dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:209/445)

Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem i rzodkiewką 133

Kasze to nie tylko dodatek do drugiego dania z mięsem. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, przez cały rok. Są bardzo syte i zdrowe, a wybór jest naprawdę duży. Staram się jeść kasze tak często jak tylko to możliwe, a w sałatkach smakują mi najbardziej. Poza ulubioną gryczaną często przygotowuje sałatki z kaszą pęczak. Kasza jaglana już czeka(...)jest bardzo orzeźwiająca, z dodatkiem zielonego ogórka, skórki z cytryny i chrupiącej rzodkiewki. Aby wzbogacić smak sałatki i dla witamin, dodałam posiekaną natkę z pietruszki, którą potrafię zajadać się bez końca, tak już mam po ukochanej babci Małgosi. Pamiętam jak jadła kanapki z pomidorek i listkami natki z pietruszki, dzisiaj ja robię podobnie! Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem

Moja smaczna kuchnia
Risotto z pieczarkami 118

może się przypalić. Najlepszym ryżem do risotto jest arborio, można użyć też innego lecz nie będzie już takie smaczne i dłużej trzeba je przygotowywać. Ta wersja jest bez mięsa, bardzo polecam! 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 200 g. ryżu arborio 6 dużych pieczarek ok. 1,5 litra bulionu (np. rosołu) sól pieprz 2 łyżki margaryny(...)patelni uważając, by nie przypalić cebuli, bo risotto będzie miało gorzki posmak. Przełożyć do garnka z grubym dnem - można też przygotowywać risotto na patelni, ale musi być duża, gdyż danie znacznie zwiększy swoją objętość. Pieczarki pokroić w plasterki. Do cebuli i czosnku wsypać ryż i pieczarki, smażyć krótką chwilę. Gdy wszystkie składniki pokryją się olejem wlać 2 małe łyżki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables 180

Mój ukochany zażyczył sobie pewnego dnia mięso w tempurze. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, ale po rekonesansie w sieci okazało się, że tak na prawdę jest to bardzo łatwa potrawa:) Dlatego przedstawiam Wam bardzo łatwego kurczaka w tempurze, z sosem śliwkowym i warzywami z patelni. Danie jest całkiem przyjemne w przygotowaniu, dałam radę zrobić wszystko równocześnie a połówek był(...)piekarniku ponownie nabiera chrupkości. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami (4 porcje) Składniki na kurczaka: 2 całe piersi kurczaka bez skóry, pokrojone na 1 cm paski 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 duże jajko, rozbełtane 1 szklanka zimnej wody gazowanej 1 szklanka mąki 1 łyżka przyprawy pięć smaków olej

karmelowy
Flaczki drobiowo - wołowe 192

się i przygotować je dla rodziny. Mój tato, brat i szwagier przepadają za takimi daniami więc dla nich skusiłam się i ugotowałam. Mogę rzec, że nie ma nic prostszego.  Flaczki drobiowo - wołowe SKŁADNIKI : 1 udko z kurczaka bez skóry 400 g polędwiczek drobiowych 1 - 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 500 g wołowych(...)gotujemy bulion.  Do drugiego garnka przekładamy wypłukane flaki, obgotowujemy przez 30 minut, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy kolejne 30- 40 minut - solimy.  Z bulionu wyciągamy mięso i warzywa.  Z udka obieramy mięso i wraz z polewaczkami kroimy w paseczki, warzywa w kostkę.  Do bulionu przekładamy mięso, warzywa i ugotowane flaki. Całość doprawiamy przyprawą do flaków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron soba z tuńczykiem i kurczakiem w sosie sojowo-anyżowym! 178

ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne, mięso tuńczyka jest bardzo treściwe i wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej ryby. Jest bardzo sycące. Polecam Wam też przyrządzenie steków z tuńczyka, są obłędne(...)SOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM SKŁADNIKI: - 1 stek z tuńczyka - 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka - makaron soba 2 porcje - natka pietruszki - 3 ząbki czosnku - sos sojowy (kupujcie ten prawdziwy bez konserwantów! ) grzybowy - sos sojowy ciemny - chili wedle uznania - anyż 2 gwiazdki - imbir świeży kawałeczek - ocet ryżowy 2 łyżki - olej ryżowy - łyżeczka mąki ryżowej WYKONANIE: Mięso z kurczaka i tuńczyka kroimy

SMYKWKUCHNI
Na tropie belony - Jastarnia 135

wydłużoną szczęką przypominającą ptasi dziób z licznymi, ostrymi zębami, zielono-seledynowym połyskiem skóry i zielonym kręgosłupem.  Belona ma tłuste, bardzo smaczne i delikatne mięso. Znakomicie smakuje pieczona z ziołami, gotowana na parze lub wędzona. Bez wątpienia, jedna ze smaczniejszych ryb jakie do tej pory jadłam, a zjadłam już ich dość sporo w różnych częściach Świata :).   Nie bacząc(...)długości. Cena wędzonej ryby 8 złotych/szt. Kutry rybackie w porcie, Zatoka Pucka Jastarnia w maju to nie tylko belona, co prawda trudno tu o oryginalne kaszubskie dania jednak ilość gatunków ryb i potraw z ich użyciem dostępnych w restauracjach może przyprawić o zawrót głowy :) Pomiędzy zatoką a otwartym morzem, jeszcze w czasach przedwojennych, usadowił się Dom Zdrojowy

SzczyptaSmaQ
Tuńczykowy stek z salsą imbirowo- pomarańczową 216

tego coś pysznego. Z tuńczykiem nie trzeba kombinować wcale :) Serio! Sam w sobie jest tak pyszny, że wystarczy go dobrze usmażyć podać do niego proste dodatki i takie danie zawsze się obroni. Ale... no właśnie zawsze musi być jakieś ale :) Tuńczyk jest dość kapryśną rybą jeśli chodzi o obróbkę termiczną i błędów nie wybacza. Wystarczy kilkanaście sekund za długo(...)delikatną "plamkę, mięso jest soczyste, zwarte i znika z talerza w zastraszającym tempie :)  SKŁADNIKI (2 porcje) tuńczyk 2 steki z tuńczyka 2 łyżki sosu sojowego /teryiaki 2 łyżki oliwy z oliwek salsa 1/2 pomarańczy 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki pestek z granatu 1/2 cebuli kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kawałek papryczki chilli bez pestek 1 łyżka octu

DefinicjaSmaku
Terrina z łososia w maku 156

Terrina jest to rodzaj pasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna

mojewypiekiinietylko
Piersi z kurczaka po meksykańsku. 859

kilka razy! :) Lekko pikantny (możecie go wzmocnić), aromatyczny, słodko-kwaśny sos jest tak sycący, że wraz z soczystym kurczakiem mogą właściwie stanowić pełne danie. Jeśli jednak nie możecie wyobrazić sobie obiadu bez porcji węglowodanów, to oczywiście kupka ryżu, tortilla lub kromka klasycznego pieczywa będzie jego świetnym uzupełnieniem. Składniki: 3 - 4 nieduże piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy(...)piekarniku podsmażyć piersi do zrumienienia z obu stron (po 4 - 5 minut). Wypełnić patelnię sosem wokół mięsa, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Zdjąć folię, posypać kawałki mięsa startym serem i po jego roztopieniu wyjąć danie z piekarnika

zadanie-gotowanie
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 349

udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki.   Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca szynka z Portugalii(...)kawałki ). Mieszanką zalać kurczaka. Garnek przykryć i wstawić do pieca. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem

Moja Delicja
Sałatka żółto-czosnkowa 219

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Pierwszy raz jadłam ją u znajomych i już od kilku lat jest moją sałatką „awaryjną”. Przede wszystkim

Smaki Na Talerzu
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 152

porcje sycącego dania. Makaron z sosem mięsnym i podgrzybkami 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki i przekręciłam ją przez maszynkę z grubym sitkiem) 1 cebula 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków 50 g parmezanu 300 g makaronu Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy 400 ml wrzątku, przykrywamy i odstawiamy. Na łyżce oleju podsmażamy mięso, rodziekając grudki(...)dodajemy posiekaną cebulę. Grzyby odcedzamy pozostawiając wodę, w której się moczyły, kroimy je i dorzucamy do mięsa. Podsmażamy całość 10 minut a gdy wszystko się zacznie ładnie rumienić wlewamy łyżkę octu winnego i wodę z moczenia grzybów (bez śmietków z dna) i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy pozostawiając szklankę wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony udziec z indyka 265

rodzinnym obiedzie, świątecznym stole a także na kanapce zamiast wędliny. Jeśli chcemy żeby danie było mniej kaloryczne możemy pozbyć się skóry z udźca oraz do marynaty nie dodawać aż tyle oleju. Sama testowałam smakuje równie dobrze;)   Składniki: 1 kg udźca z indyka (ja kupuję bez kości) 2 duże cebule 2-3 duże ząbki czosnku 1 łyżka ketchupu(...)pieczenia Przygotowanie: Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Do oleju dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz, curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, albo piórka.Obsypujemy nią mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia i zostawiamy na dobę w lodówce. (najlepiej żeby było przykryte

Kuchnia Pełna Pasji
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 159

szybciej niż przypuszczacie :-)  Nieco pracochłonna, jednak warta poświęcenia.  Składniki dla 4-5 osób: 1 kg mięsa mielonego 60-70 dkg pieczarek 2-3 cebule 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 świeże pomidory  1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego około 400 ml wody  kilka ząbków czosnku opakowanie makaronu lasagne (ilość potrzebna uzależniona jest od wielkości(...)smażenia 1. Przygotowanie farszu: Na dużej, głębokiej patelni (wok) lub w dużym rondlu rozgrzać odrobinę oleju.  Mięso podsmażyć wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do smażącego się mięsa. Papryczkę chili (ilość wg uznania- ja dałam 1/4 średniej wielkości), pokroić w drobne paseczki i dodać do smażenia. Wszystkie składniki należy co jakiś czas mieszać

Aromatyczne Podróże
Kotlety z piersi kurczaka nadziewane, panierowane w płatkach z quinoa 172

Ostatnio odkryłam płatki quinoa czyli płatki z komosy ryżowej. Nazywana skarbem Azteków, uprawiana od 6000 lat. Wspaniałe źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo bez glutenu. Ja

Smaki Ewy