dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:98/445)

Błyskawiczny obiad, zapiekanka z tortellini 233

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Błyskawicznie jest gotowe. Można użyć tortellini o dowolnym ulubionym smaku. Ja mam ze szpinakiem i serem Do garnka

Kuchnia Pokoleń
Pikantna fasolka po bretońsku z mięsem 204

dzisiejszy obiad polecam sycące danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 40 dag fasoli "Jaś", 1/2 kg karkówki bez kości, 1 litr wody, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżki kminku, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe

Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym 170

wypada nie najlepiej, ale nie oznacza to, że należy z niego rezygnować. Moja propozycja na danie ze schabu jest mimo wszystko dietetyczna i zachęcam wszystkich do jedzenia tego mięsa :) SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM (składniki na 2 porcje) - 2 plastry schabu bez kości - śmietana 12% 200 gram (można zastąpić jogurtem naturalnym) - 200 gram pieczarek - 1 spora cebula - pół

Zgrabne Gotowanie
Marchewka to zdrowie! 175

będziecie chcieli ją dodawać do wszystkiego! Nawet mój luby, który obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać w kuchni, by zjadł choć łyżkę surówki, kompletnie się do niej przekonał! Marchewka ta świetnie komponuje się z rybami, jest sycącym dodatkiem do dań głównych. Robi się praktycznie sama, zanim zdążysz zorientować się, że jesteś w kuchni

Gotowanie to kochanie
Gołąbki w sosie pomidorowym 214

Gołąbki w sosie pomidorowym to doskonałe danie na chłodniejsze dni. Dzieci zwykle je uwielbiają, więc warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować. kapusta 60 dag

Dieta bez mleka
Uda kurczaka pieczone na kapuście 1121

Składniki: 6 ud kurczaka bez pałek- 1,20 kg  ½ główki małej świeżej kapusty 3 liście laurowe Marynata: 2 łyżki musztardy starofrancuskiej lub rosyjskiej z ziarnami gorczycy 3 łyżki majonezu ½ cebuli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka natka pietruszki do posypania Jak wykonać danie? Mięso z ud umyć, osuszyć

Wanilia i Kardamon
drób - jaki kupować i dlaczego 142

brak wolnego wybiegu) i szybszego przyrostu wagi. Mięso ma inną strukturę. Zdecydowanie lepiej jest kupować, kurczaka zagrodowego. No, ale drób to nie tylko kurczaki, ale również indyki, kaczki i gęsi. I tu dobra wiadomość. Indyki, kaczki i gęsi wymagają lepszych warunków hodowli niż kurczak standardowy. Muszą mieć wybieg, nie da się ich ścisnąć w kurniku. Gdy kupimy dób zapakowany firmowo(...)rozmawialiśmy podczas dwóch spotkań/warsztatów, w których niedawno miałam przyjemność uczestniczyć. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy dania z kurczaka i indyka. Warsztaty prowadzili: Andrzej Polan - Kurczak Zagrodowy – na zaproszenie marki Zagrodowy . Drugie na zaproszenie Krajowej Rady Drobiarstwa prowadzili Jakub Steuermark i Marek Kropielnicki. „ Mięso drobiowe to mięso z kurcząt, kur, indyków, kaczek, gęsi lub perliczek. W zależności od pochodzenia

królestwo garów
Schab pieczony z warzywami 119

upieczona pieczeń może być podana zarówno na gorąco do ziemniaczków jako danie główne. Może też być alternatywą dla wędliny, tyle, że domowej. Mięso jest kruche, nie jest suche, pachnące warzywami i co najważniejsze... bardzo smaczne.   Składniki: 1,80 kg schabu wieprzowego bez kości 2, 3 cebule (ilość wg uznania) kilka pieczarek (ilość wg uznania) kolorowe papryki (ilość(...)się, żeby mięso równomiernie się piekło, dlatego czas od czasu wyjmowałam z piekarnika o odwracałam na drugą stronę i ponownie wstawiałam do piekarnika. Kiedy minął czas pieczenia, wyjęłam mięso i obłożyłam je warzywami z patelni równomiernie je rozkładając. Mięso przykryłam i ponownie wstawiłam do piekarnika na jeszcze około 20 – 30 minut. Po upieczeniu, wyłączyłam piekarnik i zostawiłam mięso przy uchylonych

