Bardzo prosta zapiekanka z ryżem, mnóstwem warzyw i ciągnącym się serem. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 20 minut Koszt: Tanie Kocham zapiekanki za to, że
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla
kuchnia doskiWe Włoszech są ravioli i tortellini, w Chinach – wonton, guo tie i jiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie
mojewypiekiinietylkoMakarony to zawsze świetny wybór na smaczny i szybki obiad. Tym razem zrobiłam makaron w serowo-brokułowym sosie. Smakowało bardzo dobrze i z chęcią powtórzę jeszcze
Smaki Na TalerzuHummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza –
MarcinChefDzień dobry wszystkim odwiedzającym :) Dzisiaj, jak uprzedzaliśmy we wczorajszym wpisie, nieco trudniejsze danie, ale bez przesady :) Raczej określilibyśmy je w kategorii "zarezerwuj sobie trochę więcej czasu". Trudność na poziomie średnio trudne. Choć po pierwszym razie zapewne obniżycie stopień trudności ;) Teraz do rzeczy :) Lubicie gołąbki ? Zapewne część z Was lubi, bo w większości domów są robione od zawsze(...)chcieliśmy trochę je zmienić dla naszych Vege wymagań. Z naszych domów niestety pamiętamy wyłącznie klasyczne z mięsem, choć zawsze uwielbialiśmy w młodości gołąbki naszych mam :) Zapewne każdy kuchnię mamy czy babci zawsze mile wspominana. Teraz jednak chcieliśmy robić je sami i zmodyfikować je w możliwie najsmaczniejszy sposób. Chyba udało nam się, bo nasze dzieciaczki chętnie je jedzą. A jak dzieci
vegetanieZdrowe, chude i wartościowe mięso z indyka skąpane w pysznym, zawiesistym sosie bez grama mąki i śmietany. Te indycze klopsiki w paprykowym sosie to miła
Karo in the Kitchenłyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki chilli w proszku (lub tylko szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki cukru pieprz, sól do smaku (najlepiej świeżo mielone i dość sporo) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kurczaka posypujemy słodką papryką, solą oraz pieprzem. Dokładnie nacieramy każdą pałkę, by równomiernie rozprowadzić przyprawy. Na patelni rozgrzewamy(...)czym gorącą zalewę przelewamy do naczynia z ryżem i kurczakiem. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 70-80 minut (lub krócej, jeśli zmniejszamy porcję). Pieczemy do momentu, aż ryż wchłonie całą zalewę, a kurczak ładnie się zarumieni. Uwagi : Ja przygotowałam danie z podwójnej porcji i taką ilość podałam w przepisie. Myślę też
Smaki Na Talerzumięsnym sosem bbq i grzybami to dosłownie ogień w gębie! Ja umęczyłam się strasznie w trakcie jedzenia, ale mój luby był wniebowzięty! Jeżeli też chcesz zjeść ten makaron bez potu na czole, proponuję zmniejszyć ilość chilli i będzie pysznie. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z pikantnym sosem BBQ (6-7 porcji) Składniki(...)sojowego) 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego 1 1/2 łyżki mielonego chili (lub mniej jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań) sól i pieprz 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (al dente) Przygotowanie: W dużej głębokiej patelni podsmaż mięso do zarumienienia i przełóż je na talerz. Do tej samej patelni dodaj warzywa i odrobinę oleju i podsmaż
karmelowyPrzepis został zaczerpnięty z ostatnich warsztatów kulinarnych, gdzie światowe dania były przygotowywane w tańszej, domowej wersji. My często przygotowujemy piersi kurczaka w cieście francuskim, ale bez dodatku farszu. Dodatek dwóch rodzajów farszu w tym daniu dodatkowo podnosi jego walory smakowe i wizualne, można faktycznie porównywać to danie do światowego oryginału. Kurczak w cieście francuskim : Składniki(...)koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem, odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka obsmażamy na oleju z obu stron przez 2 minuty na mocno rozgrzanej patelni, nacinamy mięso w dwóch miejscach tworząc dość głębokie kieszonki, w które wkładamy oba farsze ze szpinaku i pieczarek i ściskamy mięso, aby farsz nie wyleciał. Owijamy piersi kurczaka w plastry boczku. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż jakieś 7 lat temu. Moja pierwsza próba okazała się niestety klapą, tak jak to miało miejsce w filmie — mięso wyschło, miało zbyt mocny aromat wina i jakoś nikomu w domu nie podeszło. Chociaż na szczęście go nie spaliłem, więc dało się je zjeść przy stosownej dawce bordeaux, wlewanego prosto do gardła. Później, mimo całego mojego uwielbienia do Julii(...)trzeba się martwić, że w międzyczasie musimy coś jeszcze zrobić. A i mimo mojego niewypału za pierwszym razem, zapewniam, że danie jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu. Chyba najtrudniejsza czynność, to zapisanie jej nazwy bez błędu ortograficznego. :D Dalej już idzie z górki! Co więcej, wcale nie jest pracochłonna. Po półgodzinnej krzątaninie w kuchni wstawiamy garnek do pieca
Food Squarebardzo często przewija się w moim domu, ponieważ to jedno z ulubionych mięs mojej córki. Nie ukrywam, ja też często po nie sięgam, stąd pomysł na dzisiejszy obiad :) Użyłam pstrąga łososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie. Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne przygotowanie(...)łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Dobrze wszystko wmasować w mięso i odstawić do lodówki. W tym czasie
Kuchnia w opałachpiekarniku. Mięso wyszło wyjątkowo soczyste. Najwygodniej użyć patelni którą możemy wstawić do piekarnika. Jeżeli takiej nie mamy trzeba kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia, pamiętając aby dokładnie zebrać z patelni wszystkie soki. Schab podałam z surówką z cykorii i z tłuczonymi ziemniakami. Polecam! składniki 2 kotlety schabowe bez kości 2 szalotki 1/2 szklanki wytrawnego białego wina ( dałam Sherry ) sól, pieprz
Stare Garybez glutaminianu sodu Podudzia z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 6 szklankami wody i gotować 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania
Czerwień i błękitczerwonej soczewicy (bez zalewy ok. 250 g soczewicy) 2 marchewki 2 cebule 3 łyżki oleju kokosowego 50 g mąki jaglanej (możesz też użyć mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej lub innej) 2 łyżki (20 g) bułki tartej bezglutenowej przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, sos sojowy) Sposób przygotowania: Soczewicę opłukaj na sitku. Daj ją do garnka
Via Gusto