona z odrobiną masła i cukru. Z groszkiem lub bez. Ja wybrałabym z groszkiem :) Polędwiczka marynowana w majeranku 3 - 4 porcje Marynata: sok z pół cytryny 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka
Posadzone i zjedzonemożna siedzieć w kuchni , szczególnie w weekend kiedy planów więcej niż godzin " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kotlety schabowe a’la pizza to dobre danie , na pewno trafi w gusta i młodszych i starszych , nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych , ani skomplikowanego sprzętu , wystarczy piekarnik i chęci " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)utarcia ( około 20 g ) odrobina suszonej bazylii i oregano granulowany czosnek do posypania sól , pieprz do smaku Mięso ze schabu , płukamy , osuszamy ręcznikiem i delikatnie rozklepujemy – niezbyt cienko . . Opiekamy krótko, na bardzo rozgrzanej patelni grillowej – najlepiej bez tłuszczu. Nie muszą być wypieczone , dojdą później w piekarniku .Solimy , pieprzymy , posypujemy bazylią , czosnkiem i oregano . Odstawiamy . Pieczarki kroimy
Ogrodnik w podróżypapryki - danie dawnych pasterzy. To dodatek papryki nadaje potrawie smaku, aromatu i pikantności. Można je przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa. Orginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje, bo co Węgier to przepis, dokładnie tak jak z polskim bigosem. Sam przepis jest bardzo prosty. Trzeba spełnić trzy warunki, by gulasz w smaku przypominał oryginał. Do smażenia mięsa zawsze używamy(...)proszku - dużej ilości - należy zawsze zestawić patelnię z ognia. Papryka posiada cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypala się i nabiera gorzkiego smaku. Tradycyjnie węgierski jest bez liści laurowych i ziela angielskiego. Gęsty, aromatyczny, syty i bardzo popularny równiez u nas. Skladniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 łyżki smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kasze to nie tylko dodatek do drugiego dania z mięsem. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, przez cały rok. Są bardzo syte i zdrowe, a wybór jest naprawdę duży. Staram się jeść kasze tak często jak tylko to możliwe, a w sałatkach smakują mi najbardziej. Poza ulubioną gryczaną często przygotowuje sałatki z kaszą pęczak. Kasza jaglana już czeka(...)jest bardzo orzeźwiająca, z dodatkiem zielonego ogórka, skórki z cytryny i chrupiącej rzodkiewki. Aby wzbogacić smak sałatki i dla witamin, dodałam posiekaną natkę z pietruszki, którą potrafię zajadać się bez końca, tak już mam po ukochanej babci Małgosi. Pamiętam jak jadła kanapki z pomidorek i listkami natki z pietruszki, dzisiaj ja robię podobnie! Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem
Moja smaczna kuchniamoże się przypalić. Najlepszym ryżem do risotto jest arborio, można użyć też innego lecz nie będzie już takie smaczne i dłużej trzeba je przygotowywać. Ta wersja jest bez mięsa, bardzo polecam! 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 200 g. ryżu arborio 6 dużych pieczarek ok. 1,5 litra bulionu (np. rosołu) sól pieprz 2 łyżki margaryny(...)patelni uważając, by nie przypalić cebuli, bo risotto będzie miało gorzki posmak. Przełożyć do garnka z grubym dnem - można też przygotowywać risotto na patelni, ale musi być duża, gdyż danie znacznie zwiększy swoją objętość. Pieczarki pokroić w plasterki. Do cebuli i czosnku wsypać ryż i pieczarki, smażyć krótką chwilę. Gdy wszystkie składniki pokryją się olejem wlać 2 małe łyżki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMój ukochany zażyczył sobie pewnego dnia mięso w tempurze. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, ale po rekonesansie w sieci okazało się, że tak na prawdę jest to bardzo łatwa potrawa:) Dlatego przedstawiam Wam bardzo łatwego kurczaka w tempurze, z sosem śliwkowym i warzywami z patelni. Danie jest całkiem przyjemne w przygotowaniu, dałam radę zrobić wszystko równocześnie a połówek był(...)piekarniku ponownie nabiera chrupkości. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami (4 porcje) Składniki na kurczaka: 2 całe piersi kurczaka bez skóry, pokrojone na 1 cm paski 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 duże jajko, rozbełtane 1 szklanka zimnej wody gazowanej 1 szklanka mąki 1 łyżka przyprawy pięć smaków olej
karmelowysię i przygotować je dla rodziny. Mój tato, brat i szwagier przepadają za takimi daniami więc dla nich skusiłam się i ugotowałam. Mogę rzec, że nie ma nic prostszego. Flaczki drobiowo - wołowe SKŁADNIKI : 1 udko z kurczaka bez skóry 400 g polędwiczek drobiowych 1 - 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 500 g wołowych(...)gotujemy bulion. Do drugiego garnka przekładamy wypłukane flaki, obgotowujemy przez 30 minut, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy kolejne 30- 40 minut - solimy. Z bulionu wyciągamy mięso i warzywa. Z udka obieramy mięso i wraz z polewaczkami kroimy w paseczki, warzywa w kostkę. Do bulionu przekładamy mięso, warzywa i ugotowane flaki. Całość doprawiamy przyprawą do flaków
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne, mięso tuńczyka jest bardzo treściwe i wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej ryby. Jest bardzo sycące. Polecam Wam też przyrządzenie steków z tuńczyka, są obłędne(...)SOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM SKŁADNIKI: - 1 stek z tuńczyka - 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka - makaron soba 2 porcje - natka pietruszki - 3 ząbki czosnku - sos sojowy (kupujcie ten prawdziwy bez konserwantów! ) grzybowy - sos sojowy ciemny - chili wedle uznania - anyż 2 gwiazdki - imbir świeży kawałeczek - ocet ryżowy 2 łyżki - olej ryżowy - łyżeczka mąki ryżowej WYKONANIE: Mięso z kurczaka i tuńczyka kroimy
SMYKWKUCHNIwydłużoną szczęką przypominającą ptasi dziób z licznymi, ostrymi zębami, zielono-seledynowym połyskiem skóry i zielonym kręgosłupem. Belona ma tłuste, bardzo smaczne i delikatne mięso. Znakomicie smakuje pieczona z ziołami, gotowana na parze lub wędzona. Bez wątpienia, jedna ze smaczniejszych ryb jakie do tej pory jadłam, a zjadłam już ich dość sporo w różnych częściach Świata :). Nie bacząc(...)długości. Cena wędzonej ryby 8 złotych/szt. Kutry rybackie w porcie, Zatoka Pucka Jastarnia w maju to nie tylko belona, co prawda trudno tu o oryginalne kaszubskie dania jednak ilość gatunków ryb i potraw z ich użyciem dostępnych w restauracjach może przyprawić o zawrót głowy :) Pomiędzy zatoką a otwartym morzem, jeszcze w czasach przedwojennych, usadowił się Dom Zdrojowy
SzczyptaSmaQ