suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego: sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia. Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta nada mu chrupkości. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik). Reszta moich dodatków to: czerwona świeża papryka pokrojona w słupki, oliwki pokrojone w plasterki, cebula pokrojona w piórka, sucha kiełbasa pokrojona drobno. Sos pomidorowy: pół szklanki gęstego soku pomidorowego , 3 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennapaliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;) Składniki: pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki, 1 sucha bułka , 1 jajko , suszone śliwki - użyłam Kresto , czerwone wytrawne wino , sól , ostra mielona papryka - użyłam piri-piri, majeranek , bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia. 2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie. Śliwki Kresto są miękkie
Codzienna kuchnia niecodziennapoprzek. Piekąc samodzielnie takie bułki trzeba je dość ciasno układać, żeby były blisko siebie, wtedy uda się je idealnie przekroić. Farsz: pierś z kurczaka , świeża czerwona papryka , cebula , olej do obsmażania, słodka papryka , pieprz , zioła prowansalskie , majeranek , sól , ser mozzarella w zalewie, masło . Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem
Codzienna kuchnia niecodziennaczęści postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu ( pesto alla genovese ) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory ( pesto alla siciliana ). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana
Codzienna kuchnia niecodziennaśrednim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor. Sos słodko-kwaśny: 1 duża puszka ananasa w syropie , 3 średnie marchewki , 1/2 małej papryki pomarańczowej , 1/2 małej papryki czerwonej , średnia cebula , 4-5 łyżek oleju , pół szklanki gęstego soku pomidorowego , sól do smaku, mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek), pół łyżeczki słodkiej papryki
Codzienna kuchnia niecodziennalecącymi z drzew :) Może to przez kolor tej zupy? :) Składniki: 4 większe marchewki , 3 średnie pietruszki , ćwierć średniego selera , 15 cm pora , 3 średnie pomidory , 2 średnie czerwone słodkie papryki , 3 ząbki czosnku , kiełbasa np. śląska, po 1 niewielkiej sztuce na osobę , sól , świeżo zmielony pieprz , słodka papryka , odrobina oleju do posmarowania patelni. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze
Codzienna kuchnia niecodziennasosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :) Sos słodko-kwaśny: 1 duża puszka ananasa w syropie , 3 średnie marchewki , 1/2 małej papryki pomarańczowej , 1/2 małej papryki czerwonej , średnia cebula , 4-5 łyżek oleju , pół szklanki gęstego soku pomidorowego , sól do smaku, mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek), pół łyżeczki słodkiej papryki , szczypta ostrej papryki
Codzienna kuchnia niecodziennapachnące pasztety. Składniki: 40 dkg wątroby wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule , 5 większych ząbków czosnku , 0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego , 1 puszka czerwonej fasoli , sól , grubo mielony pieprz , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich , 1 łyżka słodkiej mielonej papryki , 1 łyżka majeranku , 3-4 łyżki oleju . Mięso i wątrobę opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym Życzę wszystkim
Codzienna kuchnia niecodziennaMikołajki! Nareszcie mogę rozpakować prezenty :) Na pierwszy ogień poszedł prezent leżący koło mojego łóżeczka, były to skarpetki, długopis i owoce, których nigdy wcześniej nie jadłam, a mianowicie, marakuja, czerwone banany i chirimoya. No i nadszedł długo wyczekiwany moment, czyli otworzenie paczki od mojego Blogowego św. Mikołaja. Była nim Wiktoria , której baardzo dziękuję za prezent. Trafiłaś idealnie, akurat rozglądałam się
Kuchenny Skrawek Niebatylko część przepisów, które podzieliłam na następujące grupy: Wigilia, dania wytrawne, domowe wędliny oraz ciasta. Przepisy na pierniczki znajdziecie tutaj , a po pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami Śledź po kaszubsku Kompot z suszu Kutia Racuchy
Sto kolorów kuchniOczywiście można kombinować dodać kilka składników więcej i stworzyć swoją wersję. Ten przepis to prostota ale i pychota :) Składniki: 4 ziemniaki 2 (paski) selera naciowego cebula (może być czerwona) kilka kropel soku z cytryny 2 jajka kilka plasterków gotowanej szynki dwie łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy ząbek czosnku sól pieprz papryka ostra natka pietruszki Ziemniaki
NA MOIM TALERZUuzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie. Farsz: Mięso mielone 0,5 kg cebula 1 szt. pieczarki ok.6 szt. koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki kukurydza puszka czerwona fasola puszka czosnek 2 ząbki przyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano) W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę
NA MOIM TALERZUłyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą
NA MOIM TALERZU