Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na katalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą. Do przygotowania
Bez Cebulicałe pokolenie wstecz. Stąd nie bez przyczyny chwalą się tradycyjnymi recepturami produkowanych wędlin. W historii zakładu przełomowym momentem było przystąpienie Polski do Uni Europejskiej, które to dało firmie duży bodziec do rozwoju zarówno w obszarze modernizacji produkcji jak i poszerzenia rynków zbytu. W chwili obecnej firma zatrudnia około 250 osób i dostarcza mięso i wędliny do klientów poprzez
Sama słodycz i szczypta chilibiały 3 g/kg mięsa -ja dałem czarny to zresztą widać :) -czosnek 3-4 ząbki kg/mięsa wyciśnięty przez praskę -sześć liści laurowych które położymy na wierzch wyrobu Wykonanie Kupione mięso przygotowujemy tak aby były tylko najładniejsze chude kawałki.Myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie mięso każdy kawałek traktujemy tłuczkiem do schabowych ale bez przesady nie za mocno
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Polecam pyszne i zdrowe mięsne danie obiadowe w wersji light, dla Piotrka doszedł jeszcze dodatek pieczonych z rozmarynem i tymiankiem ziemniaków . Tylko 3 podstawowe składniki (pierś z kurczaka, kalafior i suszone pomidory) i odrobina przypraw. Roladki te są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Mięso z piersi kurczaka jest chude, w dodatku zostało przygotowane bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Do tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiersi kurczaka i 3 wyluzowanych bez skóry i kości ćwiartek kurczaka, zrobiłam 8 kiełbasek po 85 g, które mają po ok. 80 kcal, wzięłam za krótkie jelito, a kolejnego nie chciało mi się odmaczać z soli, więc zostało mi jeszcze ok. 300 g mięs. Więc mięso rozłożyłam na folii aluminiowej, na środek dałam trochę pociętej kolorowej papryki, zwinęłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięformie :) Najfajniejsze w tym daniu jest to, że można stworzyć własną kompozycję smaków i kolorów, np. dziś z warzyw czerwonych, innym razem z zielonych, kaszę gryczaną zastąpić np. pęczakiem czy ryżem, jak najbardziej pasuje tu również mięso czy dodatek sera- ja tak eksperymentowałam i wiecie co, każda wersja smakowała inaczej, ale bez wyjątku- przepysznie i wybornie! :) Gorąco
Kraina Miodem Płynącapochłaniać je bez umiaru. Naszła mnie ochota na kurczaka. Ale nie takiego jak zawsze. Postanowiłam, że zrobię coś bardziej aromatycznego, o intensywnym smaku i zapachu. Kupiłam zatem siatkę pomarańczy, kilka limonek i skomponowałam moje dzisiejsze danie. Odważne połączenie i nie przez każdego tolerowane. No cóż, ja uwielbiam komponować dania według własnych upodobań. Łączenie mięsa z owocami
Sajkofanka smakujedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) W sam raz na zrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Zainspirowane przez FP Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty
Słodkości i nie tylkocarne. Bardzo pożywne i sycące danie. W zależności od tego czy lubimy bardziej ostre , dodajemy więcej ostrej papryki i gotowe ! Jest to szybka propozycja kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :) Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki
Słodkości i nie tylkoząbki czosnku 3 papryki (żółta, czerwona i zielona) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3-4 puszki pomidorów lub 8-10 sparzonych pomidorów bez skórki 2 małe puszeczki przecieru pomidorowego 500 g mielonego mięsa (w tym przepisie z łopatki wieprzowej) 1 spora lampka dobrego czerwonego wytrawnego wina (ok. 180 ml) 2-3 łyżki sosu sojowego oliwa do smażenia(...)moździerzu kminem rzymskim, kolendrą oraz oregano. 4. Gdy cebula się podsmaży z przyprawami, dodajemy zmielone mięso, które solimy dwoma łyżeczkami soli, sporo pieprzymy, sypiemy mnóstwo mielonej czerwonej słodkiej papryki, majeranku oraz jeśli lubimy pikantne potrawy to pół łyżeczki pieprzu cayenne oraz papryczkę jalapeno. Gdy mięso się podsmaży, wlewamy lampkę wina i smażymy, aż odparuje alkohol, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
Kawa z mlekiempieprz mielony 3/4 łyżeczki, sok pomidorowy domowy lub kupny 1/2 litra, woda 2 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi suszony - ile potrzeba te pyszne klopsiki bez tłuszczu przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie(...)mleku i odcisnąć i dodać do mięsa, wymieszać z wszystkimi skłanikami na klopsiki i formować kulki o średnicy 6-7 cm Airfryer hd9240/30 ustawić na 180 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ klopsiki włożyć do kosza i ustawić 12 minut w przepisie z książeczki jest aby klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego, dać pomidory, wstawić do kosza i zapiekać
