czosnkowy - 2634 przepisów (strona:2/176)

Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 57828

sosem czosnkowym. Niezwykle prosty i smaczny pomysł na piersi z kurczaka. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Dania z kurczaka nr 3/2012 (34). Składniki: ok 50 dag filetów z kurczaka 1 szklanka mąki ok 1 szklanka wody 1 jajko, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego(...)kolor. 5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy. 6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczone ziemniaki z cukinią i mozzarellą w sosie czosnkowym 168

propozycji? :))) Świetne też sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Jest to danie proste i bardzo smaczne: pieczony ziemniak, do tego farsz z cukinii i mozzarelli, a całość polana sosem czosnkowym. Polecam! :) Ziemniaki: * ziemniaki- 5 dużych szt. * cukinia- 5 plastrów * mozzarella- 1 kulka * przyprawy: świeża bazylia (4 listki), suszone płatki chili, sól, pieprz Sos czosnkowy: z tego przepisu- klik Piekarnik nastawić(...)wymieszać, nadziać nim ziemniaki, a na wierzch jeszcze dodatkowo ułożyć odłożoną mozzarellę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut- do zarumienienia się sera. Gotowe ziemniaki polać sosem czosnkowym. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Salatka z chrupiącym kurczakiem, salsą i sosem czosnkowym 354

bułki tartej lub mąki. Soczyste mięso i chrupiąca panierka, do tego świeża sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula i jajko, a wszystko to w towarzystwie przepysznej pomidorowej salsy i sosu czosnkowego! Sałatka ta podana na ciepło smakuje naprawdę wspaniale, a pikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam! SKŁADNIKI na 4 osoby: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka(...)pół czerwonej cebuli 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki czerwonej fasoli garść liści świeżej bazylii 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki brązowego cukru sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: MIĘSO: Filety umyj i okrój z błonek. Pokrój

Słodko-Słony Świat Ilony
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 208

kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie(...)dajcie znać, jak wyszło. Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej  Brød: 100 lækre opskrifter . Nie potrafię się oprzeć tym przepisom... Bułki czosnkowe Składniki: (na 8 sztuk) 350 ml mleka 6 ząbków czosnku 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 11 g suszonych drożdży 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa góralska z czosnkowymi grzankami 133

Zupa góralska z czosnkowymi grzankami... Kremowa, aromatyczna zupa z serków topionych. Wzbogacona smakiem czosnkowych grzanek. Posypana drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha! Składniki: 300 g serka topionego; 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1,5 litra bulionu drobiowego (u mnie 1,5 litra gorącej wody plus 1,5 łyżki ziarenek smaku); Łyżeczka słodkiej

Gospodyni Miejska
Schabowy z musztardą i sosem czosnkowym 185

Produkty Develey ostatnio rządziły..rządzą i rządzić będą w moje kuchni...Pyszne schabowe...mięciutkie , delikatne...o dwóch smakach...można zrobić  z sosem czosnkowym lub z musztardą ..lub z jednej strony musztarda a z drugiej sos...pycha.. polędwiczka wieprzowa przyprawa do mięsa Knorr sól, pieprz 2 -3 łyżki śmietany 2 jajka musztarda stołowa Develey sos czosnkowy Develey bułka tarta(...)mąka  Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Jajko wymieszać ze śmietaną i przyprawą. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety smarować musztardą lub sosem czosnkowym [ lub z jednej strony musztardą, a z drugiej sosem] ,następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na oleju.   A jak zostaną kotleciki można zjeść nawet na zimno

Moje domowe kucharzenie
Różyczki mocnoooo czosnkowe 210

jakiegoś czasu chodziły za mną własnie te bułeczki...jak dla mnie najlepszym połączeniem dla nich...jest ser żółty i masełko czosnkowe....mmmmmm Muszę wam powiedzieć że zniknęły w ciągu 10 minut gdybym mogła sama bym wszystkie zjadła...kocham czosnek a do tego ciągnący się żółty ser...Dodatkowo apetyt podsycał piękny zapach czosnku, który do tej pory unosi się w powietrzu(...)wiele więcej ;) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej u mnie tortowa pół szklanki cieplej wody pół szklanki ciepłego mleka szczypta suszonej bazylii 1/3 kostki drożdży sól Masełko czosnkowe: 2 duże łyżki masła 5 ząbków czosnku przyprawa do dań włoskich dodatkowo 50 gram żółtego sera olej kilka oliwek ewentualnie pomidorki koktajlowe Wykonanie: Masło, przyprawy i starty czosnek mieszamy

