czosnkowy - 2634 przepisów (strona:36/176)

Rastafariańska tortilla 127

chęci i czasu na długie gotowanie. Smak niepowtarzalny, jeden z naszych ulubionych, bo z resztą kuchnia meksykańska wiedzie u nas prym.  Jedyne odstępstwo od klimatu stanowił sos czosnkowy, którego trudno sobie odmówić, kiedy jest dobrze zrobiony, ręką mistrza M. W czasie przygotowywania warzyw zauważyłam też pewną kolorystyczną prawidłowość, co sprawiło, że obiad z meksykańskiego przeobraził się w jamajsko-meksykańsko(...)dokładnie na patelni. Warzywa pokroić i wrzucić do osobnych miseczek. Tortille ułożyć na kratce przykrytej folią aluminiową i podgrzać w piekarniuku. Ok. 10 minut w 150 C. Sos czosnkowy 180 g jogurtu naturalnego 100 g śmietany 18% 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy czosnek (według uznania) sól i pieprz  Czosnek dokładnie obrać i przepuścić przez praskę, wymieszać wszystkie składniki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dietetyczne mega-roladki schabowe dla Teściowej. Odświętny obiad po cięciu brzucha ;) 198

kupił się środkowy ;)  Jako, że Teść nie lubi suchych mięs trzeba było dosztukować sosik, który by pasował do kotletów. Choć M. od początku doradzał mi mój sprawdzony czosnkowy, to ja chciałam być mądrzejsza i zrobiłam słodko - kwaśny. Niestety coś nie wyszło i szczerze mówiąc był obrzydliwy. Zapasy domowe uratowały sytuację i powstał na szybko wspomniany sos czosnkowy. Takie

Kuchnia po mojemu
Pierś z indyka po azjatycku z mleczkiem kokosowym 167

SKŁADNIKI 1 duża pierś z indyka 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 cebula czerwona 2 łyżeczki czerwonej pasty curry TaoTao 1/2 buteleczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 1 płaska łyżeczka chilli cayenne 4 łyżki sosu sojowego 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich. 1/4 papryki zielone, żółtej i czerwonej sok z 1/2 limonki PRZYGOTOWANIE Pierś umyć

ClauditteMissCooking
Burger wołowy z ryżem brązowym 126

tartej 1 płaska łyżeczka przyprawy do wołowiny 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 4 duże bułki 4 duże liście sałaty pomidor ogórek majonez ketchup musztarda masełko czosnkowe Sposób przygotowania: 1. Na oleju delikatnie zeszklić posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko(...)później 5 minut na 6, a ostatnie 5 minut na 8 :) 3. W czasie opiekania się burgerów przygotowujemy pozostałe składniki: Pieczywo przecinamy na dwie części, jedną smarujemy masełkiem czosnkowym i razem z pozostałymi delikatnie nagrzewamy w piekarniku (ok 5 minut w 200st). Następnie układamy dodatki, dodajemy ugrillowane burgery i polewamy sosami.  Smacznego! Ps. U mnie dziś powtórka, tak Mężowi

Kuchnia w czekoladzie
Shoarma z kurczaka 198

Oczywiście to danie jest wersją domową odbiegającą od popularnej oryginalnej bliskowschodniej shoarmy. Podaję przepis na mięso, surówkę wykonałam według tego przepisu: KLIK . Do mięsa polecam też sos czosnkowy: KLIK . A do tego wszystkiego najlepsze będą frytki, choć z ryżem i ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu(...)godzin do lodówki (minimum na 2 godziny). 3. Mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami z wody, z zestawem surówek i z sosem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
smażona flądra 181

Smażona flądra z czosnkową nutą Flądra jest, moim zdaniem, mocno niedocenianym gatunkiem ryby, może dla tego ze często nie najlepiej kojarzy się z przypadkowymi  smażalniami. Jednak jeżeli mamy możliwość dostania ryby naprawdę świeżej, ( akurat te sam złowiłem) to musimy wiedzieć, że najlepiej smakuje przyrządzona w najprostszy sposób. Składniki   Danie dla czterech osób 4 flądry 1 szklanka mąki(...)masła 50-80 ml oliwy czosnkowej, przepis na którą znajduje się na tej  stronie . 1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce

Miód i pieprz
Jaglane pulpety z jarmużem na owocowej chmurze 233

masy.Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: 1 szt mango 3 szt małych gruszek główka czosnku 2 szt cytryny 3 łyżeczki miodu 2 szklanki oleju rzepakowego szczypt ziół dalmatyńskich szczypt soli 2-3 łyżeczek natki pietruszki Przygotowanie(...)owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry

Karczma Honorietty
Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym 349

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym Tradycyjna surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem znają chyba wszyscy. Najlepiej smakuje w towarzystwie naszego ukochanego, pospolitego schabowego:) A dzisiaj na moim stole zawitała biała kapusta ale bez jabłka, za to z prażonym słonecznikiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Surówka nabrała mocy, innego smaku i od razu schaboszczak smakował o niebo lepiej

na moim stole...
Piersi kurczaka z kukurydzą i szczypiorkiem (na słodko) 141

przepisami z kuchni chińskiej, choć wiem, że moje danie na pewno nie ma nic wspólnego z Chinami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 50 g masła czosnkowego 1 limonka szczypiorek 1 dymka 25 g cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól, pieprz papryka ostra Pierś umyć, osuszyć i pokroić w paski. Polać sosem sojowym i przyprawić(...)dymkę umyć oraz drobno posiekać. Do woka wlać odrobinę oleju i przesmażyć mięso. Gdy mięso będzie lekko przesmażone to przesypać je do miski. W tym samym woku rozpuścić czosnkowe masło. Następnie wsypać cukier i dodać sok z limonki. Całość chwilę przesmażyć. Mięso z powrotem przełożyć do woka. Dodać przecedzoną kukurydzę i szczypiorem. Całość jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec całość posmakować

Ugotować
Świat sosów - współpraca z firmą Folwark 176

jakości produktów o wyjątkowym smaku. Starannie dobrane receptury i szczególna dbałość o kompozycję przypraw decydują o doskonałych walorach smakowych. W ofercie firmy znajdziecie m.in. takie sosy jak: sos czosnkowy, sos kebab-gyros ostry, dressing 1000 wysp, sos salsa mexicana, sos madziarów, sos do pizzy, keczup premium, sos barbecue, sos słodko-kwaśny, sos pomidorowy sambal, sos hamburgerowy, sos grecki(...)gyrosa, sos arabski czosnkowy, musztarda sarepska, majonezowy sos chrzanowy, majonez Folwarczny, keczup standard łagodny, keczup standard ostry, keczup Folwarczny, dressing jogurtowy z ziołami, sos teriyaki, sos ziołowo-musztardowy, sos musztardowy, majonez. Zapraszam serdecznie na stronę firmy w celu zapoznania się z ofertą http://folwark.com.pl/ Dzięki uprzejmości firmy Folwark otrzymałam do testowania: sos kebab-gyros łagodny - majonezowy sos o delikatnej

Słodkie okruszki
35 pomysłów na weekendowe śniadanie 227

możecie przygotować dzień wcześniej, wieczorem, a rano zjeść ze smakiem! Sobota i niedziela przed nami, wypróbujcie najlepsze śniadaniowe przepisy na weekend już jutro! Smacznego i miłego leniuchowania! Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini 146

Klasyka. Elegancja. Wykwintność. Pełnia smaku. Kulinarne doznanie. Dla mięsożerców po prostu seks na talerzu. Wszelkie słowa są zbędne. Prawdziwy stek z polędwicy z masłem czosnkowym. Składniki na 2 porcje: 300 g polędwicy wołowej (2x po 150 g) 1 cukinia 1 papryka czerwona 50 g masła 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki – 2 cm 1/2 łyżeczka soli oliwa z oliwek(...)transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 383

sosu sojowego 2 papryczki pikantne  1/2 marchewki  5 łyżek zielonego groszek gotowanego na parze  szczypiorek  10 szt papieru ryżowego  Przyprawy :  papryka wędzona pieprz czosnkowy  curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy(...)mięso. Przyprawiamy pieprzem czosnkowym, papryką wędzoną i curry chińskim. Odstawiamy na bok. Po chwili przekładamy kawałki kurczaka na folię aluminiową na 1 poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Papryczki myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy na plastry, które przekrajemy jeszcze na pół. Szczypiorek myjemy i osuszamy.  Na 8 minut przed końcem parowania

Parowar Faceta
Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym 184

całkowicie niezwykłej odsłonie. Mój ulubiony makaron farfalle, do tego pyszny warzywny sos, który z klasycznym sosem ma de facto niewiele wspólnego oraz sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych(...)warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia  Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia  1/2 szkl bulionu Dodatkowo

Kto ugości moich gości?
Spaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem 189

mała cebula - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki śmietanki 30% - sól, pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki rozmarynu - bazylia, pieprz ziołowy - papryka ostra mielona dodatki: - olej rzepakowy do smażenia   - sos czosnkowy domowy Przygotowanie: Podsmażam mięso na oleju. Kroję cebulę w kostkę i również podsmażam. Łączę z mięsem. Do tego dodaję pokrojone pomidory. Smażę wszystko na małym ogniu pod przykryciem, można(...)razie potrzeby podlać wodą. Jak wszystko zmięknie, dodaję koncentrat pomidorowy i przyprawiam do smaku. Na koniec wlewam śmietankę, aby sos był słodszy. Podaję z sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania