czosnkowy - 2634 przepisów (strona:33/176)

Ziemniaki zapiekane z boczkiem, porem i fetą. 186

oknem jesienna szaruga. Trzeba jakoś doładować akumulatory ;) Poza tym to fajny pomysł do wykorzystania na spotkaniu z przyjaciółmi. Całkiem prawdopodobne, że poproszą Was o przepis. Idealnie smakują z sosem czosnkowym, nie rezygnowałbym z tego dodatku. Jeżeli nie jecie mięsa to koniecznie zajrzyjcie do przepisu Maćka na  ziemniaki z kremowym farszem . Składniki: 6 ziemniaków średniej wielkości 125 g boczku (surowy(...)sobie z ziemniakami, zetrzeć je na tarce. Przygotowany farsz doprawić pieprzem i nakładać do wydrążonych połówek ziemniaków. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Podawać z sosem czosnkowym

zadanie-gotowanie
Sałata rzymska z papryką i kukurydzą 594

Sałata rzymska z papryką i kukurydzą w sosie czosnkowym Sałatka ta, może być dodatkiem do obiadu lub po prostu można jeść ją samą. Jest tak smaczna że aż brak mi słów. :) Sałatek u mnie na blogu mało, bo jak już raz spróbujemy jakiejś, moglibyśmy tą samą robić bez przerwy. :) Tak mało składników a można zjeść coś na prawdę dobrego(...)Składniki: 2 serca sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka  mała puszka kukurydzy (150 g ) 250 g creme fraiche 38% lub gęsta śmietana  opakowanie sosu sałatkowego cezar o smaku czosnkowym  sól, pieprz Wykonanie: 1. Sałatę i paprykę myjemy i kroimy drobno, lub grubiej, jak kto woli.  2. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do sałaty i papryki

Mój pomysł na
Frytki z cukinii w serowej panierce 120

Frytki z cukiii w panierce z bułki tartej i Parmezanu. Delikatne, chrupiące i bardzo smaczne. Idealne z sosem, czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej bezglutenowej (użyłam Nutrifree ) 3 łyżki startego sera Parmezan lub Grano Padano Cukinię umyj i pokrój w kawałki (jak frytki). Jajko roztrzep w głębokim talerzu(...)serem. Gotowe kawałki cukinii układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut - na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Faszerowane kwiaty cukinii 130

Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, ze nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich. Kwiaty cukinii, rukiew wodną, szpinak, szczypiorek czosnkowy sama zerwałam. Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku * „zerwane”. Kwiaty cukinii: 4 kwiaty cukinii (męskie, na gałązce), 60 g szpinaku, 1/2 ząbka czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli(...)panierce” i smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy. Wszystkie składniki sosu do sałatki wymieszać. Na talerzu ułożyć listki rukwi, maliny, oprószyć kwiatkami szczypiorku czosnkowego. Polać sosem. Ułożyć kwiaty cukinii, posypać serem. * Festiwal odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć dwa razy. Na samym początku oraz dwa lata temu . W tym roku

królestwo garów
Placki z cukinii i fety z sosem czosnkowym 191

lata bez placków z cukinii-to jedno z moich ulubionych warzyw z którego robię mnóstwo potraw,przetworów i dań, te placuszki są pyszne,koniecznie podane z sosikiem czosnkowym-są obłędne-polecam gorąco!! Składniki: 1 kg cukinii (bez nasion,skórka może zostać jak cukinia jest młoda, jak starsza lub trochę leżała to lepiej obrać) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz(...)cebulka kilka gałązek  natki pietruszki  100 g fety   oliwa do smażenia na sosik czosnkowy: 3 łyżki gęstego jogurtu, 1 łyżka majonezu,ząbek czosnku,odrobina szczypiorku   (lub koperku jak wolicie) sól pieprz Przygotowanie:  cukinię ścieramy na tarce (na grubych oczkach), solimy ,mieszamy i odstawiamy na 10 min,żeby puściła sok, jajka roztrzepujemy trzepaczką,dodajemy

Swojskie jedzonko
Ośmiorniczki w sosie śmietanowym z makaronem ryżowym i sałatką hiszpańską 173

SKŁADNIKI: 200 g marynowanych w oleju ośmiorniczek 2 łyżki posiekanej natki 1 posiekany ząbek czosnku szczypta chilli łyżka masła czosnkowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 50 g szynki dojrzewającej jamón curado (Szynki dojrzewające są gastronomiczną dumą Hiszpanii. Ich produkcja począwszy od hodowania świń jest ściśle określona, nadzorowana i przeprowadzona z dbałością o największe szczegóły. Dojrzewanie szynki polega(...)sałat 50 g sera koziego 50 g szynki dojrzewającej jamón curado 3 łyżki rodzynek krem balsamiczny na bazie fig i daktyli PRZYGOTOWANIE OŚMIORNICZEK Ośmiorniczki odsączyć i podsmażyć na maśle czosnkowym. Dodać natkę, czosnek i chilli. Zamieszać, i dodać posiekaną szynkę dojrzewającą. Dodać śmietankę i doprawić. Dodać ugotowany makaron. Zamieszać i gotowe. Na talerzu na gorące danie dodać ser.  PRZYGOTOWANIE

