soli, zwiększamy ogień, mieszamy i dodajemy mięso. Obracamy, aby równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy co najmniej 2 godziny. Po tym czasie do dania dodajemy pokrojoną w kostkę(...)wcześniej i odgrzewać. Danie podajemy z kuskusem. Ja 400 g kuskusu przyprawiam solą, łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, skórką otartą z wyparzonej cytryny i pęczkiem świeżej kolendry. Zalewam wrzątkiem ok. 0,5 cm nad poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu można
Poezja smakuclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak sobie wisi i sam pichci , a ja po godzince, podchodzę tylko po to, żeby wyjąć zawartość . Cudownie aromatyczne danie , doskonale smakuje na świeżym powietrzu , moje chłopaki kochają kociołek chyba bardziej od grilla , a jeśli jeszcze jest świeżutkie pieczywo ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)kiełbaski śląskie 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 główka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka wędzonej, mielonej ,słodkiej ,papryki 1 łyżka cukru 2 łyżki ostrej, mielonej, papryki ( oczywiście można mniej ) sól do smaku natka pietruszki do posypania Łopatkę kroimy w kostkę , niezbyt małą , tak żeby było czuć mięso po uduszeniu " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżynajważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia do rozgrzanego pieca. Następnie kilka minut odpoczynku pod folią (co jest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie na talerze (jeśli pokroimy mięso od razu po wyciągnięciu(...)porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać w stawie, nożycami do drobiu (lub tasakiem) przeciąć na pół każdą kość. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Wrzucić odkrojone mięso z nogi razem z kośćmi. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut do zrumienienia, mieszając
Moja Delicjasię zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej oraz marynowanych w occie (tudzież kiszonych) warzyw. Smakowało to całkiem „swojsko”, prawda? Teraz jednak, wykorzystując wspomniane wyżek zalety tego mięsa, zaproponujemy coś całkiem przeciwnego w smaku. Będzie bowiem słodko, no, może słodko-kwaśno. I raczej egzotycznie. O ile czosnek, cebula czy ziele angielskie są bardzo znajome dla podniebienia mieszkańców naszej(...)takie dodatki będą idealnie pasowały do kurczaka przyrządzonego wg przepisu poniżej. Jest to jedno z tych dań, którym można zrobić wrażenie na gościach. Jest nie tylko oryginalne w smaku, ale podane ze wspomnianymi dodatkami również świetnie wygląda. Warto go jednak spróbować nawet bez jakiejkolwiek szczególnej okazji, bo jest jednym z najlepszych dowodów, że potrawy z grilla żadną miarą
Kulinarna PokusaPrzedstawię Wam dzisiaj przepis na bardzo smaczny azjatycki makaron chow mein z mięsnymi klopsikami i warzywami. Danie przygotowane jest metodą stir fry, dzięki czemu jest bardzo szybkie, a jednocześnie zdrowe. Metoda ta polega na bardzo krótkim smażeniu produktów na bardzo rozgrzanej i niewielkiej ilości oleju. Należy tutaj pamiętać aby wszystkie składniki mieć przygotowane zanim zaczniemy je smażyć. Makaron chow(...)Składniki: 250g mielonego mięsa kawałeczek papryczki chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz sól aromatyzowana limonką – przepis szczypta kurkumy 2 cm imbiru 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 dymki 50g makaronu chow mein 2 listki limonki kafir mielona słodka papryka garść zmielonego sezamu + 2 łyżki uprażonego na suchej patelni olej Przygotowanie: Mięso mielimy, dodajemy zmielony sezam
Życie ze smakiemWiększość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów daniach zawierających dość znaczne ilości mięsa drobiowego i wieprzowego. Niemniej jednak, niekiedy warto choć odrobinę wyjść ze swojej strefy komfortu i skosztować przysmaków oferowanych nam przez inne kultury. Możliwość taką mają rodacy wyjeżdżający(...)właściciel włoskiej restauracji Per Tutti z Krakowa; mieszkańcy Italii nie bez powodu uznawani są za najlepszych szefów kuchni. Potrafią oni łączyć ze sobą najróżniejsze składniki oraz używać kombinacji najrozmaitszych przypraw by wzbogacić ich smak. Jedną z tajemnic tej kuchni są właśnie te ostatnie. Nie tylko sprawiają, że przygotowane dania kuchni włoskiej smakują ponadprzeciętnie, ale także czynią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie mięso kaczki? Ja tak średnio ale rosół z kaczki to mój ideał. Jednak ostatnio Rysiowa Mama dała nam kaczkę którą wcześniej poluzowała. Pamiętacie w Julie&Julia przepis na kaczkę luzowaną? Wyższa szkoła jazdy - jednak bardzo mi się spodobała. Znalazłam kilka przepisów jednak tego Julii Child nigdzie dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy(...)wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego upiekła się w sosie własnym bez grama dodatkowego tłuszczu. Przyrządzenie kaczki w taki sposób wymaga sporo czasu i wprawy - samej ciężko by mi było ją dobrze zszyć i nafaszerować gdyż robiłam to pierwszy raz. Jednak
