urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków do potraw z grilla są różnego rodzaje sosy i dipy. Ja Wam dziś pokażę w jaki sposób przygotować dietetyczny sos czosnkowy do grilla. Tak, tak będzie to wersja nie zawierająca zbyt dużej liczby zbędnych kalorii. Nie wiem czy wiecie, ale na grillu także możecie przygotować dietetyczne dania, jeśli akurat w danym(...)powinniście znaleźć w Waszej kuchni. Składniki 400g gęstego jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku sól pieprz szczypta cukru ewentualnie odrobina ziół prowansalskich ewentualnie odrobina drobno posiekanego koperku Dietetyczny sos czosnkowy do grilla – przepis Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i cukrem Jeśli mamy ochotę możemy dodać do naszego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosem czosnkowym. Niezwykle prosty i smaczny pomysł na piersi z kurczaka. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Dania z kurczaka nr 3/2012 (34). Składniki: ok 50 dag filetów z kurczaka 1 szklanka mąki ok 1 szklanka wody 1 jajko, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego(...)kolor. 5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy. 6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia domowa Anipropozycji? :))) Świetne też sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Jest to danie proste i bardzo smaczne: pieczony ziemniak, do tego farsz z cukinii i mozzarelli, a całość polana sosem czosnkowym. Polecam! :) Ziemniaki: * ziemniaki- 5 dużych szt. * cukinia- 5 plastrów * mozzarella- 1 kulka * przyprawy: świeża bazylia (4 listki), suszone płatki chili, sól, pieprz Sos czosnkowy: z tego przepisu- klik Piekarnik nastawić(...)wymieszać, nadziać nim ziemniaki, a na wierzch jeszcze dodatkowo ułożyć odłożoną mozzarellę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut- do zarumienienia się sera. Gotowe ziemniaki polać sosem czosnkowym. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabułki tartej lub mąki. Soczyste mięso i chrupiąca panierka, do tego świeża sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula i jajko, a wszystko to w towarzystwie przepysznej pomidorowej salsy i sosu czosnkowego! Sałatka ta podana na ciepło smakuje naprawdę wspaniale, a pikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam! SKŁADNIKI na 4 osoby: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka(...)pół czerwonej cebuli 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki czerwonej fasoli garść liści świeżej bazylii 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki brązowego cukru sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: MIĘSO: Filety umyj i okrój z błonek. Pokrój
Słodko-Słony Świat Ilonykłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie(...)dajcie znać, jak wyszło. Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter . Nie potrafię się oprzeć tym przepisom... Bułki czosnkowe Składniki: (na 8 sztuk) 350 ml mleka 6 ząbków czosnku 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 11 g suszonych drożdży 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa góralska z czosnkowymi grzankami... Kremowa, aromatyczna zupa z serków topionych. Wzbogacona smakiem czosnkowych grzanek. Posypana drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha! Składniki: 300 g serka topionego; 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1,5 litra bulionu drobiowego (u mnie 1,5 litra gorącej wody plus 1,5 łyżki ziarenek smaku); Łyżeczka słodkiej
Gospodyni MiejskaUlubione bułeczki mojej córki, potrafi zjeść ich ogromną ilość :) Są puchate, miękkie i lekko słodkie. Smak czosnku wyczuwalny, ale nie dominujący. Najlepsze (bo chrupiące) zaraz po upieczeniu. Bułeczki czosnkowe / 12 sztuk/ Ciasto 400 g mąki pszennej 20 g drobnego cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży(...)świeżych 260 g mleka 30 g masła, roztopionego ponadto do posmarowania - jajko roztrzepane z łyżką mleka Nadzienie czosnkowe 60 g miękkiego masła 7-8 ząbków czosnku, drobno posiekanych 2 łyżeczki suszonej pietruszki (dodałam jeszcze szczyptę soli) Składniki na ciasto włożyć do miski, jeżeli korzystamy z drożdży świeżych wcześniej robimy rozczyn. Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie
Ivka w kuchniProdukty Develey ostatnio rządziły..rządzą i rządzić będą w moje kuchni...Pyszne schabowe...mięciutkie , delikatne...o dwóch smakach...można zrobić z sosem czosnkowym lub z musztardą ..lub z jednej strony musztarda a z drugiej sos...pycha.. polędwiczka wieprzowa przyprawa do mięsa Knorr sól, pieprz 2 -3 łyżki śmietany 2 jajka musztarda stołowa Develey sos czosnkowy Develey bułka tarta(...)mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Jajko wymieszać ze śmietaną i przyprawą. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety smarować musztardą lub sosem czosnkowym [ lub z jednej strony musztardą, a z drugiej sosem] ,następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na oleju. A jak zostaną kotleciki można zjeść nawet na zimno
Moje domowe kucharzeniejakiegoś czasu chodziły za mną własnie te bułeczki...jak dla mnie najlepszym połączeniem dla nich...jest ser żółty i masełko czosnkowe....mmmmmm Muszę wam powiedzieć że zniknęły w ciągu 10 minut gdybym mogła sama bym wszystkie zjadła...kocham czosnek a do tego ciągnący się żółty ser...Dodatkowo apetyt podsycał piękny zapach czosnku, który do tej pory unosi się w powietrzu(...)wiele więcej ;) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej u mnie tortowa pół szklanki cieplej wody pół szklanki ciepłego mleka szczypta suszonej bazylii 1/3 kostki drożdży sól Masełko czosnkowe: 2 duże łyżki masła 5 ząbków czosnku przyprawa do dań włoskich dodatkowo 50 gram żółtego sera olej kilka oliwek ewentualnie pomidorki koktajlowe Wykonanie: Masło, przyprawy i starty czosnek mieszamy
NaKońcuJęzykaDzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny ? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni. Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny . Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu(...)czosnkowego zamiast soku z cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie. I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia" , niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam. Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek . W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski. Jeżeli
Chilli Czosnek i OliwaPokazałam Wam bagietki, pokazałam masło czosnkowe, pora więc na grzanki czosnkowe. Są tak dobre, że nie będziecie mogli się im oprzeć. My nie mogliśmy. Składniki: 1 bagietka masło czosnkowe (ok 80 g) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bagietkę naciąć na około 1,5 cm kawałki. W każde nacięcie rozsmarować dość sporo
Sto kolorów kuchnizapachu świeżego czosnku - taki uraz z dzieciństwa, gdy z racji częstego chorowania i kiepskiej odporności, musiałam jeść czosnek na potęgę, popijając go na dodatek ciepłym mlekiem, bleh! Wszystko co czosnkowe musi być więc u mnie przetworzone - podsmażone, upieczone, ugotowane, w granulowanej postaci itd. Aby chlebkowi dodać charakteru, zdecydowałam się połączyć czosnek z tymiankiem i rozmarynem. Nieskromnie stwierdzam, iż wyszła obłędna(...)poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową. Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Chleb czosnkowy wychodzi pulchny, mięciutki i wilgotny w środku. Kompozycja ziół rewelacyjnie podkreśla czosnek. Mniam, Pysznie! Ten wpis, bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". Więcej szczegółów TU . Mój chlebek
Grunt to przepis!portalu Facebook :) Smażenie na dwa fochy :) Składniki: 2 średnie pstrągi sok z połowy cytryny kilka plasterków cytryny sól morska pieprz młotkowany z kolendrą Kamis olej rzepakowy Biooil Masło Czosnkowe: masło sól ziołowa kilka ząbków czosnku Wykonanie: Najpierw przygotowujemy masło czosnkowe, które oczywiście możemy zrobić kilka dni wcześniej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą ziołową. Wstawiamy(...)lodówki i zabieramy się za rybę. Tak więc pstrągi dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka ryby wkładamy masło czosnkowe i spinamy ją wykałaczkami aby masło nie wypadło ze środka i nacieramy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nacieramy rybę solą morską i młotkowanym pieprzem z kolendrą i odstawiamy na kolejne
Blondynka GotujeSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 150g serka mascarpone 4-6 plasterków boczku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz sok z cytryny 50 ml białego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia. Podajemy z sosem czosnkowym. Moja propozycja podania obiadu to opiekane ziemniaki i surówka z marchewki jako dodatki
Czerwona PorzeczkaSałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym... Warstwa chrupiących liści sałaty lodowej. Na niej kawałki soczystych pomidorów. A całość oblana sosem czosnkowym. I tak pyszne trzy razy. Idelana do mięs z grilla i nie tylko. Smacznego! Składniki: Główka sałaty lodowej; 4 średnie pomidory; 2 ząbki czosnku; 300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 3 łyżki majonezu; Szczypta
Gospodyni Miejska