wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami lub jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji). Sos Meksykański - Składniki: czerwona słodka papryka lub kolorowy mix papryk (ok. 100 g) papryczka chili cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g olej sól, pieprz Sos Meksykański - Sposób przygotowania: Wszystkie
Słodka StronaTortilla z Krewetkami - Składniki: (4 duże tortille) 4 placki tortilli (kupione lub domowe - przepis ) 150 g krewetek 100 g oliwek ok. 150 g paluszków krabowych połowa niedużej papryki czerwonej ogórek sałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) łyżeczka kaparów duży pomidor lub ok. 6 pomidorków koktajlowych majonez 50 ml sosu sojowego szczypta soli ok. pół szklanki mąki ok. pół
Słodka StronaSernik na Zimno - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa) 60 ml mleka 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny dowolna czerwona galaretka (u mnie o smaku owoców leśnych) 100 g malin 100 g jagód + owoce na dekorację biszkopty + niewielka ilość mleka Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy
Słodka StronaPopularne pierogi zarówno w Polsce jak i na Ukrainie. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (historyczna kraina na południowo-zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce) a nie jak błędnie się przyjęło od Rosji - gdzie typ tych pierogów nie jest dobrze znany. Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest
Słodka Stronawyciągamy z nich ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem a choinki z zielonym plus gwiazdki. Spody ciasteczek wycinałam z orzechowych oblatów. Foremki otrzymałam od sklepu MYKITCHEN. Zapraszam Was do sklepu oraz
Magiczne Życie Martyczekolady małe elementy jak guziczki czy oczy bałwanków. Dobrze jest namalować guziczki przed przyczepieniem tułowia do ciasteczka (przećwiczone na własnych błędach ;)). Na połowie pralinek malujemy oczy, uśmiech i przyczepiamy czerwone koraliki na nos. Nakładamy sporą porcję czekolady na tułów bałwanka i przyczepiamy głowę. Długą żelką owijamy łączenie tak żeby nieco zasłonić czekoladę i zrobić kilka warstw szalika. Jeśli to konieczne
Ciastkozercymyliłam. Więc oto i one. Składniki: 200 g kaszy kuskus (najlepiej Kupiec ona się nie klei i jest sypka, nie polecam Haliny dla mnie za bardzo kleista) papryka czerwona lub żółta (wedle uznania można również pomieszać) mała pierś z kurczaka 2 jajka przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, curry, sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Kurczaka drobniutko pokroić i obtoczyć w przyprawach
Moje pyszne gotowaniewołowiną czy kaczka,a ze zwykłą wędzona parówką :). My w domciu parówki lubimy, gotowane, smażone i nawet na kanapki, więc to tyle słowem wstępu. Składniki: opakowanie parówek 3 czerwone papryki 3 sztuki wszędobylskiej cebuli łyżeczka oliwy do podsmażania 2 łyżki przecieru pomidorowego sól/pieprz 2 szklanki kaszy kuskus Wykonanie: Parówki kroimy w grubsze kawałeczka, obsmażamy na oliwie i przerzucamy
Moje pyszne gotowaniemleka Mięsko: tacka piersi z kurczaka (500g) po łyżce przypraw: kebab-gyros zioła prowansalskie papryka słodka bazylia curry 4 łyżki mleka trochę oleju do smażenia Sałatka: sałata lodowa papryka czerwona ogórek kiszony Wykonanie: Mięsko: Naszą pierś dokładnie umyć, lekko odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Kroić w drobną kostkę. Nasze przyprawy wymieszać. Do miski z mięsem dodać mleko i wsypać
Moje pyszne gotowanieDokładnie zlepiamy. Następnie układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem). Smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Smacznego :) *idealne do czerwonego barszczyku
Moje pyszne gotowaniewędzonego boczku 4 cebule 150 g śliwki suszonej 4 sztuki liścia laurowego 8 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprz ziołowy ok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól/pieprz Wykonanie: Kapustę siekamy nożem, a następnie wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy
Moje pyszne gotowanieDługo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona śniegiem, z mnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na zielony sernik: 1 kg twarogu z wiaderka 6 jajek
My Culinary ArtSkładniki zapiekanki: 1 por 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mały kalafior 2 papryki: czerwona i żółta 2 cebule 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki pół opakowania makaronu penne ok. 200-300 g sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej 200 g fety Sos do zapiekanki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml mleka
upichcicSkładniki: 0.5 kg mięsa (np. biodrówki) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 100 g śmietany 12 % szczypta koperku do posypania dania na talerzu olej rzepakowy, sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz. Na patelni smażymy pokrojoną
upichcicSkładniki: filet z piersi kurczaka papryka czerwona i żółta 2 małe cukinie pomidory bez skórki w puszce sól, pieprz, słodka papryka w proszku Sposób przyrządzenia: Kurczaka kroimy w kostkę, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju oraz solimy i pieprzymy. W tym samym czasie kroimy również w kostkę 2 papryki oraz cukinię, z której wydrążamy środek. Do garnka przekładamy cukinię
upichcic