Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego
Wanilia i Kardamonpszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej Farsz: 30 dag pieczarek pół cebuli 1 ząbek czosnku 3/4 opakowania mrożonego szpinaku kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Sos czosnkowy: 2-3 łyżeczki majonezu 150 g jogurtu naturalnego duży ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie(...)Naleśnik zwinąć w dowolny sposób (ja złożyłam w tzw. "chusteczki"). Podsmażyć każdy naleśniki na rumiano z dwóch stron, aby ser w środku się rozpuścił. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym. Naleśniki dodają do akcji
My simple kitchenszpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta
Moja smaczna kuchniaMiks sałat, wędzony kurczak i sos czosnkowy, do tego ciepłe bagietki. Połączenie, któremu trudno się oprzeć. Początkowo miałam obawy, czy najem się (u mnie danie to było na obiad). Jak się okazało niepotrzebnie, bo wbrew pozorom danie to jest bardzo sycące. Sam pomysł na sałatkę z wędzonym kurczakiem pojawił się po przeczytaniu książki "Sekta" Graham'a Masterton'a . "Sidney zabrał(...)mięso nieco rozdrobnić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do sałatki. W międzyczasie podgrzać bagietki (najlepiej smakowe z ziołami lub czosnkiem, można też zrobić własne). Do sałatki wlać dip czosnkowy i wymieszać. Podawać od razu z ciepłymi bagietkami
Passions hobbies lifeGrill......mniam :) Składniki: 1 kg żeberek, garść szparagów zielonych, 1 cykoria, olej rzepakowy czosnkowy, marynata: 1 duże dojrzałe kiwi, 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego, sól do smaku, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku. Przygotowanie: Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny
Moniki Smakołykipęczka zielonych szparagów 4 małe pomidory malinowe 100 g startego żółtego sera 50 g koziej rolady (lub sera pleśniowego) 2 surowe jajka zioła prowansalskie sól opcjonalnie sos czosnkowy Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć, zalać wrzątkiem, pozbawić skórek i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Dodać pokrojone pomidory(...)minut (aż do ścięcia się białka). Upieczoną pizzę przełożyć na duży talerz i kroić dopiero przed samym podaniem (żółtko jest płynne). Przygotowaną pizzę podawać, np. z sosem czosnkowym
Ugotowaćcydru green mill, 100 ml mleczka kokosowego, bukiecik garni (pietruszka, tymianek, liść laurowy), 3 łyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry, 2-3 łyżki posiekanego szczypioru czosnkowego (opcjonalnie), pieprz do smaku Do podania: dowolne pieczywo, cytryna pokrojona w ćwiartki, schłodzony cydr green mill. Przygotowanie: Małże oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, można też wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie(...)wszystkie otwarte. Chilli i trawę cytrynową pokroić w cienkie plastry. W wysokim rondlu zeszklić na maśle szalotkę i czosnek z bukietem garni, chilli i trawą cytrynową. Dodać małże, szczypior czosnkowy i mleczko kokosowe, dusić pod przykryciem 3-5 potrząsając rondlem od czasu do czasu. Usunąć garni i wszystkie zamknięte małże, posypać pietruszką, przyprawić pieprzem. Podać z pieczywem i cząstkami cytryny
SzczyptaSmaQczosnku 1 starta cebula 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (piment) 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub innej ostrej sól i pieprz do smaku na sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty Tahini (opcjonalnie)-pasta sezamowa Wykonanie: Mięso natrzeć/przełożyć cebulą(...)turecku. Placek do Dönera rozłożyć na folii aluminiowej,rozłożyć na nim porcję mięsa i kilka pół plasterków pomidora oraz listki mięty.Polac niewielką ilością sosu czosnkowego. Zwinąć pomagając sobie folią aluminiową tworząc rulon.Do jedzenia sunąć tylko część folii co utrzyma zrolowanego Kebab Donera w całości i pozwoli nie ubabrać się :). Resztę sosu podać osobno polewając sobie od czasu do czasu
