adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos czosnkowy to mój ulubiony dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Tak naprawdę mogłabym go jeść z wszystkim. Dodaję do do mięs, zapiekanek, pizzy, ale również do zapiekanych warzyw, frytek, zapiekanych ziemniaków, do dań na zimno i na ciepło. Możliwości jest mnóstwo, ponieważ smak domowego sosu czosnkowego jest bardzo uniwersalny i ponadczasowy. Robię sos czosnkowy za każdym razem(...)gości. Zawsze znajdę danie, do którego będzie pasował sos czosnkowy. Dzięki dodaniu kilku składników jest przepyszny, uwielbiany przez rodzinę i znajomych. Mój mąż dodaje sos czosnkowy nawet do gotowanych ziemniaków do obiadu, ja wolę jednak jako dodatek do pieczonych ziemniaków Przepis na sos czosnkowy jest banalnie prosty, wykonuje się go w parę minut i właściwie od razu jest gotowy
To Musisz WiedziećWitajcie, przedstawiam Wam recenzje nowego produktu jakim jest Twaróg Delikatny o smaku Czosnkowym. Zapraszam do zapoznania się z produktem. CZYTAJ DALEJj
Sylwetka Od Kuchniczosnkowy, podstawa do wielu dodatków, sałatek, do mięs, albo jako dip. Czytaj więcej
Pasja tworzeniaznużona, tym że dłuższą chwilę nadal nie wiem co chcę, weszłam na stronę kuchni lidla i dostałam olśnienia. Wybrałam przepis Pascala ( klik ), który przygotował makaron z sosem śmietanowo - czosnkowym z dodatkiem szpinaku, papryki i pieczarek, a przy okazji i który pozwolił zużyć z mojej lodówki niektóre składniki. Dokonałam niewielkich modyfikacji :) Składniki na 5 porcji: 300 ml śmietany
Fabryka pomysłówPrzygotowanie: 1. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do dwóch łyżek masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać zioła prowansalskie:) 2. Pieczywo smarujemy cienko przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym. Wędlinę kroimy w cienkie plasterki, tak samo ser żółty. Kładziemy na pieczywo:) 3. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki. Układamy na pieczywie. 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 180*c. Zapiekanki
Kuchnia Pełna Pasjiziemniaki są już miękkie dodać zmiażdżony czosnek i łyżkę masła lub smalcu. Gotować kolejne 10 - 15 min. W razie potrzeby doprawić solą . Jeżeli zupa wydaje się nam za mało czosnkowa, można ją zaostrzyć świeżo startym ząbkiem czosnku. Podawać z grzankami
Stare GaryZupa czosnkowa odsłona trzecia! Moim zdaniem najbardziej wyrazista i moja ulubiona. Przepis z książki " Encyklopedia Sztuki Kulinarnej t. 26 Zupy " składniki (dla 4 osób) 40 ząbków czosnku - u mnie 4 duże główki 100 ml białego, wytrawnego wina 100 ml śmietanki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko łyżeczka suszonego tymianku 1/4 łyżeczki papryki (użyłam ostrej
Stare GaryBardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam! Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam
Stare GaryUdałam się na poszukiwania, co takiego mogłabym przyrządzić, z tego co jest w domu i okazało się z w kącie lodówki jest serek topiony. Wiem, że to świństwo,... Zupa czosnkowa – czyli obiad znajda, z tego co znajdziesz w domu is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłobooka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . E-book można pobrać na tutaj . Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 130 g czosnku 1 łyżka masła 60 g pietruszki 120 g selera 700 ml bulionu warzywnego
Kulinarne przygody Gatitysolą i pieprzem. Do masła wyciskamy czosnek i dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki drobniutko kroimy. Płat mięsa posypujemy natką pietruszki i nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego. Zwijamy roladki. Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę i mleko. Możemy dodać też odrobinę soli i pieprzu. Roladki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w jajku, ponownie obtaczamy
Maminek kulinarnynaturalny antybiotyk i środek prewencyjny na jesienne i zimowe chłody. Dla tych, którzy nie przepadają za jego ostrym smakiem i zapachem polecam czosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom, jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie rozgrzewające organizm
