obiadowe. Udka możecie zastąpić piersiami z kurczaka, ale według mnie udka są bardzo soczyste i idealnie pasują do nafaszerowania tortilli. Przygotowanie danie najlepiej smakuje, gdy jest podane z sosem czosnkowym. Składniki na 4 tortille: 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka połowa czerwonej cebuli 2 pomidory połowa długiego ogórka sałata opakowanie tortilli sól, pieprz przyprawa do kebabu olej do smażenia(...)mięsa na sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu ewentualnie sól, pieprz 1. Na samym początku mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kebabu. Do mięsa wlać 2 łyżki oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć
Ugotowaćudkami z kurczaka . Składniki dla 2-3 osób: 4 placki tortilli 1 duża pierś z kurczaka 2-3 pomidory podłużne sałata lodowa ogórki kiszone ewentualnie sos duński sos czosnkowy sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia panierka, czyli ciasto naleśnikowe: 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej 1 szklanka wody 1 jajko 50 g sezamu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć(...)kolor. W międzyczasie sałatę i pomidory umyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. Placki tortilli przeciąć na pół. Każdy półplacek posmarować sosem duńskim (lub czosnkowym). Następnie na jednym boku ułożyć sałatę, ogórka, pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki usmażone piersi z kurczaka. Zwijanie tortilli rozpocząć od tej strony, gdzie są wszystkie składniki. Za pomocą folii
Ugotowaćwypróbowaniu różnych mąk, stwierdzam, że najlepiej sprawdza się tu pełnoziarnista mąka orkiszowa, która nadaje ciastu ciekawy smak. Do tego oczywiście pachnący Prowansją sos pomidorowy, a w miejsce sera sos czosnkowy na bazie tofu. Można też użyć sera wegańskiego, mnie jednak zależało, aby pierwsza pizza, którą wrzucam na bloga była zdrowsza, oczywiście nie ujmując jej przy tym nic na smaku. Efekt(...)soli 1 szkl. ciepłej wody Sos pomidorowy: 2 duże pomidory 1/2 szkl. przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie szczypta cynamonu Sos czosnkowy: 70 g tofu ¼ szkl. mleka sojowego lub śmietanki sojowej 2 ząbki czosnku Suszony lub świeży koperek sól, pieprz dla smaku Na wierzch dowolne warzywa, u mnie dziś: Cebula Pieczarki Kukurydza
Roślinna - blog wegańskiodsączona z zalewy 1 ugotowane jajko na twardo, pokrojone w drobną kostkę, 1 malutka cebula pokrojona w drobną kostkę i przesmażona szczypiorek sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18 lub 12% 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Sos: w szklance wymieszać śmietanę, majonez, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę(...)pieprzu. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się połączyły. Nadzienie: Tuńczyka wymieszać z pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo, przesmażoną cebulą i szczypiorkiem. Dodać 1/4 przygotowanego wcześniej sosu czosnkowego. Przygotowane na początku tortille delikatnie smarować resztą sosu czosnkowego (będą się lepiej sklejały i nie będą rozłaziły), smarować nadzieniem i zawijać. Odłożyć na 15 minut - po tym czasie kroić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!minut? Zapraszam :) Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 - 3 średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych 100-200 g szparagów drobno starty ser sól i pieprz do doprawienia Sos czosnkowy: 5 łyżek śmietany 18% lub 12% 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku Arkusz ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i czekamy aż trochę zmięknie. W tym czasie robimy sos czosnkowy: do miseczki(...)części. W każdej z tych części zawijamy rogi (jak na jednym z poniższych zdjęć, gdyby nie chciało się kleić - można użyć rozbełtanego jajka lub odrobiny przygotowanego sosu czosnkowego), smarujemy wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym. Wykładamy pokrojonymi w plasterki (duże pomidory) lub w połówki (pomidorki koktajlowe) pomidorami i szparagami. Solimy, pieprzymy i posypujemy drobno startym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros(...)ziemniaki-u mnie na mandolinie . W maszynce zmielić mięso .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed
w mojej kuchniWspaniała, zdrowa i pożywna sałatka, którą przygotujesz w 20 minut. Świeże brokuły, aromatyczny kurczak, sos czosnkowy, a wszystko to posypane prażonymi migdałami... Sałatka idealna na romantyczną kolację (mocno czosnkowa! :))) ), a także na szybki obiad. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI, na 4 porcje: 1 brokuł 2 filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych) garść płatków migdałowych 5 łyżek oliwy(...)oliwek 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku SOS CZOSNKOWY: 1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam ekologicznego) 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki brązowego cukru sól (użyłam himalajskiej) pieprz (świeżo zmielony) WYKONANIE: Brokuły dokładnie umyj, odetnij różyczki od łodygi i ugotuj na parze (ok. 7 min.). Ugotowane brokuły przelej zimną wodą, by zachowały kolor. Kurczaka umyj
Słodko-Słony Świat Ilonyduża cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kapusta pekińska 125 g żółtego sera sól i pieprz do smaku sos czosnkowy ketchup Przygotwanie: Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć i ostudzić. Przygotować sos czosnkowy. Kapustę poszatkować ułożyć pierwszą warstwę. Ogórki pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać ze skórki(...)Ułożyć na kapuście. Cebulę pokroić w pióra, wyłożyć na ogórkach. Kolejną warstwą jest sos czosnkowy, rozsmarowany łyżką. Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w 3 cm paski, dodać jako kolejną warstwę. Usmażoną pierś wyłożyć na papryce i posmarować ja ketchupem. Kolejną warstwą jest kukurydza, a następnie czerwona fasola (wcześniej przepłukana). Żółty ser pokroić w 0,5 cm kostki i posypać
cooklifealbo inne warzywa). Składniki na 2 miski 4 piersi z kurczaka, 1 op. przyprawy gyros / kebab, słoik ogórków konserwowych, 2 czerwone cebule, 1 sos salsa Winiary 1 sos czosnkowy Winiary, 1 kapusta pekińska, 2 pomidory mieszanka meksykańska z puszki (groszek, kukurydza, czerwona fasola) olej do dekoracji ogórek i ugotowana marchew Kapustę pekińską drobno kroimy i solimy, układamy na durszlaku(...)zmiękła, nadmiar soli odciskamy, ¾ kapusty mieszamy z sosem czosnkowym. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju, dodajemy całe opakowanie przyprawy do gyrosa, chwilkę jeszcze podsmażamy, studzimy i przekładamy kurczaka do misek. Przykrywamy ½ kapustą pekińską wymieszaną z sosem czosnkowym. Następnie układamy pokrojone drobno ogórki konserwowe. Smarujemy sosem salsa i przykrywamy warstwą mieszanki meksykańskiej. Układamy kolejna warstwę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętkę. Kusi niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula ... i " piekło - niebo " - bezglutenową mieszankę , bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka(...)będzie bardziej elastyczne! SKŁADNIKI NA FARSZ: - szpinak świeży liściasty, - 3 rodzaje sera (2 żółte + mozzarella) - oliwki zielone z papryczką - oliwki czarne - cebula biała - cebula czerwona - wędlina - domowy dip czosnkowy (!) - ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO" WYKONANIE: -ciasto: Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym
Wypisz WymalujZapraszam na pyszną, sycącą i prostą w przygotowaniu szwajcarską zupę serową podaną z czosnkowymi grzankami. Przygotowanie zupy zajęło mi godzinę, stanowi ona smaczny i pełnowartościowy posiłek, gdyż z uwagi na dużą zawartość żółtego sera. Danie jest doskonałe na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu wołowego, 1 bagietki, 100 gram sera gruyere, 100 gram sera(...)muszkatołowej i odrobiną soli. Drugą połowę bagietki pokroiłem w centymetrowe kromki. 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę i wymieszałem dokładnie z pozostałą częścią masła, a następnie posmarowałem powstałym masłem czosnkowym kromki bagietki. Piekarnik rozgrzałem do 140 stopni i zapiekałem w nim posmarowane masłem czosnkowym kromki bagietki przez 5 minut. Gorącą zupę nalałem do miseczek, w każdej z nich ułożyłem
Wyprawy kulinarnejedzenia. W ofercie Groupona wybraliśmy jeden z dwóch dostępnych zestawów. W skład zestawu Hiszpańska uczta z owocami morza dla 4 osób , wchodzi zupa z owocami morza lub czosnkowa, talerz degustacyjny ( krokieciki z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmary po andaluzyjsku, krewetki, kiełbaski chorizo, tortilla hiszpańska, marynowane oliwki), deser i lampka wina lub napój bezalkoholowy. Drugi zestaw zamiast talerza degustacyjnego zawiera(...)było miłą niespodzianką, że w ramach zestawu możemy zamówić i talerz degustacyjny i paellę, tak aby spróbować obydwu dań. Po chwili oczekiwania na stole pojawiły się gorące zupy, czosnkowa i z owocami morza. Obydwie aromatyczne, gęste i bardzo smaczne. W tej z owocami morza można było znaleźć kalmary i małże, a w czosnkowej jajko na twardo. Wyczuwało się też
Kulinarne przygody Gatityzupę szpinakową, gdyż została mi jeszcze jedna torebka siekanego szpinaku. Dodatkiem do zupy jest serek topiony kremowy i jajko, oraz gałka muszkatałowa. Zamiast czosnku użyłam czosnek niedźwiedzi, oraz sól czosnkową, gdyż czosnkowe dodatki świetnie komponują się ze szpinakiem, w zupie szpinakowej jest niezbędny. Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) i serem topionym: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego(...)rosołu domowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g sera topionego kremowego sól czosnkowa Kotany biały pieprz gałka muszkatałowa 1 jajko ugotowane na twardo Szpinak podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek niedźwiedzi, doprawiamy solą czosnkową i dusimy chwilkę. Wlewamy 250 ml rosołu, 3/4 sera topionego i za pomocą trzepaczki mieszamy, aż ser się rozpuści,a zupa uzyska konsystencję kremową. Zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowym fast food. Raz nie zawsze ;) filet z kurczaka mix kebab- gyros pomidor w plasterkach ogórek zielony w plasterkach żółta papryka w paseczkach cebula w piórkach sos czosnkowy ketchup prażona cebulka Filet pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z dodatkiem mixu kebab- gyros. Bułki rozcięłam do połowy i wysmarowałam sosem czosnkowym. Następnie wypełniłam wszystkimi składnikami, polałam sosem czosnkowym, ketchupem(...)posypałam prażoną cebulką. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pita (bułka do kebaba) Sos czosnkowy
bastalenaPyszne kotlety schabowe..pachnące czosnkiem..a dokładniej solą z dodatkiem czosnku ..polecam.Sól czosnkowa jest świetnym dodatkiem do różnych potraw..mój mąż uwielbia czosnek [ w sumie to najbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka sól(...)czosnkowa mąka kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w mące z kaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej : sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu
Moje domowe kucharzenie