Banalne do przygotowania, szybkie i niezwykle aromatyczne. Oczywiście smak czosnkowy, to jedna z wielu możliwości. Takie smakowe masło będzie idealne do grzanek, tostów czy do jajecznicy. Składniki: ok. 100 g masła 1 duży ząbek czosnku 1 - 2 szczypty soli Wykonanie: Masło pokroić na kawałki. Czosnek obrać i dodać do masła. Posolić. Całość
Sto kolorów kuchniPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami i pieczarkami z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego Składniki: 3 średniej wielkości papryki opakowanie kaszy kuskus puszka krojonych pomidorów 200 g pieczarek natka pietruszki 4 ząbki czosnku mała cebula oregano suszone 1 łyżeczka suszonego tymianku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 5 łyżek oliwa z oliwek extra vergine sól
Moja smaczna kuchniapraskę. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy razem z czosnkiem do miękkiej osełki i doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na średnio grube kromeczki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Następnie posypujemy wierzch startym żółtym serem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do 150C. insertCookd("35305c6b69537c6d0f1c96faad76c1d0
Emcia PichciPost Masło czosnkowe z natką pietruszki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLubię makaron. Razem z dzieckiem uwielbiamy połączenia boczku, kremówki i czosnku. Tym razem postanowiłam upiec koszyczki z boczku, do którego włożyłam część makaronu z sosem śmietanowo- czosnkowym i pozostałą częścią obłożyć wokół. Ten obiad bardzo nam smakował. Składniki na 2 osoby: 8 cienkich i długich plasterków boczku 1/3 opakowania Fetticionne Czanieckie Makarony 150 ml śmietanki kremówki 30% 2 żółtka
Blondynka GotujeKrem z pieczarek Grzanki czosnkowe Zupa krem z pieczarek... pychota! Składniki: kilogram pieczarek cebulka jeden ząbek czosnku + cztery ząbki do grzanek litr bulionu 3 łyżki śmietanki 30% sól pieprz oregano bagietka oliwa z oliwek Na łyżce oliwy z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz obrane i posiekane pieczarki. Gdy wszystko delikatnie przesmażymy dodajemy bulion. Całość gotujemy
Mango PapajaPogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia duży kawałek więc wystarczy dla 4 osób. składniki: 1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry 8 łyżek oliwy 4-5 ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki słodkiej papryki
Monia miesza i gotujeGęstego sosu czosnkowego używam do wrapów i kanapek. Sos powinien mieć konsystencję gęstego majonezu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryŚwietne bułeczki o mocno czosnkowym smaku. Idealne do mięsnych sosów czy grilla. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny, a na koniec posypałam toną żółtego sera:) Mniam! Ale co ma pizza do indyka? Ano, do pizzy zrobiłam sos czosnkowy, którego połowa została. I ta połowa właśnie wylądowała na indyku. Na koniec dorzuciłam jeszcze świeżą bazylię i gotowe. Pycha:) Składniki: - 300 - 400 g filetów z piersi indyka - 150 ml wody
Kraina Tysiąca Smakówjogurtowo-czosnkowy z rzodkiewką - wzorowany na greckich tzatzikach Kolejny zdrowy i lekki sos do grilla lub na inne okazje. Aby był całkiem dietetyczny możesz pominąć tę łyżkę majonezu ;) Poza tym: jogurt - żywe kultury bakterii, a czosnek i rzodkiewka samo zdrowie... Przygotowujemy jak klasyczne, greckie tzatziki (przepis tutaj) , tyle że zamiast ogórka dodajemy rzodkiewkę. Taki dip idealnie sprawdzi się
Kraina Tysiąca SmakówZarówno zupa cebulowa, jak i czosnkowa były u mnie na liście zup do wykonania:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepis na bułeczki z czosnkiem. Do tej pory rzadko robiłam coś z ciasta drożdżowego, więc wyzwanie było nie małe. Tradycyjnie główną rolę w przygotowaniu odegrał Domowy Cukiernik. Efekt? Mocno czosnkowe, mięciutkie bułeczki, raczej do smarowania niż jedzenia na sucho. źródło: "Przyślij przepis", nr 6/2012, s. 32-33 Składniki: 40 dag mąki 2 dag drobnego cukru 250 ml mleka
Pasja Smakułyżki majonezu - 1 mały jogurt naturalny ( 200-250g) - szczypiorek ( wedle uznania) Kapustę drobno pokroić wrzucić do miski. Dodać do niej odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Sos czosnkowy: Do mniejszej miseczki zmiażdżyć obrany ząbek czosnku, dodać sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz- dość sporo, ok.1 łyżeczki, 2 łyżki majonezu i jogurt naturalny. Całość wymieszać. Sos wlać do miski
Smaczne Zdroweokresie jesiennym który sprzyja przeziębieniom polecam Wam rozgrzewającą, kremową zupę czosnkową. Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Składniki: 0,7 l bulionu warzywno- drobiowego 8 ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła
Ala piecze i gotuje