Krzysztof Jaracz Aby zrobić frytki o smaku czosnkowym należy obrać 4-5 ząbków czosnku, przekroić je na pół i wrzucić do oleju w którym będziemy je smażyć. Po usmażeniu czosnek wyjmujemy z oleju, a olej po przestygnięciu przecedzamy i zlewamy do słoiczka. Możemy go użyć do przygotowania innych potraw np. do smażenia kotletów. Frytki solimy na końcu, po wyjęciu(...)oleju, możemy je też doprawić do smaku przyprawą ziołową. W ten sposób usmażone frytki są zdrowsze i mają lekko czosnkowy aromat. Ja często je tak smażę i są pyszne. Życzę
Przepisy i porady kulinarnesmaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Kto ugości moich gości?niej kluski. Marchewkowe gnocchi z dodatkiem cytryny, kuminu i tandoori masala mają nie tylko piękny kolor, ale dzięki orientalnej nucie smakują naprawdę wybornie. Podałam je z masłem czosnkowym z dodatkiem świeżej kolendry. Jesień na talerzu niezwykle nam smakowała. Was też gorąco namawiam do takiego jesiennego spotkania z marchewką! Będzie bardzo smacznie:) MARCHEWKOWE GNOCCHI /na 2-3 porcje(...)łatwiznę i nabierałam łyżeczką małe porcje, które od razu wrzucałam do wrzątku. Gotować ok. 3 minut, do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedzić. Polać oliwą lub masłem czosnkowym, posypać posiekaną kolendrą i skropić cytryną. Smacznego
KUCHARNIAtylko czekałam na odpowiednią okazję. Było nią listopadowe spotkanie z Amber. Wszystko w niej jest poezją - cudowny aromat czosnku, delikatny, lekko słodki smak i jasno bursztynowy kolor. Czosnkowy poemat. Posmarujcie nią opieczoną bagietkę lub domowy chleb z twarogiem - będziecie zachwyceni tym niezwykłym smakiem. Już za parę godzin grudzień - słoiczek tej wyjątkowej galaretki może być wspaniałym pomysłem(...)Zmniejszyć ogień i delikatnie gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na kwadrans. Sitko wyłożyć gazą lub umieścić w nim filtr do kawy i odcedzić czosnkową miksturę. Najlepiej odstawić nie dociskając na ok. 30-40 minut - niech płyn sam powoli przecieka, będzie dzięki temu bardziej klarowny. Po odcedzeniu odmierzyć 1 i 2/3 szklanki płynu - jeśli
KUCHARNIAuczta. Pachnąca wiosną. Idealna na piknik, ten pierwszy majowy. Nie byłabym sobą, gdybym nie myślała już o kolejnej porcji. Dziękuję Haniu! - zajrzyjcie do Hani na jej czosnkowe przysmaki! WYTRAWNE SCONES Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I CHEDDAREM /na 8 porcji, przepis znaleziony tu - klik / Pyszne, mocno serowe, pełne czosnkowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato
KUCHARNIADwie wersje twarogowych dań: na słodko - z bakaliami i makaronem "sznurki" i druga - pikantna, z rzodkiewką, szczypiorkiem, kuskusem i sosem czosnkowym. Składniki obu wersji: Bazą jest oczywiście ser biały. Kulki pikantne Składniki: -twaróg ( najlepiej(...)Dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek . Mieszamy i gotowe. Kuskus mieszamy z cebulką i zalewamy wodą według przepisu. Na kaszy układamy kulki twarogowe, polewamy sosem czosnkowym i gotowe. Kulki z bakaliami Składniki: -ok. 25 dkg twarogu -kilka łyżek jogurtu naturalnego -bakalie: suszone śliwki i morele, rodzynki, żurawina, orzeszki ziemne -makaron "sznurki" -cukier lub miód
Maminek kulinarnyWymieszałam. Posypałam błonnikiem naturalnym czyli miedzy innymi babką płesznik. Nie da smaku jako tako,ale konkretnie zadziała...Dodałam zielonej natki pietruszki i....bardzo pyszna gotowa sałatka o czosnkowej nutce wylądowała w lodóweczce aby się pięknie przegryzć! Czarny groch w połączeniu z warzywami i sosem czosnkowym nabrał wyjątkowego charakteru! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach
Moja smaczna kuchniaczosnkowy Light? Dla leniwych? Ale o co się rozchodzi? Już tłumaczę. Light, bo bazą jest wyłącznie jogurt naturalny, czyli nie dodajemy śmietany, nie dodajemy majonezu jak to zwykle bywa przy klasycznym sosie czosnkowym do pizzy. Czemu dla leniwych? Proste, bo mało pracochłonny w wykonaniu. Zwykle przygotowania pizzy są odrobinkę pracochłonne, bo musimy zrobić sos pomidorowy, który stanowi podstawowe smarowidło, musimy
Blondynka Gotujemakaronem w sosie serowo-brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Składniki: pstrąg tęczowy łososiowy (filet) masło czosnkowe pół cytryny do skropienia ryby pomidory suszone w zalewie sól, pieprz makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe) Sos: 1/5 szklanki mleka 2% łyżka serka topionego starty(...)smarujemy delikatnie oliwą. Pstrąga solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrąg łososiowy jest tak pyszną rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków masła czosnkowego oraz 5-6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w kosteczkę. Rybę zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut. Sposób przyrządzenia sosu: Do garnka wlewamy 1/5 szklanki mleka. Gotujemy chwilkę
upichcicziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka(...)oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru. Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy na oliwie z oliwek. Bon appetit
PastelFoodBardzo lubię wszelkiego rodzaju aromatyzowane oliwy - nie kupuję gotowych - robię je sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :) Przygotowanie takiej oliwy jest niezmiernie proste. Wystarczy kilka wyparzonych i osuszonych zamykanych butelek (najlepiej(...)ciemnych), oliwa extra virgine, kilka ząbków czosnku, ostre suszone papryczki, gałązka rozmarynu i kolorowy pieprz. Na butelkę 350-500 ml: Oliwa czosnkowa - około 4-5 ząbków czosnku - 2-3 ząbki czosnku wrzucamy całe obrane, resztę drobno siekamy - zalewamy oliwą. Oliwa z rozmarynem - gałązkę rozmarynu i około 10 ziarenek kolorowego pieprzu zalewamy oliwą. Oliwa z pikantnymi paprykami
Moje Kuchenne Rewelacjesera żółtego i zapiekamy dalej.Ładnie podane na dużym półmisku (wcześniej dobrze jest je osuszyć ze zbędnego tłuszczu na ręczniku papierowym). Grzyby smakują wyśmienicie z domowej roboty sosem czosnkowym w dobrym towarzystwie :)Smacznego
Lawendowe NieboZupy czosnkowe gotuję od zawsze, zaczynałam od tzw. czeskich, czyli najprostszych, klarownych i rosołowych, później był czeskich ciąg dalszy, ale zapiekanych w kokilkach pod grzanką z mozzarellą i z ukrytym w środku jajkiem w koszulce, a teraz jest czosnkowa na bazie topionego serka. I ta pod każdym względem odpowiada mi najbardziej.Pierwszy raz spróbowałam podobnej w Czarcim Kopycie.Swoją drogą polecam
bistro mama