SzczyptaSmaQjuż w naczyniu miksera, następnie w czasie przechowywania, a także w naszym przewodzie pokarmowym, dzięki czemu całkowicie zanika nieprzyjemny zapach czosnku, przy zachowaniu skuteczności tego naturalnego antybiotyku. UWAGA Mikstura czosnkowa ma silne działanie oczyszczające i nie należy jej stosować w trakcie gwałtownych reakcji organizmu występujących w początkowej fazie kuracji Miksturą Oczyszcząjącą " Tyle autor. Kto jest zainteresowany tym tematem
Proste Potrawyrozumiem, dlaczego w sklepach pojawiły się oliwy smakowe, a zwłaszcza czosnkowa. Moja propozycja jest prosta. Sami robimy taką oliwę. Obieramy czosnek , siekamy drobno, wrzucamy do słoiczka, zalewamy oliwą z oliwek lub dowolnym olejem, wkładamy do lodówki i używamy kiedy chcemy. Taka oliwa może stać do 2 tyg. w lodówce. Posiekany czosnek używamy do dipów, sosów, mięs,makaronów
Pasje Jolkichłodne dni należy się porządnie rozgrzać. Proponuję zupę - krem z czosnkiem. Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee. Zupa czosnkowa? To nie może być dobre, ale że to była moja praca, wyjścia nie miałam. ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA I ROZGRZEWAJĄCA. POTRZEBUJESZ na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki
Pasje Jolkiszkl majonezu, rozduszone wcześniej 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ziarka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Rybę rozłożyć w półmisku, wylać na to sos czosnkowy i uprażony słonecznik :) Smacznego
charlotte gotujezupie czosnkowej przeczytałam pierwszy raz na Kuchni z wyrakiem. Pomysł mi się spodobał, ale nie byłam pewna reakcji Wszechmocnego Admina i jakoś z czasem zapomniałam o česnekovej. Potem kupiłam przepiękny, polski czosnek. Cztery główki, bo czemu by nie. I już wracając do domu wiedziałam, że będzie zupa
Gotuj z Blue Ravensałaty lub papierowego ręcznika. Do dużej miski wlewamy olej, dodajemy jarmuż, posypujemy solą i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Jarmuż dzielimy na 2 części. Chipsy czosnkowe : do jarmużu dodajemy tylko czosnek i delikatnie mieszamy. Chipsy serowe: ser trzemy na cienkiej tarce i mieszamy z papryką. Posypujemy nim jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną
Moniki Smakołykigrubszych oczkach i wymieszać z małą pokrojoną cebulką, oliwą, pieprzem, octem winnym, cukrem i solą do smaku ziemniaki w mundurkach obrać ze skórki i pokroić w talarki wątróbkę czosnkową podać z ziemniakami i buraczkami....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięworeczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowego do środka kurczaka włożyć młode gałązki naci selera i wykałaczkami spiąć otwór, udka związać razem przyprawy oprócz w płynie wszystkie wymieszać i natrzeć kurczaka, uważać na skórę gdzie jest masło
W Mojej Kuchni Lubięprostokąty lub jak wolicie. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min... Smacznego · /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess
Anioły w kuchniczosnkowy to pyszny i niezastąpiony dodatek do wielu dań, który bardzo łatwo i szybko można przygotować w domu. Domowy najlepszy, bo można doprawić po swojemu. składniki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g majonezu, użyłam majonezu Kieleckiego 2 ząbki czosnku sól ziołowa do smaku Do miski przełożyć jogurt naturalny. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać
Monia miesza i gotujeilość składników zależy od ilości osób przy konsumpcji. Przykrywamy, gotujemy. Dodajemy szpinak, gotujemy. Międzyczasie gotujemy fusilli al dente. Dokładamy szpinak. Gotujemy. Odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy gęstego sosu szpinakowo-czosnkowego z kabanosami Tarczyński, posypujemy ziołami, które lubimy... Szpinak staje się delikatny i wkręca się w świderki, jednym słowem- nie rzuca się w oczy ….a oto nam chodzi ! A kabanosy... dodają
Z Kuchni Do KuchniSałatka z roszponką, wędzoną piersią kurczaka i czosnkowym sosem Ci, którzy znają mnie osobiście, wiedzą jak bardzo zmieniła się moja dieta w ciągu ostatniego półrocza. Prawie nie ruszam wieprzowiny i wołowiny, nie piję też kawy, którą zawsze uwielbiałam ani czarnej herbaty. Również cukier rzadko gości w moim menu, a jeśli już gości to trzcinowy albo miód. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówjednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek EV sól Wykonanie: Ogórka porządnie myjemy i ścieramy
Kulinarne przygody Gatitynaszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie
Kulinarne przygody GatityJeśli przygotujesz to danie, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami Składniki: 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 2 łyżki majonezu 4 łyżki naturalnego jogurtu 2 ząbki
Kulinarne przygody Gatitymięso, dania z tłustymi sosami... Ciekawe nigdy sie w to nie zagłębiałam, ale chyba warto by bylo się temu przyjrzeć dziś np zjadlam ogromniasty kebab z ogromną porcja sosu czosnkowego ;/ Pomijając fanaberie mojego organizmu... Dziś zapraszam na bułeczki bułeczek ;) Składniki na 6 bułeczek 1 opakowanie mieszanki na chleb Firmy Celiko 65 ml mleka 110 ml. wody 2 łyżki oleju
NaKońcuJęzykadań jest odsyłana do kuchni jako niejadalna, bez smaku, rozgotowana lub wręcz przeciwnie. Zainspirowana programem postanowiłam sięgnąć do książki „Niedzielne przysmaki” Gordona Ramsey’a i wraz z nim przygotować czosnkowe risotto z pietruszką. Wyszło przepysznie :) A żebyście i Wy mogli doznać rozkoszy podniebienia tą fantastyczną potrawą jej sposób przygotowania prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g
Kolizje SmakówChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą, marynowaną papryką i patisonkami Składniki: kromki czerstwego chleba kawałki marynowanej, czerwonej papryki kilka małych, marynowanych patisonków ząbek czosnku oliwa z pierwszego tłoczenia pieprz do smaku Przygotowanie: Chleb grillujemy z obu stron, następnie nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą, układamy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, podobnie patisonki
Moja smaczna kuchniaMasło czosnkowe jest idealnym dodatkiem do ciepłych bułeczek, chrupiącej bagietki czy grillowanego chleba tostowego. Połączenie wyłącznie naturalnych składników owocuje niezwykłym smakiem i aromatem . Składniki - kostka masła - 4 ząbki czosnku - sól Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było
Świat SmakuBanalne do przygotowania, szybkie i niezwykle aromatyczne. Oczywiście smak czosnkowy, to jedna z wielu możliwości. Takie smakowe masło będzie idealne do grzanek, tostów czy do jajecznicy. Składniki: ok. 100 g masła 1 duży ząbek czosnku 1 - 2 szczypty soli Wykonanie: Masło pokroić na kawałki. Czosnek obrać i dodać do masła. Posolić. Całość
Sto kolorów kuchniPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami i pieczarkami z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego Składniki: 3 średniej wielkości papryki opakowanie kaszy kuskus puszka krojonych pomidorów 200 g pieczarek natka pietruszki 4 ząbki czosnku mała cebula oregano suszone 1 łyżeczka suszonego tymianku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 5 łyżek oliwa z oliwek extra vergine sól
Moja smaczna kuchniapraskę. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy razem z czosnkiem do miękkiej osełki i doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na średnio grube kromeczki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Następnie posypujemy wierzch startym żółtym serem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do 150C. insertCookd("35305c6b69537c6d0f1c96faad76c1d0
Emcia PichciPost Masło czosnkowe z natką pietruszki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLubię makaron. Razem z dzieckiem uwielbiamy połączenia boczku, kremówki i czosnku. Tym razem postanowiłam upiec koszyczki z boczku, do którego włożyłam część makaronu z sosem śmietanowo- czosnkowym i pozostałą częścią obłożyć wokół. Ten obiad bardzo nam smakował. Składniki na 2 osoby: 8 cienkich i długich plasterków boczku 1/3 opakowania Fetticionne Czanieckie Makarony 150 ml śmietanki kremówki 30% 2 żółtka
