czosnkowy - 2634 przepisów (strona:4/176)

Śledź w sosie czosnkowym 273

jadamy w  wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł  na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto(...)poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak. Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego  śledzia w oleju z cebulą . Śledź w sosie czosnkowym Składnik na 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut,  marynowanie 3 dni Składniki: Marynata 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 1 cebula 10 ziarenek ziela angielskiego 10 goździków 1 łyżeczka ziarenek gorczycy

Kulinarne przygody Gatity
Sos czosnkowy 67

Może to nie gotowanie, ale pyszna i łatwa propozycja na śniadanie :) Całą sztuką tych kanapek jest prosty do zrobienia sos jogurtowo-czosnkowy, który najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Jeśli nie wykorzystamy go całego do naszego dania i nie wiemy jak spożytkować to co zostało, to polecam zrobić takie smakowite kanapeczki :) Sos jogurtowo-czosnkowy

Malinowo w kuchni
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 59

szczypty soli morskiej  Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem, układamy wstążki cukinii oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą.  Wstawiamy do piekarnika na 20 minut

Moja smaczna kuchnia
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 67

szczypty soli morskiej  Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem, układamy plastry cukinii, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą.   Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na 10 minut prze końcem pieczenia

Moja smaczna kuchnia
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym / Zucchini pancakes with garlic sauce 121

bardzo czasu na pichcenie, to po prostu przyrządzam z niej placuszki. Dziś zatem zaserwuję Wam przepis na banalnie prosty i szybki obiad - placuszki z  cukinii z sosem czosnkowym, które preferuje bardziej od tych ziemniaczanych :) Najlepiej używać średniej cukinii, bo ma mniej pestek i miękką skórkę, ale takiej nie dostaniecie i macie dużą to przed starciem należy ją wydrążyć. Składniki(...)cukinii, 2 duże marchewki, 2 jajka, 4 czubate łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Sos czosnkowy: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka majonezu, pieprz, sól. Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Posypujemy solą i dostawiamy na sitku

Delicious Titbits
Czosnkowy kurczak z pappardelle w sosie szpinakowym 61

niego lekko rozbitą pierś kurczaka i kładzie na suchej, nagrzanej patelni. 5 minut z jednej strony, 5 minut z drugiej i mamy pysznego, soczystego kurczaczka bez nadmiaru tłuszczu. Wariant czosnkowy świetnie pasował do szpinakowego sosu z dodatkiem mnóstwa pomidorów suszonych. Polecam! Ja będę to danie powtarzać na pewno, bo wyjątkowo zasmakowało mojej nieprzepadającej za szpinakiem mamie. Składniki: 200 g świeżego(...)łyżki masła duży ząbek czosnku opakowanie śmietany (12 lub 18%, gęstej) pół słoiczka pomidorów suszonych sól, pieprz do smaku makaron tagliatelle lub pappardelle 2 duże piersi z kurczaka Papirus czosnkowy Winiary lub dowolne przyprawy Umyty szpinak wrzucić na masło i podsmażać, aż zwiędnie. Następnie dodać pokrojone drobno pomidory suszone i starty ząbek czosnku. Całość zalać śmietaną, doprawić i wymieszać. Ugotować

Magda Kucharzy
Sałatka z bobem i sosem czosnkowym 233

się sezon na bób. Mówiąc szczerze, to moje pierwsze spotkanie z bobem :) Mogę powiedzieć, że smakuje całkiem dobrze :) Spróbujcie, bo sezon trwa naprawdę krótko :) Sałatka z bobem i sosem czosnkowym porcja na jedną osobę SAŁATKA pół pęczka młodych liści botwinki 40g mozzarelli 50g obranego bobu SOS CZOSNKOWY 200g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku pieprz do smaku sól

365 dni dookoła kuchni
Masło czosnkowe idealne do potraw z grilla 66

Proste jest piękne, a czosnkowe masło zawsze jest "hitem" spotkań przy grillu. Smakuje najlepiej, kiedy dobrze "przegryzie się" z czosnkiem, dlatego warto przygotować je dzień przed planowanym spożyciem ;) Dla mnie masło czosnkowe i ziemniaki z grilla lub ogniska to połączenie idealne ;) Składniki: - kostka masła w temperaturze pokojowej - 2 ząbki czosnku (jeżeli bardzo małe to trzy) - około łyżeczki drobno pokrojonej natki