ClauditteMissCooking
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 153

pomyślcie, czy ten pomidorowy, to nie jest jednak trochę używany wszędzie siłą przyzwyczajenia i rozpędu... No dobrze, jeśli chcecie spróbować pizzy bez sosu, ale za to z młodymi ziemniaczkami, czosnkowym twarożkiem, karmelizowaną szalotką, rozmarynem i cytryną - to zapraszam do przepisu :) PS Dzięki Agatko :) Składniki: Na wierzch: 4 młode ziemniaki 150 g czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta

zadanie-gotowanie
Dietetyczne frytki z marchewki i pietruszki z czosnkowym dipem 165

batata (klik!)   - tym razem również dietetyczne frytki z marchewki i pietruszki. Mogą być świetnym warzywnym dodatkiem do dań - lub - jak w tym przepisie - pyszną przekąską - podane z czosnkowym dipem. SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 150g to 90 kcal, 100 g tylko 60 kcal :)) Frytki: 300 g marchewki 300 g pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki ziół prowansalskich(...)warzywa. Pieczemy przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dip: jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami.  Pyszne frytki zajadamy maczając w czosnkowym sosie :) Smacznego! I   100 g frytek - pół na pół marchewka z pietruszką - to jedynie 60 kcal :) - białko - 1,8 g - tłuszcz - 3,4 g - węglowodany - 9,6 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą 196

się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą najlepiej smakują w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego. Osobiście też często podaję je z zielonym akcentem, np. natki pietruszki. Składniki: (na 15-16 małych pieczarek) 15-16 małych pieczarek 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki kukurydzianej(...)Pieczarki smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy z tłuszczu na papierze i podajemy. Propozycja podania: Pieczarki w cieście posypujemy zieloną pietruszką i podajemy w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego. Smacznego

Słodkie okruszki
Frytki z batatów 219

Bataty - moja alternatywa dla frytek:) Mają słodkawy smak, dlatego najlepiej smakują w towarzystwie ostrego sosu np. czosnkowego. Pieką się szybko, a  finalnie są bardziej miękkie niż frytki. P otrzebujemy: (porcja na 3 osoby) 1 większy batat kilka łyżek oliwy sól, pieprz,  tymianek suszony lub świeży lub ulubione przyprawy i zioła  Batata kroimy w większe frytki. Wkładamy(...)się rozprowadził. Przekładamy do rozgrzanego piekarnika. Lekko solimy , pieprzymy, posypujemy ziołami. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni . (sprawdzamy czy batat nie ciemnieje). Podajemy z ostrym sosem, np. czosnkowym. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
sałata na podjadanie... 115

Składniki: sałata zielona 1 główka, pomidory 4 sztuki, ogórek zielony 1 większy, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki/smakowy, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki sałatę umyć, osuszyć i porwać palcami na strzępy drobne pomidory, ogórek, cebulę pokroić na kostke, wsypać do sałaty doprawić solą czosnkową, pieprzem mielonym, wlać olej rzepakowy smakowy: suszone pomidory, tymianek wszystko

W Mojej Kuchni Lubię
Wiosna idzie, nie ma całowania! 136

podpieczonym chlebie lub bułce ulubiony twarożek śmietankowy, a na nim drobno pokrojone listki czosnku niedźwiedziego. Bajka! Ale nie taka, w której książę na koniec całuje księżniczkę. Raczej ją nokautuje czosnkowym oddechem. Ale za to jaki zdrowy po takiej przekąsce:-) Czosnek niedźwiedzi posadziłam w ogrodzie rok temu- trzy rośliny kupiłam w markecie budowlanym i ulokowałam w naszym "lasku" pod leszczyną(...)wiosny każda kępa wypuściła po parę listków- jeszcze za mało, na jakieś duże zbiory, ale na kanapkę zerwać można. Mam nadzieję, że z czasem dorobimy się czosnkowego kobierca. I to nie tylko z powodów kulinarnych- kiedy czosnek zakwita traci swoje walory zdrowotne i smakowe, ale w zamian cieszy oko białymi, gwiaździstymi kwiatkami. Na koniec ciekawostka: nazwa brytyjskiego miasta Ramsbottom pochodzi

les mirabelles
ZUPA KREM Z PIETRUSZKI 132

polskimi korzeniami:).Super sycąca i smakowita ,a zarazem delikatna i ekskluzywna jak na takie tanie warzywo. 30 dag.pietruszki 3-4 ziemniaki 1 kubek jogurtu naturalnego150 g. odrobina oleju sól czosnkowa biały pieprz grzanki z chleba wiejskiego kiełki ***************************************** Pietruszkę -  korzeń zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Lekko udusić na oleju,przełożyć do garnka ,zalać wodą.Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki(...)gotować do miękkości.Zmiksować blenderem na krem i doprawić jogurtem naturalnym.Doprawić solą czosnkową i pieprzem do smaku.Podać z grzankami uprażonymi na suchej patelni i kiełkami.Do tego możemy dodać plasterki łososia ,co nada zupie bardziej wytwornej formy.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kaszotto z jaglanej ze szparagami! 134

rozmaryn, odrobina skórki z cytryny - woda letnia -2 łyżki- oliwa z oliwek (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać dodatkowo 2 łyżki masła) - łyżka płaska serka kremowego o smaku czosnkowym W rondlu o grubym spodzie, podsmaż delikatnie na oliwie czosnek, dodaj kaszę i 100 ml wody. Zagotuj masę, ciągle mieszaj, jak kasza wchłonie wodę, dodaj kolejną porcję. Po około(...)Całą potrawę przygotowujemy bez pokrywki, chcemy aby szparagi zachowały swój piękny kolor! Ponadto alkohol z wina musi odparować. Po 10 minutach dodaj górne części szparagów i serek o smaku czosnkowym, całośc gotuj około 3-5 minut. Pamiętaj aby szparagi zachowały swoją delikatną chrupkość, nie rozgotuj ich! Do kaszotta możesz dodać cienko posiekaną natkę pietruszki, wzbogaci to dodatkowo smak i aromat

SMYKWKUCHNI