NaKońcuJęzyka
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 265

Dzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny ? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni. Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny . Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu(...)czosnkowego zamiast soku z cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie. I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia" , niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam. Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek . W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski.  Jeżeli

Chilli Czosnek i Oliwa
Bagietki czosnkowe 146

Pokazałam Wam bagietki, pokazałam masło czosnkowe, pora więc na grzanki czosnkowe.  Są tak dobre, że nie będziecie mogli się im oprzeć.  My nie mogliśmy.       Składniki: 1 bagietka masło czosnkowe (ok 80 g)   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Bagietkę naciąć na około 1,5 cm kawałki.  W każde nacięcie rozsmarować dość sporo

Sto kolorów kuchni
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 301

zapachu świeżego czosnku - taki uraz z dzieciństwa, gdy z racji częstego chorowania i kiepskiej odporności, musiałam jeść czosnek na potęgę, popijając go na dodatek ciepłym mlekiem, bleh! Wszystko co czosnkowe musi być więc u mnie przetworzone - podsmażone, upieczone, ugotowane, w granulowanej postaci itd. Aby chlebkowi dodać charakteru, zdecydowałam się połączyć czosnek z tymiankiem i rozmarynem. Nieskromnie stwierdzam, iż wyszła obłędna(...)poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową.    Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Chleb czosnkowy wychodzi pulchny, mięciutki i wilgotny w środku. Kompozycja ziół rewelacyjnie podkreśla czosnek. Mniam, Pysznie! Ten wpis, bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". Więcej szczegółów TU . Mój chlebek

Grunt to przepis!
Pstrąg Grillowany z Masłem Czosnkowym 211

portalu Facebook :) Smażenie na dwa fochy :) Składniki: 2 średnie pstrągi sok z połowy cytryny kilka plasterków cytryny sól morska pieprz młotkowany z kolendrą Kamis olej rzepakowy Biooil Masło Czosnkowe: masło sól ziołowa kilka ząbków czosnku Wykonanie: Najpierw przygotowujemy masło czosnkowe, które oczywiście możemy zrobić kilka dni wcześniej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą ziołową. Wstawiamy(...)lodówki i zabieramy się za rybę. Tak więc pstrągi dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka ryby wkładamy masło czosnkowe i spinamy ją wykałaczkami aby masło nie wypadło ze środka i nacieramy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nacieramy rybę solą morską i młotkowanym pieprzem z kolendrą i odstawiamy na kolejne

Blondynka Gotuje
Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone + sos czosnkowy ;) 369

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 150g serka mascarpone 4-6 plasterków boczku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz sok z cytryny 50 ml białego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia. Podajemy z sosem czosnkowym.  Moja propozycja podania obiadu to opiekane ziemniaki i surówka z marchewki jako dodatki

Czerwona Porzeczka
Sałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym 445

Sałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym... Warstwa chrupiących liści sałaty lodowej. Na niej kawałki soczystych pomidorów. A całość oblana sosem czosnkowym. I tak pyszne trzy razy. Idelana do mięs z grilla i nie tylko. Smacznego!   Składniki: Główka sałaty lodowej; 4 średnie pomidory; 2 ząbki czosnku; 300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 3 łyżki majonezu; Szczypta

Gospodyni Miejska
Zupa czosnkowa II 164

podstawie przepisu z książki "Le Cordon Bleu  - Zupy" Kolejna zupa czosnkowa, wyszła bardzo  delikatna, może nawet zbyt delikatna. Pod koniec gotowania dodałam dodatkowe 4 starte ząbki czosnku  - nadal nie była mocno czosnkowa. Dla miłośników niezbyt wyrazistych smaków - w sam raz. Mimo małej czosnkowatości  - zupę polecam, bo smaczna. A może to czosnek był delikatny? składniki ( 4 osoby

Stare Gary
Zupa czosnkowa IV 175

Kolejny przepis na zupę czosnkową. Tym razem zupa czosnkowa z południa Francji, bardzo pożywna,  z dodatkiem cebuli. Przepis znalazłam na blogu  Mimi Thorisson , gdzie obok ciekawych przepisów, znajdziecie mnóstwo pięknych zdjęć. składniki 1 cała główka czosnku + 2 ząbki czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony 1 cebula , drobno pokrojona w kostkę 2 łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa

Stare Gary