sierotka maRysia w kuchnikarkówkę . Ziołowa karkówka to karkówka pieczona w całości z ziemniakami. Pod koniec pieczenia wlewam śmietanę, więc jest to danie praktycznie jednogarnkowe, mięciutka karkówka , pieczone młode ziemniaczki i śmietankowy sos pachnący ziołami. Wygodnie , prawda. Połową sukcesu jest oczywiście mięso. Karkówka często jest zbyt mocno przerośnięta. Jeśli jest zaplanowana na szaszłyki z grilla to łatwo usunąć z niej błony. Do pieczenia(...)oczach aby wybrać piękny okaz…he, he…Do ziołowej karkówki świetnie pasuje duszona młoda kapusta . Uwielbiam młodą kapustę do mięsa. Klasyczna przystawka latem. Ziołowa karkówka Składniki: na 4-6 porcji 1,2 kg wieprzowej karkówki bez kości 1 mała cytryna, otarta skórka 3 ząbki czosnku 200 ml posiekanych świeżych ziół, bazylia, rozmaryn, tymianek, pietruszka, mięta 1 łyżka
codojedzeniagęstszej formie. Pulpety są dość delikatne w swojej strukturze i smaku. Jest to jedno z dań, które robi się dość szybko i nie jest jakoś specjalnie skomplikowane. Ugotujcie dzień wcześniej, bo po odgrzaniu jest jeszcze smaczniej :) Składniki: 500 g dorsza (bez ości i skóry) 1 mała sucha bułka 1/2 litra soku pomidorowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka(...)smaku natka pietruszki - do posypania przed podaniem mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów 2-3 łyżki oliwy 1 mała cebula 5-8 ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Mięso z dorsza zmielić. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej białym). Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć dokładnie, dodać do ryby. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Marchew
Codzienna kuchnia niecodziennauproszczony, ale to dlatego, że został podany z ryżem wymieszanym z marchewką i groszkiem. (Inne danie z takim ryżem możecie zobaczyć tu - klik .) Połączenie jest rewelacyjne - aromatyczne, lekkie i dodatkowo niezwykle syte. Gulasz: 500g mięsa z udźca indyka (może być inne mięso) 1,5 szklanki bulionu drobiowego (ew. wody) 1- 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego(...)posiekanego szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo: mąka (użyłam bezglutenowej) olej Ryż: 120-130g ryżu 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem (*) 1-2 łyżki masła sól Udziec (bez skóry) należy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem. Całość odstawić na 1 godzinę do lodówki, a następnie przełożyć na patelnię
Di gotujePapryki faszerowane mi ę sem i ryżem gotowane w bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też(...)dużo możemy zrobi ć z niego takie nietypowe kotlety, takie jak na zdjęciu. Składniki: 4 czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka) 1 jajko zioła prowansalskie lub majeranek sól pieprz liś ć laurowy 2 sztuki kostka warzywna WINIARY
Smaczne Potrawyszpinakiem i piersią z kurczaka Moją dzisiejszą propozycją na danie z makaronem jest Tagliatelle ze szpinakiem. To szybkie w przygotowaniu, pożywne oraz sycące danie, które zaspokoi kubki smakowe niejednego smakosza. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - szpinak (świeży) - 150 g - pełnoziarnisty makaron typu tagliatelle - 1 szklanka - jogurt naturalny - 1 opakowanie(...)gałka muszkatołowa - słodka papryka - pieprz Sposób przygotowania: Mięso pokroić na podłużne paski. W miseczce przygotować 2 łyżki jogurtu naturalnego, z pieprzem oraz słodką papryką, całość dokładnie wymieszać. W marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na 20 min, a następnie mięso ugrillować na patelni (bez dodatku tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką
Fit-aminadosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory(...)około 20-25min. wszystko gotowe do spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens AlphabetDawno nie robiłam risotto..w zamrażarce znalazłam zblanszowane warzywa..ryż oczywiście w domu był ..kawałek kiełbasy ..a do podsmażenia Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem..i
Moje domowe kucharzenie