Kuchnia u Krysi
Sycylijska potrawka z kurczaka 93

Potrawka doskonale daje się odgrzewać , nie tracąc nic na jakości , a to sprawia ,że można ją przygotować nawet dzień wcześniej . Uwielbiam takie dania , które ułatwiają życie składniki na około 3 osoby: 0,5 kg udek bez kości i skóry 1 puszka pomidorów krojonych 4 ząbki czosnku 3 szalotki 4 łyżki gęstej pasaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów(...)pomidory z puszki , passatę i wszystkie zioła oraz cukier i ocet balsamiczny . Doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku , dusimy na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając , aż mięso zmięknie . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami obficie posypaną świeżą bazylią . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sycylijska potrawka z kurczaka pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Wieprzowina w chińskim smaku 154

Lubicie chińską kuchnię? Mój mąż jest jej wielkim fanem i nie wyobraża sobie tygodnia bez chińskiego aromatu w naszym domu... Tak też, specjalnie dla niego przygotowałam wieprzowinę z nutą chińskiego smaku. To danie zapisało się na stałe w nasze menu i wraca do nas bardzo często. Wieprzowina w chińskim smaku   SKŁADNIKI: 200 g szynkówki 200 g mieszanki(...)warzyw chińskiej 150 g makaronu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki przyprawy do dań chińskich 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy i trzymamy około 5 minut, odcedzamy.  Mięso myjemy i kroimy w paseczki, wrzucamy do woka na rozgrzany olej i smażymy około 7 minut, następnie dodajemy sos sojowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mięso mielone na łódeczkach z sałaty 197

Jak zwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet. Bardzo spodobało mi się wizualnie to danie i dopiero później zaczęłam zgłębiać z czego jest zrobione

Codzienne Gotowanie
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 920

Jedną z potraw podawaną w polskich domach na Wigilię są uszka z grzybami . Jest to tradycyjne  danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta

Kuchnia co dnia
Piątek: Pieczony łosoś z warzywami i kaszą jaglaną 132

było W tym daniu rządzą upieczone, słodkie warzywa: batat, dynia i niesamowicie smaczna brukselka. Kasza jaglana i łosoś z odrobiną sosu barbecue stanowią tylko dla nich smakowite tło. Danie inspirowane przepisem z Fitmencook.com. Składniki: 300 g łososia ½ szklanki kaszy jaglanej 250 g brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Pół szklanki kaszy(...)minut, aż pęczak będzie miękki. Jeśli płyn wygotuje się, dodaj trochę wody. Krok 3 Łososia umyj, osusz, odetnij mięso od skóry, posól, popieprz i posmaruj z wierzchu sosem barbecue, albo teryaki. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez 12 minut. Krok 4 Wymieszaj kaszę z warzywami. Podawaj z łososiem. Smacznego!   Artykuł Piątek: Pieczony

Niedzielny kucharz
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 178

trochę innej formie. Z dużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może(...)pewno tego spróbuję. Tymczasem zapraszam na mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora  1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 g koncentratu pomidorowego

Ratunku obiad
Kotlety schabowe po francusku z musztardą 321

mnie rosół odcedzony z warzyw i mięsa) 250 g serka mascarpone 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej ziarnistej 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej sól, świeżo mielony pieprz i papryka słodka do smaku mąka pszenna do obtoczenia mięsa olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety schabowe po francusku z musztardą i mascarpone: Mięso umyć, osuszyć, rozbić delikatnie tłuczkiem(...)delikatesową i francuską, dodać do mięsa z bulionem i dokładnie wymieszać. Dusić całość bez przykrycia, na średnim płomieniu, przez około 10 minut do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Co jakiś czas należy przemieszać mięso i sos, by nie przywierało do patelni. W razie czego można dać nieco więcej bulionu lub wody. Gotowe kotlety schabowe po francusku można dowolnie podawać

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania