Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym, to zdrowa wersja tych mięsnych kuleczek. Użyłam mięsa indyka i dzięki temu odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym
Codziennik KuchennyPieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja
Zasmakuj KuchniTani obiad, takie mięso nie jest drogie a bardzo pyszne. Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi bez problemu. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili
Kuchnia Pokoleńdań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez(...)średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można go odparować lub dodać więcej ryżu. Tacos przygotować według instrukcji na opakowaniu. Nadziać farszem i ułożyć na talerzu. Gotowe danie można podać z kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego
Chocolate Muffin BlogIdealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można podawać dodatkowo z dowolną sałatką. Przygotowanie nadzienia – pora dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić mało i wrzucić pokrojone pory, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce(...)wykałaczkami. W jednej misce roztrzepać jajka a do drugiej nasypać bułkę tartą. Saszetki mięsa obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć saszetki z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli chcecie zrobić je bez sosu to smażyć je trochę dłużej, żeby mięso się przesmażyło. Druga wersja z sosem – po obsmażeniu saszetek zdjąć
Kuchnia Pokoleńdań (link) to bez żadnego wahania powiem surówka z młodej kapusty. Jest to przy okazji pierwsza surówka jaką nauczyłem robić się w domu, a miałem może wtedy z 7 lat. Gdy zaczyna robić się ciepło i słońce coraz mocniej dogrzewa, zaczyna za mną chodzić zapach grillowanego mięsa(...)aromat węgla drzewnego, smak kruchych grillowanych warzyw, kremowa konsystencja tzatzików mojej mamy. A idealnym dodatkiem do tych dań jest surówka z młodej kapusty. Wiem nie jest to może najbardziej skomplikowany przepis w mojej kolekcji, ale postanowiłem podzielić się z Wami tą recepturą, bo jest w stu procentach wypróbowana
kuron.com.plumyć, oczyścić i osuszyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm plasterki. Polędwiczki delikatnie rozbić (za pomocą dłoni), przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec obtoczyć w mące. W garnku rozgrzać olej (tak, aby przykryć dno). Z obu stron przesmażyć kawałki polędwicy. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka dodać posiekaną cebulę(...)talerz. Do garnka z powrotem przełożyć mięso. Zalać 2 szklankami wody. Całość dusić na średnim ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie to dodać kurki wraz z cebulką. Gotować bez przykrycia, do lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec dodać po łyżce śmietany kremówki. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Gotowe danie posypać zieloną pietruszką
UgotowaćKurczak smażony bez panierki z dodatkiem aromatycznej szałwii. Podany na duszonej kalarepie z marchewką. Smaczny i przede wszystkim lekki obiad . Jeżeli jednak ktoś woli bardziej treściwe dania to wystarczy dogotować ziemniaki :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester słodka papryka mielona przyprawa do kurczaka pieprz czarny 6 liści szałwii 3 kalarepy(...)można podlać wodą lub bulionem. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i kłaść paski kurczaka. Szałwię posiekać i dodać do kurczaka. Wyłożyć na gorącą jarzynkę. Smacznego :) Kategoria: Mięsa , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: filet z kurczaka , kalarepa , marchewka , szałwia
https:KKuchniaMniamWczoraj, z okazji Dnia Kobiet, chciałam zrobić niecodzienną kolację. Nakupowałam ogrom składników, bardzo różnych, w zasadzie bez koncepcji, co też można z nich zrobić. Powstało tego wieczoru kilka dań, a oto jedno z nich. Te sajgonki są delikatniejsze w smaku od tradycyjnych , idealne dla takich wielbicieli kolendry jak ja. A zniknęły ze stołu błyskawicznie! :) SAJGONKI MAJONEZOWE Z PIERSIĄ(...)papryki czerwonej - 4 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - papier ryżowy - olej - kolendra - sól Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Mięso, tak jak szalotkę i paprykę, kroimy drobno. Dodajemy do poszatkowanych składników majonez, musztardę oraz kolendrę. Tak przygotowany farsz zawijamy w zwilżony papier ryżowy - papier ryżowy moczymy przez chwilę w gorącej
