też mięska z grilla. składniki: 5-6 średnich ogórków gruntowych 1 czerwona papryka 1 duża cebula kilka liści kruchej sałaty mały pęczek natki pietruszki oliwa do skropienia sól czosnkowa Kamis do smaku Paprykę pokroić w średnią kostkę. Ogórki obrać ze skórki i również pokroić w średnią kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Następnie(...)dodać porwaną sałatę. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać skropić oliwą i do smaku doprawić solą czosnkową
Monia miesza i gotujekażdej strony. 4. Zdejmujemy steki z patelni i zostawiamy na kilka minut aby "odetchnęły". Przekładamy na talerz i polewamy powstałym sosem z talerza i patelni. Podajemy z masłem czosnkowym lub puree czosnkowym (jak na zdjęciu. do ziemniaków tuż przed ugniataniem dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku). Gotowe! :) Wskazówka: Nie smażymy dłużej niż 3,5 minuty z jednej strony, ponieważ
My Culinary Arttradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi go mięso z kurczaka w przyprawie kebab, sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa) i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po upieczeniu. Efektem jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe (jak na pizzę:) i wyśmienite danie, które można zajadać(...)koncentratu pomidorowego Łyżka wody 2 łyżki ketchupu Oregano, bazylia Farsz: Podwójna pierś z kurczaka Pomidor Ogórek Papryka Kapusta pekińska Cebula Oliwa Przyprawa kebab Śmietanowy , Koperkowy lub Czosnkowy sos do polania pizzy Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli
Kolizje Smakówporcji: 2 Składniki: 1 bagietka 400g pieczarek Kilka plastrów żółtego sera ( lub ser w kostce starty na dużych oczkach) 3 łyżki masła *jako dodatek ketchup lub sos czosnkowy Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Grzyby kroimy w paseczki i umieszczamy na patelni. Doprawiamy solą oraz pieprzem, całość mieszamy. Bagietkę przekrajamy na pół(...)żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 7-10 minut. Kiedy ser zacznie się topić, a chleb zarumieniać, bagietka jest gotowa. Zajadamy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
Kolizje Smakówziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka(...)oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru. Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy na oliwie z oliwek. Bon appetit
PastelFooddodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem(...)dodatkiem natki i czosnku Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki Ratatuja z soczewicą Penne z grillowanymi warzywami
Moja smaczna kuchniaSkładniki: brokuł – 1 sztuka sól – 1/2 słyżeczki chilli w młynku Kotanyi kika ziaren – kolorowy pieprz ziarnisty rozgniecione 1 ziele angielskie sól mordka słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki czosnkowe włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Gotujemy w 750 ml wody(...)pomocą blendera (ja mam Triblade Kenwood) następnie doprawiamy chilli, ewentualnie pieprzem i solą, dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy. Rozlewamy zupę brokułową do miseczek,wkładamy kawałki brokuła, posypujemy czosnkowymi grzankami i doprawiamy chili z młyna, jeden obrót, aby nie była zupa zbyt pikantna. The post Zupa brokułowa z grzankami i chili appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserkiem i udekorowane kolorowymi dodatkami. Świetna propozycja na śniadanko lub przekąskę. składniki: 6 dużych ogórków gruntowych 450 g serka, użyłam Wieluń 2 łyżki jogurtu 1 mała cebula czerwona sól czosnkowa Kamis do smaku 1 łyżka natki pietruszki do dekoracji: natka pietruszki, kwiaty nasturcji, roszponka Ogórki obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Gotowe łódeczki(...)odłożyć. Przygotowac farsz. Serek wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, jogurtem i posiekaną natkaąpietruszki. Do smaku doprawić solą czosnkową. Gotowym farszem napełnić ogórkowe łódeczki. Ułożyć na talerzu i dowolnie udekorować. Ja użyłam natki pietruszki, roszponki i kwiatów nasturcji, które idealnie skomponowały się ze smakiem serka i ogórka
Monia miesza i gotujeSkładniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory 3 serki śmietankowe do zagęszczenia 250 g mięsa mielonego ( używam wieprzowego) 1 jako Dodatki: grzanki masełko czosnkowe Krok 1: Mięso mielone doprawiam w misce sola i pieprzem, dodaję jajko i wszystko mieszam. Następnie formuję w kulki ok 1 cm. Pora należy starannie umyć i pokroić w talarki(...)tego, że gotuję większą ilość bulionu. Jeżeli chcesz aby krem miał konsystencję przysłowiowej papki na te proporcje wystarczą 4 szklanki bulionu. Do zupy polecam grzanki z masełkiem czosnkowym. Smacznego
Niezły MłynekDzisiaj serwujemy krem z fasolki szparagowej podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie(...)marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego
Niezły MłynekPyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte(...)przez praskę 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz gałka muszkatołowa 180-200 g serka kanapkowego typu fromage (np. o smaku czosnkowym) * dodatkowo: białko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw zajęłam się ciastem. Do miski robota przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli i posiekane masło. Wymieszałam. Dodałam żółtko i wodę i szybko wyrobiłam na gładkie ciasto. Uformowałam kulę z ciasta i włożyłam
Kulinarny PamiętnikSkładniki - 8 ziemniaków - biała część pora - 2 opakowania ziołowego serka topionego - słodka mielona papryka - sól, pieprz - 15 dag wędzonego boczku - pieczywo czosnkowe - 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie Ziemniaki obrać i umyć. Pora oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, por w plastry. Wrzucić do 1 litra wody, zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać serki i śmietanę a następnie zmiksować(...)krem. Zupę doprawić solą, pieprzem i papryką. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelnie. Posypać zupę, całość podawać z pieczywem czosnkowym. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto
Świat SmakuByły już placuszki drobiowo-cukiniowe oraz placki cukiniowo-czosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki . składniki: 2 średnie(...)cukinie 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia sól czosnkowa lub ziołowa Młode cukinie dokładnie umyć i odkroić im końcówki. Następnie pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Cukinię można posolić przed smażeniem lub po usmażeniu, jak kto woli. Jajka roztrzepać widelcem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku a potem w mące i smażyć na oleju
Monia miesza i gotujeczosnkowy najlepszy jest w Presto. Tam go spróbowałam po raz pierwszy i nigdzie indziej nie jest on tak dobry. Aksamitna, jogurtowa konsystencja, a moc taka, że przez dwa dni gębę wypala od czosnku ;) Mnie też chyba udało się stworzyć coś podobnego... Sos czosnkowy ząbki czosnku (ilość dowolna, zależna od mocy sosu) suszona bazylia 4 łyżki jogurtu naturalnego (może być też
bastalenajakość tu chodzi. No i oczywiście nie mogłam zapomnieć o sosach. Pycha! Pizza wiejska vs kebab 1 spód do pizzy (28 cm) sos pomidorowy (własnoręcznie robiony) sos czosnkowy (własnoręcznie robiony) kilka plastrów kabanosa (ale może być inne mięsiwo) 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki trochę kukurydzy z puszki kilka plasterków pieczarek ser żółty przyprawy (bazylia, czosnek(...)bazylią (i granulowanym czosnkiem, ale nie jest to konieczne). Tak przygotowaną pizzuchę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 20min., uważając , aby ser się za bardzo nie spiekł. Podałam z sosem czosnkowym oraz pomidorowym
bastalena