Kraina Tysiąca Smaków
Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce z gęstym czosnkowym sosem 117

kurczaka (ok. 500g) - duży kubek płatków kukurydzianych - bułka tarta - 1 jajko (można zastąpić odrobiną mleka) - sól, pieprz (może być również przyprawa do kurczaka) - olej do smażenia Składniki na sos czosnkowy: - 100 ml gęstej śmietany (18%) - 2 ząbki czosnku - duża szczypta soli Przygotowanie: 1. Płatki kukurydziane kruszymy dosyć drobno (ale bez przesady, większe kawałki są bardziej chrupiące). Ja robię to tłuczkiem(...)Śmietanę solimy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Jeśli lubicie dużo sosu, zrób od razu podwójną porcję:) Moim zdaniem to najprostszy i najlepszy sos czosnkowy. Efekt będzie idealny, jeśli użyjesz gęstej śmietany

Kraina Tysiąca Smaków
Masło czosnkowe z koperkiem 1364

Masło czosnkowe z koperkiem Masło czosnkowe to zawsze dobry pomysł na grilla, zwłaszcza do ziemniaczków. Ale i grzanki wychodzą z nim świetne. Można przygotować je sobie dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Poza tym łatwo je przyrządzić również w warunkach polowych, co dla mnie jest bardzo dużą zaletą :) Wystarczy praska do czosnku (choć można go też pokroić

Kraina Tysiąca Smaków
Sos czosnkowy - takie moje tzatziki 80

mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki. Przygotować najlepiej wykonać minimum 3 godziny przed podaniem, choć gotowy do spożycia jest od razu to warto poczekać te 3 godzinki.  Sos czosnkowy na zdjęciu jest po prawej stronie, z lewej jest sos z curry .   Smacznego.  Sos czosnkowy świetnie  pasuje przykładowo do : Kalafior w cieście pomidorowym

Mechanik w kuchni
Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 106

dań, gdzie nie wiadomo, co właściwie powstanie. Czasem jestem aż błagana na kolanach, by zaserwować coś w miarę normalnego. I czasem spełniam tę prośbę. PULPECIKI W BIAŁYM SOSIE CZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka 4 ząbki czosnku (ew. czosnek mielony(...)szklę czosnek. Następnie dodaję mąkę, robię zasmażkę. Dodaję mleko stopniowo, niwelując ewentualne grudki. Zagotowuję, dodając sok z cytryny (uwaga na pestki!) oraz majeranek. Jeśli jest mało czosnkowy - można dodać suszony, sproszkowany czosnek. Kiedy zaczyna gęstnieć, a jest zbyt gęsty - dolewamy mleka. Do gotującego się sosu wrzucam pojedynczo pulpeciki. Doprowadzam do ponownego  zagotowania. Duszę całość jakieś 20-30 minut, mieszając

W kuchni Karmel-itki
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 98

odcień zieleni, na talerzu i w potrawach wyglądają naprawdę kusząco. Niestety, są często droższe od tych drugich, ale warto chociaż raz ich spróbować. Dziś bardzo smaczna, delikatna tarta na czosnkowym półkruchym spodzie. Koperkowa masa ze szparagami świetnie doń pasuje. Pierwszy raz robiłam podobną tartę i o dziwo, posługiwałam się tylko zmysłem smaku, nie korzystając z żadnych przepisów, a wzorując się(...)przyczyn technicznych przez najbliższe posty właśnie tej wielkości będą wstawiane. Mam nadzieję, że to Was nie zniechęci do spróbowania pokazanych przez mnie propozycji. TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. / wymyślony na poczekaniu;/ ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek granulowany, sól wnętrze: 300ml śmietanki 12% 3 jajka pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku

W kuchni Karmel-itki
CZOSNKOWY "MAJONEZ" RZEPAKOWY. 80

laboratorium - jej królestwem jest ciasna kuchnia, zamiast białego kitla - nosi biały fartuszek, a odczynnik zastępuje składnikami dań... Ten psedo "majonez", o dziwo, rzeczywiście majonez przypomina. Jeśli ktoś nie chce czosnkowego smaku, a zwykły taki, majonezowy, wystarczy pominąć dodanie czosnku. Po przygotowaniu jest dość rzadki, dlatego przed podaniem nieco schładza go Karmel-itka w lodówce, wtedy tężeje. Można go pomylić(...)zwykłym Winiary, co się u mnie stało. Gdyby nie zapach czosnku, familia dałaby się nabrać! CZOSNKOWY "MAJONEZ" RZEPAKOWY /zmodyfikowany przepis klik ;/* na 2 słoiczki po 250 ml 4 łyżki oleju rzepakowego 150g jogurtu naturalnego 200g naturalnego serka twarogowego ** łyżka czubata musztardy sarepskiej 3 - 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku   sól, pieprz do smaku Olej wraz z jogurtem

W kuchni Karmel-itki
Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie 152

szybki, piątkowy obiad polecam muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie. To kolejne, banalnie  proste danie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:) Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie Do przygotowania potrzebować będziesz: 400 g makaronu typu małe muszelki 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 szklankę soku pomidorowego 2 ząbki czosnku zieleninkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania