powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól(...)pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Wyłączamy
Kolizje Smakówskładniki. Z fasolki przygotowuje się sałatki, gulasze lub też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami. W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami . W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami(...)przekładam do miseczki, zalewam białym octem winnym, mieszam i odstawiam na 10 minut. Następnie odcedzam i odciskam nadmiar octu. Suszone pomidory kroję w paski, natkę grubo siekam. Przygotowuję czosnkowy winegret: do słoiczka wlewam 2/3 oliwy i 1/3 soku z cytryny, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiam solą i pieprzem. W misce mieszam wszystkie składniki sałatki z sosem. Podaję ze świeżym
Chilli Czosnek i OliwaLetnie, sycące śniadanie. W przepisie Agnieszki Kręglickiej pojawia się jeszcze z papryką, ale ja jej akurat nie miałam. Zamiast ząbka czosnku, użyłam masła czosnkowego. Będę wracać na pewno, a przy okazji może podmienię też zdjęcie w łudząco podobnych Huevos Rancheros ? Składniki: pół cebuli 2 jajka 1 duży pomidor sól, pieprz, kumin masło czosnkowe (lub masło(...)każdy otwór wbić jajko. Dusić, aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne. Można posypać natką lub bazylią. Podawać od razu, na przykład z czosnkowymi grzankami
Sto kolorów kuchnigotować. Wystarczy pokroić ogórki i zieleninę, dodać jogurt i doprawić do smaku. Proste i pyszne:) składniki: 7-8 dużych ogórków gruntowych 600 g jogurtu naturalnego pęczek zieleniny-koperek,szczypiorek czosnkowy i natka pietruszki kilkamaście kwiatów nasturcji do smaku sól ziołowa i czosnkowa Ogórki obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę, moje ogórki były duże ale młode i pokroiłam(...)posiekać, ja dałam mieszankę koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać doprawić do smaku. Ja użyłam mieszanki soli ziołowej i czosnkowej. Na koniec dodać płatki nasturcji i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujetutejszych sklepach półki uginają się od Potet Salat. Ziemniaczane "coś" 5-6 ziemniaków ugotowanych w łupinkach 1/2 cebuli w piórkach 2 kabanoski (lub kilka plasterków boczku) sos czosnkowy Ziemniaki wystudziłam, a następnie obrane pokroiłam w kostkę. Cebulę podsmażyłam na oliwie, dodałam kabanoski pokrojone w kostkę. Cebulę i kabanoski połączyłam z ziemniakami. Całość omaściłam sosem czosnkowym. Szybka przystawka, mega(...)potatoes peel and cut into cubes. Fry the onion in olive oil, add diced kabanos. Mix onion, kabanos and potatoes. Pour whole the garlic sauce. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Sos czosnkowy
bastalenaPomału wracam do starych nawyków żywieniowych. Po żurawinie wysypu nie było, to próbujemy dalej. A dalej taka zupa. I mój pierwszy krem. Plus bagietka czosnkowa. O, jak mi tego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior 2-3 ząbki czosnku w łupinkach(...)litry bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, koperek do smaku 1 łyżka prażonego słonecznika oliwa do pieczenia bagietki, masło czosnkowe (do podania) Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam na blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, oprószyłam solą. Czosnek skropiłam oliwą, owinęłam w folię do pieczenia i takie czosnkowe zawiniątko umieściłam razem z kalafiorem w piekarniku i zapiekłam
bastalenaBiedronce w okazyjnej cenie, gdyż jest to ser drogi) · warzywa: pomidorki koktajlowe, pieczarki, papryka, cukinia, bakłażan · bagietka czosnkowa · około 40-50 g na osobę szynki, ja używam surowych i dojrzewających takich jak: polędwica łososiowa, szynka szwardzwaldzka, prosciutto, ogonówka branderburska(...)czosnkowy, keczup · oliwa z oliwek · zioła · ulubione wino J UWAGI: Do przygotowania potrawy możemy oczywiście używać różnych rodzajów sera, jednak moim zdaniem właśnie raclette jest najlepszy. Świetnie sprawdzi się również camembert, brie, ser pleśniowy czy nawet dobrej jakości ser żółty. Zamiast szynek
Mania GotowaniaZapach curry. Sycące, aromatyczne danie, które na długi czas zaspokoi ochotę na indyjskie smaki. Ciepłe warzywa i krewetki maczamy w zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy. SKŁADNIKI (dla 4-6 osób) Sos jogurtowo czosnkowy 200 ml jogurtu greckiego sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki(...)otrząsamy by spłynął nadmiar ciasta i smażymy partiami w rozgrzanym oleju. Usmażone kąski układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy kalafiora, brokuła i krewetki zaraz po usmażeniu, razem z czosnkowym sosem do maczania
OstryKęskopiować żadnego przepisu, a po prostu zrobić go po swojemu. Nam smakował, ale następnym razem sama zrobię do niego sosy, bo dzisiaj użyłam pikantnego keczupu i gotowego sosu czosnkowego i chociaż się sprawdziły, to jednak będę chciała zrobić coś swojego. Zapraszam na przepis. Hamburger Jego Wysokość Hamburger Potrzebujemy: 4 bułki (mogą być zwykłe, nie musza być hamburgerowe) 500 g mielonego(...)antrykotu wołowego 1 czerwoną cebulę 1 pomidora 1 szalotkę kilka listków sałaty kilka ogórków konserwowych pikantny keczup sos czosnkowy 1 niepełną łyżeczkę cukru 1 łyżkę musztardy (u mnie Dijon) 4 plastry ostrego żółtego sera (opcjonalnie) sól, pieprz olej do smażenia Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy łyżkę musztardy oraz drobno posiekaną i najlepiej wcześniej zeszkloną szalotkę. Całość dobrze
Ratunku obiadkotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce i sma zyć na z łoto. Na sos: 3/4 szkl. śmietany 18% ser gorgonzoli - opakowanie szczypiorek 1 łyżka majonezu - ja użył a m Majonez czosnkowy Kętrzyński Śmietanę podgrzać na patelni, dodać pokruszony ser - roztapia ć . Do masy serowej wsypać posiekany szczypior i dodać majonez. Majonez o smaku czosnkowym 220g Wszystkich konsumentów(...)poszukujących nowych wrażeń smakowych, a przede wszystkim „fanów” Majonezu stołowego kętrzyńskiego, zainteresują z pewnością, stworzone na jego bazie, Majonezy smakowe. To niezwykłe połączenie majonezu z dodatkiem naturalnych wyciągów smakowych (czosnkowego) i (chrzanowego), w połączeniu z kompozycją przypraw sprawi, że jaja, wędliny, czy potrawy z grilla nabiorą nowego wykwintnego i niepowtarzalnego smaku. W ofercie także majonez chrzanowy - może kiedyś spróbuję
kolorowotorcikowoPyszne 25, jednak troszkę go zmodyfikowałam, m.in.mąkę pszenną zamieniłam na mąkę orkiszową dodałam także mąkę orkiszową pełnoziarnistą, zawsze to trochę zdrowsze. Polecam baaardzo gorąco. Rewelacyjnie smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu z dodatkiem koperku - mmmm Pychotka ;-) Składniki na ok.3-4 porcje: - 4 mniejsze cukinie (każda ok.300-350g) - 100g mąki orkiszowej białej - 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 duże jajka - 2 płaskie(...)łyżeczki soli morskiej + olej kokosowy do smażenia lub oliwa Sos czosnkowy: - 400g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) - 1 łyżka majonezu (można pominąć) - 2-3 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i pieprz do smaku Cukinie umyć, poodcinać końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać ok.1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka minut aż puści
Smaczne Zdroweduże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta francuskie - sos czosnkowy Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki , posolić , dodać(...)się na górze, ( ale nie trzeba). Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki na sos czosnkowy: - 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżony praską) - 400g jogurtu greckiego - 3 łyżki majonezu - sól i świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki sosu mieszamy razem i doprawiamy solą
Smaczne ZdroweJest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, bez gęstego, tłustego sosu. Do tego idealne na jeden kęs. Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Ja podałam je z dipem czosnkowym Prymat. Tortille: 350g mąki pszennej, łyżeczka czosnku granulowanego, ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć(...)odrobinie oleju, z obu stron. Farsz: 1 marchewka, czerwona papryka, zielona papryka, 250g chudego twarogu, sól, pieprz, wędzona pierś z kurczaka, ogórek, dip czosnkowy Prymat, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu
Z miłości do słodkościMoja propozycja na przepis miesiąca październik 2013 JESIENNE ZUPY . Dodatek imbiru sprawia że zupa przyjemnie rozgrzewa nas od środka. A dodatek czosnkowych grzanek sprawi że najemy się w pełni takim talerzem zupy. Polecam spróbować! Składniki : * brokuły * pół litra wywaru drobiowego bądź warzywnego * marchewka * liść laurowy , ziele angielskie , sól , pieprz , imbir świeży * śmietana * grzanki czosnkowe Przygotowanie : Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy(...)wywarze razem z marchewką i przyprawami aż będą miękkie. Miksujemy , dodajemy odrobinę startego imbiru. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną oraz grzankami czosnkowymi
Magiczne Życie Marty