oknami, na parapecie kwitną mi storczyki. Oba. Białe i biało-różowe kwiatki są tak delikatne i stanowią niesamowity kontrast do pogody. A chciałabym kupić sobie gwiazdę betlejemską. Koniecznie czerwoną. Ciekawe, czy dogada się ze storczykami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoddadzą się przedświątecznej gorączce, każdy zajmie się swoimi Świętami . Żeby pożegnać ten rok przyjemnie i słodko, umówiliśmy się na ciasteczka. I to nie byle jakie, bo z żurawiną. Te czerwone koraliki kojarzą się chyba każdemu właśnie ze Świętami, stwierdziłam więc, że to idealny pomysł. Wybrałam biscotii, takie niecodzienne: bo ze świeżą żurawiną i... Kasztanami. Wiem, że to już po sezonie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeweekly znalazłam pomysł idealny - połączenie świeżej żurawiny i białej czekolady to po prostu ideał. Słodko-kwaśne, delikatne, rozpływające się w ustach serniczki zrobią wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Czerwone korale żurawiny oblane paseczkami białej czekolady prezentują się zachwycająco. I nawet C. pochłaniał je z przyjemnością, a przecież jest zdeklarowanym wielbicielem serników na zimno. Polecam Wam bardzo te maleństwa - połączenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka 75 g masła 500 g mąki pszennej 70 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko dodatkowo: 50 ml czerwonego wina 30 g suszonych śliwek 30 g suszonych daktyli 30 g rodzynek 30 g suszonej żurawiny 30 g suszonych jagód goji 1 jajko Mleko z masłem mocno podgrzać, zdjąć z palnika tuż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoże się skusicie na taką śliczną, intensywną w kolorze zupkę...? Krem z pieczonych buraków z malinami Składniki: (na 4 porcje) 1,5 kg buraków 500 g malin 1,5 czerwonej cebuli 1 łyżka masła 500 ml bulionu sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki creme fraiche (18%) Buraki przekroić na pół, ułożyć na blasze. Piec w 160 st. C. przez 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki soli 160 g masy kajmakowej z puszki jabłka w karmelu: 6 małych jabłuszek 250 g cukru 50 ml wody 20 g miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii odrobina czerwonego barwnika spożywczego w paście Mąki przesiać, wymieszać. W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplanuję. Póki co wykorzystuję ostatnie dni względnej swobody. Planuję walentynkowe słodkości, i pomysłami na nie będę się dzielić w przyszłym tygodniu. Wbrew pozorom - nie będzie różowo, cukrowo, z mnóstwem czerwonych serc. Zamiast tego lekki tort, coś szybkiego i coś cudownie czekoladowego... Może znajdziecie jakieś inspiracje? Na razie wstęp do pierwszego przepisu. Zanim zabierzecie się za ciasto właściwe , trzeba przygotować curd
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubię; poza tym wszyscy wiedzą, o co chodzi). Znalazłam je na blogu Coutellerie i zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia. Robiłam te, ale również wersję z czerwonym winem, którą możecie znaleźć na blogu - obie pyszne i intrygujące, takie inne i ciekawe. Polecam serdecznie. Karmelki cydrowe Składniki: (na 40 sztuk) 825 ml cydru bzowego 200 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeupchnąć, ale się nie udało. Stwierdziłam więc, że trzeba by zamrożone zapasy nieco uszczuplić. Popatrzyłam na puree z dyni, na szpinak i na mieszankę warzyw. A potem zerknęłam na czerwone korale żurawiny, i wyobraźnia zaczęła pracować. W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu w internecie i książkach też niewiele dały, bo głównie były to lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzePark, nieco bardziej tajemniczy niż zazwyczaj, liście szeleszczące pod stopami, cisza, przerywana tylko szumem wiatru. W sobotę znów wyszło słońce. Ptysia z zachwytem biega po trawnikach obsypanych złotymi i czerwonymi liśćmi, a ja podążam za nią z uśmiechem. Chodzimy po naszym małym parku w kółko, i wcale nam się nie nudzi. Tylko żałuję troszkę, że w tym roku nici
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszę - narzekałam na mgły, to mam. Deszcz. Nieustanny. Nawet chwili wytchnienia na spacer z Ptysią nie daje. Bardzo tego nie lubię... Na szczęście czerwone kalosze mnie ratują, a i kałuże jakoś lepiej wyglądają przez ich pryzmat. Może więc lepiej przestanę narzekać, a zacznę doceniać...? Bo kto wie, co przyniesie nam listopadowe jutro... Dzisiaj mam dla Was coś absolutnie, obłędnie boskiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowinien upływać nam oprószony białym puchem. Takim miękkim i skrzypiącym pod stopami. Gdzie zimę czuć każdą porą skóry. Lubię tak. Tymczasem owszem, zrobiło się zimno i wyciągnęłam mój czerwony płaszcz, w którym wyglądam jak niedorobiony Mikołaj, ale za to jest mi cudownie cieplutko; w nocy szron osiada na zziębniętych źdźbłach trawy i szybach aut, ale śniegu na horyzoncie brak
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrono, ponad dwadzieścia osób w przedziale wiekowym od dwóch do prawie osiemdziesięciu lat. Wszyscy zgodnie zasiedli za stołem i delektowali się tradycyjnymi duńskimi przysmakami. Był więc gløgg , czyli grzane czerwone wino z korzennymi przyprawami, migdałami i rodzynkami. Mmm, bardzo lubię. Cudownie rozgrzewa, pięknie pachnie, a napęczniałe, pijane rodzynki są wyśmienite po prostu. Do tego chrupiące migdałowe słupki, i w zasadzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski. Cebulkę prażoną można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp. W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego. Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni MiejskaKomu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych z zalewy, krojonych, zielonych jalapeno. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia
Gospodyni Miejska