Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco! Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sobie własnym 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g ryżu bosmati 1/2 czerwonej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz świeżo mielony sól papryka ostra i słodka mielona do smaku 1 łyżeczka cukru (ewentualnie) 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie
Smakowity Blog Kulinarnyoraz witamina D wspomagają budowę kości. Nie muszę już chyba przekonywać, że warto jeść ryby. A zatem jedzmy rybkę- na zdrowie! Składniki: 800 g filetu z dorsza 2 cebule czerwone 150 ml białego wina 10 g ziela angielskiego 15 g świeżego imbiru 1 cytryna 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 limonka 100 ml oliwy z oliwek sól, pieprz
Smakowity Blog Kulinarnyczosnku 4 fileciki anchois oliwa extra vergine 3 łyżki octu balsamicznego 800 g dojrzałych pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka dymki 1/2 pęczka świeżej bazylii 1 łyżka kaparów 200 g grillowanych czerwonych papryk w oliwie 30 g sera feta Przygotowanie: Kroimy kromki ciabatty o grubości 2 cm i podgrzewamy je na patelni do grillowania, aż będą przypieczone z obu stron. Do malaksera
Smakowity Blog Kulinarnyserwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie. Składniki: 0,5 kg filetów z dorsza 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry 1 łyżka czerwonej pasty curry 5 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 cebula 150 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki olej do smażenie sól, pieprz Do podania
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 200 g polędwicy wołowej olej rzepakowy 1 marchew 1 cebula dymka 1 melon garść sałaty pęczek kolendry papryka żółta i czerwona 1 łyżka sezamu prażonego na suchej patelni Sos: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem sok z 2 limonek 3 łyżeczki cukru brązowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tartego imbiru listki posiekanej kolendry 1 papryczka chilli pokrojona w plasterki
Smakowity Blog Kulinarnywaszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam ten przepis! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 200 g boczku wędzonego w plastrach suszone śliwki pieprz Pikantny sos porzeczkowy: 100 g czerwonej porzeczki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu łyżeczka sosu tabasco łyżka octu balsamicznego sól Dodatkowo: 2 jabłka sok z cytryny Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: arbuz (około 1 kg) 1 słoik suszonych pomidorów 1 pęczek rzodkiewek pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona Sos: 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru brązowego sól, pieprz Przygotowanie: Miąższ arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Ocet mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnysię pasterze. Składniki: 1 kg udźca cielęcego (można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną) 2 duże cebule 2 łyżki smalcu 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów (400 g) 1,5 l bulionu wołowego 2 liście laurowe ziele angielskie 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki majeranek sól, pieprz
Smakowity Blog Kulinarnymoże być stosowana podczas diet. Do moich gołąbków dodałam boczek, który przez wegetarian lub osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami. Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko główka włoskiej kapusty sól, pieprz 1 szklanka bulionu
Smakowity Blog Kulinarnymoich ulubionych blogów, na Kwestia Smaku . Ja chciałabym podziękować firmie ETERNO za Wiśnie z Rumem, które ułożyłam na moim grudniowym mazurku. Dziękuję, są boskie! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej
Blondynka Gotujesery akurat lubi. Ja po zjedzeniu tego dania, nie wiem czy jeszcze wrócę do wątróbki z cebulką, bo to danie było fantastyczne w smaku i dodatkowo lekkie. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: wątróbka drobiowa (nie wiem ile gram, bo w sklepie poprosiłam
Blondynka Gotujedanie było za suche. Gdy odcedzisz makaron, dodaj do czosnku pokrojone pomidory, podgrzej je chwilkę i wrzuć spaghetti. Dodaj natkę i dobrze wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem i z dobrym, czerwonym, wytrawnym winem. SMACZNEGO . CMOK
Pasje Jolkipieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałam Taka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami .Zawsze do tego dania serwowałam czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :) Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2- 3 łyżki oleju słonecznikowego około 2 łyżek miodu ewentualnie pieprz
Proste Potrawyponurego nastroju kilogramami czekolady. Polecam więc sposób zdrowy i smaczny - świeże warzywa i makaron penne z pysznym jogurtowo-majonezowym sosem. Potrzebne nam: - 2 małe lub 1 duży brokuł - czerwona papryka - mała puszka kukurydzy konserwowej' - pęczek koperku - 1,5 szklanki makaronu penne - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 4-5 łyżek majonezu - 2 ząbki czosnku - pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól - olej Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjicukinii. Smaczna i aromatyczna, jest daniem lekkim i mało kalorycznym. Dzięki niej zachowamy szczupłe sylwetki i dostarczymy organizmom porcję witamin. Potrzebne nam: - jedna spora cukinia - biała lub czerwona cebula - 1,5 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej) - 2 ząbki czosnku - duży pomidor - łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu - sól, pieprz, maggi - zioła prowansalskie, czosnek
W poszukiwaniu inspiracji