W Mojej Kuchni LubięNa wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane
Czerwień i błękitSkładniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren
Qchnia po prostuPierś z indyka w taki sposób jak poniżej opisałam piekę od kilku lat. Przepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby danie nie znudziło
Codziennik KuchennyKotleciki inne niż wszystkie, bo… siekane Przepis znalazłam na stronce Przepisy Joli , jednak trochę go zmodyfikowałam. Użyłam połowy podanych składników, z których wyszło mi
Kulinarne S.O.S.prawie wszystkiego, co gotowe, przetworzone itp. W diecie tej, każdy posiłek trzeba dobrze przemyśleć i skomponować. A co za tym idzie - wybiera się produkty świadomie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy dania bez glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: * żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym(...)estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy stole przygotowującym sałatki z soczewicy
kolorowotorcikowososem pomidorowym i Parmezanem. W innych regionach Włoch można również spotkać Parmigianę z cukinią lub karczochami zamiast bakłażana, a nawet z dodatkiem mięsa. Dziś jednak chciałabym zaprezentować Wam najbardziej podstawową i moim zdaniem najlepszą wersję tego dania. Do dzieła! Z przepisu wychodzą 4 porcje, z czego jedna to tylko około 184kcal(...)sposób pozostawiamy je na godzinę. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie, odciskamy i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego. Plastry smażymy na patelni z odrobiną oliwy lub bez (bez tłuszczu będą smażyć się dłużej) do momentu, aż będą miękkie. W rondelku na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, kilka listków świeżej bazylii i szczyptę suszonego
Be Fit Be Strongramenu Ramen to bez wątpienia najpopularniejsza azjatycka zupa. Danie widnieje w menu wszystkich restauracji specjalizujących się w kuchni z tego regionu. Ostatnio jednak powstaje wiele lokalów serwujących tylko tę potrawę. Czym właściwie jest ramen? Często określa się go mianem „japońskiego rosołu”. Choć zalicza się do dań kuchni japońskiej, to niewiele osób wie, że danie to przywędrowało(...)najbardziej tradycyjny ramen, przygotowywany na bazie mięsa drobiowego, wyróżniający się bardzo słonym wywarem, podawany jest ze szczypiorem, kapustą pekińską i pędami bambusa), tonkotsu (z kości wieprzowych), miso (wywar wzbogacony miso, czyli pastą ze sfermentowanej fasoli) oraz shoyu (z dodatkiem sosu sojowego). Wywary dzieli się też na kotteri, czyli bogaty (z przewagą mięsa, długo gotowany) i assari (lekki, gotowany krótko
Tradycyjna KuchniaCzasami dla odmiany lubię przyrządzić coś nie z mięsa , a że jakiś czas temu nie przygotowywałam kotletów z jajek to nabrałam ochoty
Mój SmakPyszne bitki w pysznym sosie pomidorowym..do przyprawiania dodałam specjalną przyprawę do wieprzowiny , która jeszcze bardziej podkreśliła smak mięsa.Przyprawa do wieprzowiny jest oparta na bazie
Moje domowe kucharzenieZnacie makaron kuskus? Przyznam się bez bicia, że makaron ten poznałam 3 lata temu będąc na wakacjach w Turcji i totalnie się zakochałam. Początkowo nie miałam pojęcia, że jest to makaron, ale bardzo spodobał mi się jego kształt i to jak komponował się z tamtejszymi daniami. Pamiętam, że obkupiłam się w niego w tureckim supermarkecie, natomiast teraz można(...)albo gotujemy z piramidką smaku lub w bulionie, albo podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu w swojej ulubionej przyprawie, soli i pieprzu (przyprawy nie może być zbyt dużo, bo mięso zdominuje w sałatce – dodajemy jej zupełne minimum!). Ananasa kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w większej misce i dokładnie
Be Fit Be Strongnajwyższym piętrze Warszawskiego Powiśla spotkaliśmy się, aby przygotować kilka dań z królika, którego mięso w Polsce jest ciągle mało znane i tak mało popularne. W tajniki mięsa z królika wprowadził nas Przemek Błaszczyk - chef z Mańana Bistro & Wine Bar , uczestnik polskiej edycji Top Chef. Przemek podzielił nas na cztery grupy, a pracy zapowiadało się całe mnóstwo! Mieliśmy(...)ocet z czerwonego wina! Niebo! Sam aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala na kolana! Zresztą wszystkie dania były przepyszne! I z pewnością powinniśmy dać królikowi jeśli nie pierwszą to choć drugą szansę! Mięso jest cudowne - chude i bardzo uniwersalne w smaku! Możemy z niego przygotować całe mnóstwo pyszności! Zresztą kilka przepisów pozwolimy sobie umieścić - może
Plate of Joy