Życie zamknięte w smakuwchłonie cały płyn (bez otwierania i mieszania). Dzięki takiej technice gotowania, ziarenka ryżu przechodzą aromatem przypraw, nie sklejają się i pozostają osobno. Proste, zwyczajne, ale bardzo smaczne danie. Z pożywną, pełną białka ciecierzycą, plasterkami marchewki i suszonymi morelami. Można podać je jako samodzielne danie (z ulubioną sałatką) lub jako dodatek do mięs i ryb z grilla(...)łyżeczki: kuminu i słodkiej papryki w proszku oraz suszonym oregano i lubczykiem, a następnie upiec na rumiano w temperaturze 190 stopni, bez termoobiegu (około 20 minut). Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny i posypać nią gotowe danie. DO PODANIA: 3 łyżki jogurtu naturalnego +1 łyżeczka harissy; pokrojona na ćwiartki limonka WYKONANIE Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy
cool and mintydanie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czubata łyżka mąki pszennej. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić
Z miłości do słodkościciecierzyca, pomidory - pyszne połączenie. To dlatego wspomnienia Stambułu są takie przyjemne. Gotujcie tureckie dania - są naprawdę znakomite! Wiadomo, że bez tureckich składników, bez dobrej znajomości tureckiej kuchni te dania nie będą takie jakie być powinny, ale i tak warto - są bardzo smaczne! Przepis z książeczki dla turystów :) składniki 2 szklanki suchej ciecierzycy(...)drobną kostkę, pomidory sparzyć , obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając aż soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać
Stare Garynawet mój synek, który nie jest wielbicielem warzyw zjadł podwójną porcję! Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 2 marchewki, por, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki majonezu czosnkowego Kętrzyńskiego , sól, pieprz, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na plastry jak na kotlety. Lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą
Z miłości do słodkościangielskie i wlej wywar lub wodę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut. Następnie wymieszaj pozostałą po panierowaniu mięsa mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej mieszaninę wody z mąka do bitek, wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kluski Śląskie(...)bez sprzecznie jeden z najlepszych i najprostszych przepisów obiadowych. Można także sięgnąć po taki ekspresowy przepis na KOTLETY JAJECZNE (link) Potrawa idealna dla osób zapracowanych Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że do przygotowania można użyć prawie każdego rodzaju wieprzowiny. Jak wiadomo, ten rodzaj mięsa jest tani
kuron.com.pldomowych, blokowych wręcz warunkach, bez szynkowaru i innych zbędności da radę zrobić pyszną, domową wędlinę? Trochę trzeba na nią czekać, ale wszystko to warte jest zachodu. Na początek zrobiłam tylko pół kilo, bo nie byłam pewna efektu.. teraz oczywiście żałuję. ;) Już myślę nad kolejnym wariantem przygotowania tego specjału z innymi przyprawami i innym mięsem. A tymczasem serdecznie polecam
Kuchenna KontrrewolucyaInspiracją był przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka) - 2 duże cebule - 1 świeża papryka (u mnie 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej) - 6 ząbków czosnku (może być cała główka) - puszka pomidorów krojonych, bez skóry - passata pomidorowa - bulion (najlepiej domowy) 1-2 szklanki - przyprawa do dań meksykańskich - sól, - świeżo mielony pieprz - chili - słodka papryka(...)bezzapachowy), wrzucić obraną, pokrojoną cebulę, dodać pokrojone na małe kawałki ząbki czosnku i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i podsmażamy dalej, mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso, doprawiamy przyprawą do dań meksykańskich, dodajemy także chili i smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, wlewamy passatę pomidorową, dolewamy bulion i gotujemy całość ok. 20 minut
Smaczne Zdrowe