Blondynka GotujeKrem z pieczarek Grzanki czosnkowe Zupa krem z pieczarek... pychota! Składniki: kilogram pieczarek cebulka jeden ząbek czosnku + cztery ząbki do grzanek litr bulionu 3 łyżki śmietanki 30% sól pieprz oregano bagietka oliwa z oliwek Na łyżce oliwy z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz obrane i posiekane pieczarki. Gdy wszystko delikatnie przesmażymy dodajemy bulion. Całość gotujemy
Mango PapajaPogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia duży kawałek więc wystarczy dla 4 osób. składniki: 1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry 8 łyżek oliwy 4-5 ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki słodkiej papryki
Monia miesza i gotujeGęstego sosu czosnkowego używam do wrapów i kanapek. Sos powinien mieć konsystencję gęstego majonezu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryŚwietne bułeczki o mocno czosnkowym smaku. Idealne do mięsnych sosów czy grilla. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny, a na koniec posypałam toną żółtego sera:) Mniam! Ale co ma pizza do indyka? Ano, do pizzy zrobiłam sos czosnkowy, którego połowa została. I ta połowa właśnie wylądowała na indyku. Na koniec dorzuciłam jeszcze świeżą bazylię i gotowe. Pycha:) Składniki: - 300 - 400 g filetów z piersi indyka - 150 ml wody
Kraina Tysiąca Smakówjogurtowo-czosnkowy z rzodkiewką - wzorowany na greckich tzatzikach Kolejny zdrowy i lekki sos do grilla lub na inne okazje. Aby był całkiem dietetyczny możesz pominąć tę łyżkę majonezu ;) Poza tym: jogurt - żywe kultury bakterii, a czosnek i rzodkiewka samo zdrowie... Przygotowujemy jak klasyczne, greckie tzatziki (przepis tutaj) , tyle że zamiast ogórka dodajemy rzodkiewkę. Taki dip idealnie sprawdzi się
Kraina Tysiąca SmakówZarówno zupa cebulowa, jak i czosnkowa były u mnie na liście zup do wykonania:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepis na bułeczki z czosnkiem. Do tej pory rzadko robiłam coś z ciasta drożdżowego, więc wyzwanie było nie małe. Tradycyjnie główną rolę w przygotowaniu odegrał Domowy Cukiernik. Efekt? Mocno czosnkowe, mięciutkie bułeczki, raczej do smarowania niż jedzenia na sucho. źródło: "Przyślij przepis", nr 6/2012, s. 32-33 Składniki: 40 dag mąki 2 dag drobnego cukru 250 ml mleka
Pasja Smakułyżki majonezu - 1 mały jogurt naturalny ( 200-250g) - szczypiorek ( wedle uznania) Kapustę drobno pokroić wrzucić do miski. Dodać do niej odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Sos czosnkowy: Do mniejszej miseczki zmiażdżyć obrany ząbek czosnku, dodać sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz- dość sporo, ok.1 łyżeczki, 2 łyżki majonezu i jogurt naturalny. Całość wymieszać. Sos wlać do miski
Smaczne Zdroweokresie jesiennym który sprzyja przeziębieniom polecam Wam rozgrzewającą, kremową zupę czosnkową. Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Składniki: 0,7 l bulionu warzywno- drobiowego 8 ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła
Ala piecze i gotujenaszła mnie ochota na domowe krakersy, a żeby im nie było smutno sporządziłam wyrazisty dip o przepięknym kolorze i bogatej gamie smakowej. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Krakersy serowo-czosnkowe z dodatkiem ziół 70g masła niepełna szklanka mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub zwykłego) 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, oregano – do smaku Przygotowanie
Symfonia Smakówpyszna pasta jajeczna zawinięta w szynkę może być mila odmiana dla faszerowanych jajek. Takie roladki wyglądają bardzo apetycznie i tak tez smakują. Tylko niestety zionie się po nich czosnkowym ogniem, ale to tylko lekki skutek uboczny, mimo to polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMasło czosnkowe przydaje się nie tylko do śniadania I chrupiącej bułki- rewelacyjnie sprawdza się przy grillu- do wszelkiego rodzaju mięs I nie tylko :) . A ponieważ czas grilowania zbliża się wielkimi krokami- warto je przygotować I mieć w zapasie w zamrażalce. Zrobienie zajmuje chwilkę, a podnosi walory smakowe potraw. Zaczynamy: Składniki: 120 gr masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki (swieża
Smaki EdytyRewelacyjnie prosta sałatka, sycąca I przepyszna, dobra na śniadanie , kolację, grilla czy też przyjęcie, Ja przygotowałam dla męza do pracy :) Dip bazyliowo czosnkowy jest dopełnieniem niesamowitego smaku :) Zaczynamy Składniki: 1 op tortelloni z mozzarella I prosciutto 1 słodka papriyka 3-4 łyżki startego żółtego sera oliwki nadziewane paprika sałata pekińska 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka bazyli 1 łyżeczka
Smaki EdytySkładniki : * gotowany brokuł * ulubiony sos czosnkowy
Magiczne Życie MartyPropozycja na przekąskę bądź lekką kolację . Połączenie gotowanej kukurydzy z roztopionym masłem czosnkowym. Po prostu pyszna. Zresztą taka z wody też jest idealna. Składniki : * 3 kolby kukurydzy * sól * łyżka masła * ząbek czosnku bądź czosnek granulowany Przygotowanie : Gotować kukurydzę w osolonej wodzie około 20 minut. Masło utrzeć z czosnkiem i posmarować kukurydze. Podawać gdy są jeszcze ciepłe
Magiczne Życie MartyIdealny dodatek do zup czy sałatek. Sprawdzą się zawsze. Są szybkie i proste w przygotowaniu. grzanki czosnkowe Składniki : * bagietka * 4 łyżki oliwy * ząbek czosnku Przygotowanie : Bagietkę pokrojoną w małe kanapki nacieramy oliwą oraz czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut. Opiekany na suchej patelni bądź w piekarniku uważając by czosnek nam się nie spalił
Magiczne Życie Martywrażenie, że to już koniec listopada, a nie październik. Zimno. Temperatura nie przekracza magicznej, piątej kreski na miarce. Nogą ani się śni zanieść mnie do sklepu. Muszę więc pomyśleć. CZOSNKOWY KREM DYNIOWY Z MAKARONEM. / autorski:/ 1kg pokrojonej w kostkę, obranej dyni 2 cebule 4-5 ząbków czosnku bulion warzywny (tyle, aby do 3/4 zakrył dynię) 1/2 szklanki śmietanki
W kuchni Karmel-itkitęsknię? Nie za słońcem, nie za ciepłem, nie za ptasim śpiewem. Co więc trapi moją duszę? Nie wiem. Nie wiem nic prócz tego, że zjeść coś muszę. KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. /autorski;/ 4 udka kurczaka 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej do smażenia 1 - 2 kg ziemniaków 3 średniej wielkości cebule pęczek koperku Ziemniaki obieram
W kuchni Karmel-itkisałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki PRZEPIS /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/ Temperatura pieczenia : 200 o C | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comJeśli masz ochotę na szybkie danie to spróbuj zapiekanki czosnkowej z brukselką. Brukselka to cenne żródło witaminy C, to jeśli już mamy delektowac sie jedzeniem to jak najbardziej , ale też z ociupinką zdrowia :) Nasza rodzinka uwielbia zapiekanki , czas przygotowywania jest niedługi a efekt wspaniały :) Do wykonania zapiekanki potrzebne są : 4-6 porcji 1 kg ziemniaków 250 g brukselki ( użyłam mrożonej
Słodkości i nie tylkouratować. A, że mięsko doskonale smakuje zarówno w wariancie gorąco-obiadowym jak i zimno-kanapkowym, tak więc i wilk syty i owca cała ostała:) Schab imbirowo-czosnkowy Składniki: 1 kg schabu korzeń (ok 5 cm) świeżego imbiru 2-3 ząbki czosku sól suszone zioła (bazylia, oregano) 3 łyżki wody Imbir obrać, zetrzeć na tarce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZaparszam na proste i smaczne placuszki z cukinii z czosnkowym aromatem. składniki: 2 cukinie (ja dałam żółtą i zieloną razem ważyły 600 g) 2 jajka 4 łyżki mleka 4-5 łyżek maki pszennej sól do smaku czosnek granulowany do smaku olej do smażenia Cukinie umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte
Monia miesza i gotujePyszna kremowa i mocno czosnkowa zupka na rozgrzanie z chrupiącymi grzaneczkami. składniki: 1 duża główka czosnku 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 1,2 l bulionu drobiowego 50 ml śmietanki 30 % 50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna) biały pieprz Kamis sól 1 łyżka masła grzanki (4 kromki chleba tostowego, odrobinka oleju) Czosnek obrać, duże ząbki przekroić
Monia miesza i gotujeprzygotowania sosu czosnkowego będzie nam potrzebne naprawdę niewiele. Składniki Mały jogurt naturalny, 6 łyżek majonezu, Czosnek Sól pieprz Rozgniatamy ząbki czosnku ja używam 3 można użyć mniej lub więcej w zależności od smaku dodajemy resztę składników i doprawiamy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki do przegryzienia smaku i nabrania pikanterii. Smacznego
cookplPost Sos czosnkowy z ziołami / Knoblauch-Sauce mit Kräutern pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sos czosnkowy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym Pierś faszerowana kremowym szpinakiem. Składniki: 70 g świeżego umytego szpinaku 20 g startego sera typu parmezan 70 g kremowego serka 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 piersi z kurczaka, waga łączna około 500 g 6 plastrów wędzonego boczku sól(...)pieprz Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz trochę cukru do smaku Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 210°C, funkcja góra dół „góra-dół”. Szpinak drobno posiekaj, dodaj do niego parmezan, kremowy serek oraz majonez kielecki. Całość dopraw solą i pieprzem
kuron.com.plBardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny dodatek do wielu dań - alternatywa dla zwykłych ziemniaków - pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami. SKŁADNIKI 5 ziemniaków tymianek suszony rozmaryn suszony czosnek granulowany papryka słodka
Moje Kuchenne RewelacjePieczywo czosnkowe z żółtym serem to błyskawiczna i ciesząca się ogromną popularnością przekąska. Możemy ją zrobić dosłownie w kilka chwil, a jesteśmy pewni, że wszystko potrzebne składniki macie w domu. Taka przekąska sprawdzi się idealnie podczas niezapowiadanej wizyty gości, albo po prostu na wieczór przed telewizorem. Sprawdźcie jak ją przygotować. Przeczytaj także: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści Wykorzystajcie do tego(...)być chleb, bułka, pieczywo tostowe itd Składniki pieczywo 3-4 ząbki czosnku 100g sera żółtego szczypta oregano oliwa z oliwek Warto sprawdzić: Zakupy z kodem na darmową dostawę! Pieczywo czosnkowe z żółtym serem – przepis Pieczywo kroimy w kromki. Ząbki czosnku kroimy na połowę, a następnie nacieramy nimi kromki pieczywa. Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy odrobiną oregano, a następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rewelacyjne połączenie kurczaka, dymki i czosnku. Sos jest kremowy i bardzo wyrazisty. Danie rewelacyjne! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad! 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa
VioletoweKucharzeniePyszna propozycja dla miłośników szpinaku - jajka nadziewane szpinakiem i serkiem z czosnkiem niedźwiedzim. Propozycja w sam raz na nadchodzące Święta jajeczne :) SKŁADNIKI 6 jajek 100
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: pół średniej wędzonej makreli 1 mniejsza cebula 2 łyżeczki śmietany 2,5 łyżeczki musztardy chrzanowej Kamis 2 cienkie plasterki se ra feta kilka kropel cytryny
Gaździnka warzyNie ma co owijać w bawełnę. Naturalne środki lecznicze od zawsze pomagały, albo przynajmniej starały się pomóc w walce z przeziębieniem, infekcją, osłabieniem, katarem itd... Jako
Z Kuchni Do KuchniZaczynamy od zrobienia sosu do potrawy. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie indyka pokrój w
Kredowe MenuDietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości. Składniki: 1 duży
Apetyczna babeczkaskładnikimarynata* 2 łyżeczki wegety* 3 łyżki ziół prowansalskich* 3 łyżki octu winnego* 2 łyżeczki soli peklowej* 8 łyżek oliwy* 8 ząbków czosnku* 1,5 kg schabu
Mix smakuNie bójcie się, surowego kalafiora można jeść bez obaw :) składniki: 1 mały kalafior kostka sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 mały jogurt naturalny koperek pieprz
Bon Appetit MałgorzatyOto fajna c zosnkowa odmiana kotle tów mielonych, for mowanych w wałeczki. Składniki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka) 1 jajko 1 bułka namoczona i
Kuchnia domowa AniJeżeli nie macie pomysłu na obiad, to ja Wam podpowiem :) Zamiast tradycyjnych mielonych może spróbujcie mojej wersji? Fasoli nie powinno brakować w naszym jadłospisie, nie będę
Kraina Miodem PłynącaCzosnek ma ostry charakterystyczny smak, ale jeśli go podsmażymy to całkiem się zmieni, będzie miękki i delikatny. Wystarczy połączyć makaron z czosnkiem, warzywami, dodać
Moniki SmakołykiO właściwościach oczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca. Poza tym
Pasje JolkiIdealny dodatek do pizzy, dań z grilla, sałatek itp. Prosty i smaczny Składniki:3-4 ząbki czosnku3 łyżki majonezu4 łyżki śmietanyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Śmietanę połączyć z majonezem
Oryginalny smakMam wiele przepisów, które czekają na swoją kolej. Tak właśnie było też z tymi bułeczkami :) A co mogę o nich powiedzieć? Są po prostu przepyszne ! Jeśli
charlotte gotujeDoskonałe dietetyczne danie. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości warzyw, a ryba jest mięciutka. SKŁADNIKI 50 dag łososia 1 mały brokuł 1
W kuchennym oknie EwyBardzo lubię tosty, grzanki i wszelkie kanapki na ciepło. Sprawdzają się super w jesienne wieczory, kiedy plucha za oknem i chce nam się czegoś ciepłego i
Walijskie PichcenieŚledzika??? :-) Składniki: kilka sztuk matiasów 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 ogórki konserwowe łyżka octu pieprz olej Wykonanie: Matiasy moczymy ok 1h. Cebulę kroimy w drobną
Walijskie PichceniePrzeraźliwie długi tytuł wyszedł, a tymczasem przepis jest ultraszybki i łatwy. Przede wszystkim sałatka wychodzi pysznie i tanio. A o to przecież chodzi :) Składniki: Sos: - 150
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony, 1/2 łyżeczki sól morska, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba olej
W Mojej Kuchni LubięPyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :) SKŁADNIKI 4 udka z kurczaka sól
Moje Kuchenne RewelacjeZnudziło Ci się już przygotowywanie posiłków tradycyjnymi metodami? Przejadłeś się już smażonymi i pieczonymi potrawami? Chciałbyś spróbować czegoś innego? Spróbuj gotowania na parze! Kilka dni temu
peanutbuttermonsterPyszny obiadek na szybko. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a danie jest bardzo smaczne i sycące. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka słodka papryka czosnek
Monia miesza i gotujeIdealna zupa na jesienną pogodę. Chroni przed przeziębieniem i świetnie smakuje. Jak zwykle podaję przepis na wersję ekspresową - dla zabieganych :) Składniki: 0,5 l. wody domowa
chwile dla mniePyszne, chrupiące ziemniaczki z mięciutkim środkiem. Do tego pikantny sos jogurtowy... Mmmmmm... pycha :) Ziemniaczki mogą być dodatkiem do obiadu lub tak jak u nas wystąpić jako
chwile dla mnieJeżeli nie jesteś wampirem, ten krem Ci posmakuje:) Przepis znalazłam w książce "Pyszne 25" Anny Starmach. Podobno leczy przeziębienia, dodaje energii i odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam
My Culinary ArtSkładniki: 4 filety z kurczaka, 12 ząbków czosnku, 2 pomidory, roszponka, sałata rzymska, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka soli, pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta kolendry, szczypta
Moniki SmakołykiSkładniki 6 porcji: 6 dużych plastrów schabu z kością, 150 g musztardy francuskiej, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 4 łyżki miodu, sól, 18 małych ziemniaków, 9 małych
Moniki SmakołykiSkładniki : 40 dag obranej, drobno pokrojonej cukini 4 ząbki czosnku olej sól , pieprz sok z cytryny koperek Przygotowanie : Po obraniu cukinię pozbawić nasion i miękkiego
Proste PotrawySkładniki : 3-5 pałek kurczaka 4-5 cm obranego i startego imbiru 5 ząbków czosnku 2-3 łyżki przyprawy - pięć smaków do kurczaka duża łyżka miodu
Proste PotrawySkładniki (na ok. 7 kanapeczek): 1/2 mozzarelli 1/2 małej bagietki 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta oregano 2 plasterki prosciutto rukola do przybrania 1
My Culinary ArtDzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest
Kolizje SmakówZapytaj siebie, kim jesteś w tym momencie? Zdasz sobie sprawę, że nie jesteś swoim myśleniem, nie jesteś swoimi emocjami, jesteś ponad nimi, skąd je obserwujesz. W
Weganizm infantylnySkładniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 2 różnokolorowe papryki - sól, pieprz - oregano, przyprawa do gyrosa - olej - 20 dag żółtego sera - 3 ząbki
Świat SmakuJest to idealny dodatek do mięs z grilla jak również do pieczonego mięsa czy kanapek Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 5 – 8 ząbków
Świat SmakuTego kurczaka robiłam w niedzielę..miałam kilka skrzydełek i kilka udek ..zastanawiałam się co z nimi zrobić...na blogu Różowa Kuchnia znalazłam przepis i
Moje domowe kucharzenieSkładniki: sałata lodowa czerwona cebula 2 duże marchewki, obrane 5 łyżek naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej lub
Moja smaczna kuchniaSkładniki: czerwona, duża papryka średnia cukinia 2 duże pomidory bagietka łyżeczka oregano oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2
Moja smaczna kuchniaMłode ziemniaczki są dobre, bo są młode i dobre ;) No dobra, znajdzie się ktoś gotowy polemizować z tą karkołomną tezą? Bo ja nie mam argumentów żeby
Okolice PalnikaCukinia wydaje się nudnym warzywem, mdłym i trochę bałam się z niej zrobić zupę. Postanowiłam jednak podkręcić trochę jej smak czosnkiem i wyszło... cudo! Pyszna aromatyczna
Mango Papaja( Recipe in English ) Tego typu chlebek podbił internet. To fantastyczny pomysł na spotkanie ze znajomymi przy piwie. Polecam, bo to danie szybkie i efektowne. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy AleksandryZnacie dynię hokkaido ? Jest nieco inna od tradycyjnych, wielkich dyń, dostępnych na prawie każdym straganie z warzywami. Ma charakterystyczny, sterczący do góry ogonek i ciemno pomarańczową
Obiad za dychęSandacz lub dowolna inna ryba - w ten sam sposób przygotowuję morszczuka, mirunę. Może być też panga, ale osobiście za nią nie przepadam. Każdy filet się nada
Kraina Tysiąca SmakówKupiłam kalafiora z myślą o sałatce. Bardzo dawno takiej nie robiłam, bo kalafior nie gości u mnie zbyt często. Nawet nie wiem dlaczego, ale taki jest
Zdrowa Kuchnia SowyPrzyznam się Wam, że w tym roku szparagi jadłam po raz pierwszy. Oglądając Wasze blogi i przepisy czułam się wręcz zmuszona do ich spróbowania. Na dzień
Pasja SmakuTakie masełko to fajny dodatek zarówno na wielkie imprezy, a także jako dodatek do mięs, np do befsztyka, jak i na codzień jako zdrowe
Smaczne ZdroweWróciło babie lato a z nim ciep ł e popołudnia, idealne na jesienne grillowanie, spotkania ze znajomymi. Dlatego zachęcam do przygotowania pysznego chleba, przekąski, dodatku zarówno
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszna, szybka i rozgrzewająca zupa jednocześnie dietetyczna. Idealna na takie zimowo-wiosenne dni. Wystarczy kilka składników by mieć lekki tłuszczowy posiłek w naszej diecie, sycący ale
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkladniki: 4-5 lyzek majonezu 1-2 zabki czosnku ( wycisnietego przez praske) 1-2 lyzeczki soku z cytryny 2 lyzeczki swiezego lub suszonego
Smaki EdytyI WERSJA : * duży jogurt naturalny * 4 ząbki czosnku * sól , pieprz II WERSJA : * pół dużej gęstej śmietany * pół dużego jogurtu naturalnego * 4 ząbki czosnku * sól , pieprz III
Magiczne Życie MartyKilka dni temu pisałam Wam o bardzo ciekawym spotkaniu, na którym dowiedziałam się dużo ciekawych rzeczy na temat wieprzowiny . W planach mam zakup specjalnego termometru do
Smaczna PyzaZapraszam na czonkowe tosty, które bardzo często robimy w sezonie jesienno-zimowym. Na śniadanko czy na kolację bardzo smaczne i zdrowe:) składniki: 1 chleb tostowy (22
Monia miesza i gotujeSkładniki: brokuły 1 szt. 10 szt. pieczarek puszka kukurydzy cebula 3czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku czosnek granulowany pieprz ziołowy, sól
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 1 por połówka piersi z kurczaka 0.5 kg pieczarek kukurydza w puszce seler konserwowy 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 200 ml jogurtu naturalnego
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie
Czerwona Porzeczka