Sztuka gotowania w/g Samirycytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra, pomidory, bazylia, olej rzepakowy czosnkowy, 1 główka czosnku, 5 dużych plastrów karkówki, 1 kg jak najmniejszych młodych ziemniaków, 1 mały kalafior, 3 białe cebule, świeże oregano, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata : Olej mieszamy(...)szczelnie zawijamy w folię. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, i tak samo doprawiamy jak ziemniaki. Również zawijamy (porcjami w folię aluminiową). Cebulę kroimy w plastry, oprószamy solą, polewamy olejem czosnkowym i „zamykamy” w foli aluminiowej. Karkówkę 30 min przed grillowaniem wyciągamy z lodówki, żeby była w temperaturze pokojowej. W tym czasie na grillu układamy warzywa zwinięte w folię. Kiedy będą
Moniki Smakołykiskładników i przepisu :) Składniki : 2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny 3 ziemniaki szczypiorek 2 łyżeczki żurawiny w miodzie Przyprawy : pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso
Parowar Facetazamiast papieru do pieczenia, masa lepiej z niej odchodzi, szczególnie gdy dodatkowo posmarujemy ją oliwą. Smakuje świetnie na ciepło, jak również na zimno - pokrojona w plastry i polana sosem czosnkowym stanowi świetną przystawkę na domowe imprezy. O tym , że należałoby wykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki(...)rozbite piersi z kurczaka, a na nie odsączone pieczarki. Całość zwijamy w roladę, odrywając stopniowo folię. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC. Rolada najlepiej smakuje polana sosem czosnkowym. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
Kuchenne aromatypróbowaliście kiedyś grillować mięso mielone? Zapewniam Was że nic straconego, chleb tostowy z mięsem mielonym to moja najlepsza propozycja na przysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Składniki 70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek(...)najpierw stroną na której znajduje się mięso mielone, następnie przewrócić na moment na stronę samego chlebka. Ponieważ mięso dochodzi bardzo szybko tosty wymagają doglądania. Podawać z sosem czosnkowym i sałatką. Tosty przed grilowaniem Gotowe tosty Nie zabrakło również sałatki z serem feta (przepis na blogu) Żeglarz, kompozytor, piosenkarz - Krzysztof Malinowski
Kuchenne aromatylitra bulionu warzywnego 100 g serka topionego 1 łyżka oliwy, sól, pieprz Chipsy: 100 g jarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone, umyte łodygi selera naciowego. Dusimy razem około 10 minut. Dolewamy bulion, dodajemy serek topiony. Doprowadzamy(...)gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Listki jarmużu przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy zamiast czosnku i oliwy zastosować oliwę czosnkową . Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 8 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Gotową zupę miksujemy na gładko i podajemy z upieczonymi chipsami
Moje Kuchenne Rewelacjezmieniłam swój plan i powstały placki. Składniki: 400 g mąki 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli jajko woda mleko oliwa z oliwek do smażenia 3 cukinie sól pieprz czosnkowy (ja użyłam Kotanyi) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na tarce na dużym oczkach.Do miski wrzucamy mąkę,jajko,odrobinę wody i mleka,cukier,sól i dokładnie mieszamy.Następnie dodajemy startą cukinię(...)doprawiamy do smaku pieprzem czosnkowym. Smażymy całość na delikatny złoty kolor na oliwie z oliwek. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytkoleżanki. Doczekała się i w nieco zmodyfikowanej wersji znajdzie się na blogu. Zapraszam. Składniki: brokuł kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe jaja żółta papryka czerwona papryka szczypta cukru szczypta soli sos czosnkowy (przepis znajdziesz tu ) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy i siekamy. Brokuły gotujemy z dodatkiem cukru( zyskają intensywny zielony kolor). Pamiętajcie,że nie gotujemy ich zbyt długo dosłownie 3-5 minut(...)inaczej będą papkowate.Warzywa układamy na przemian w przezroczystej misie. Na górę wylewamy sos czosnkowy. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt