Szybki obiad 368łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą
NA MOIM TALERZU
Sałatka gyros 234połowy porcji co widać na zdjęciach, ale podaje ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa
NA MOIM TALERZU
Zupa po meksykańsku 296niebieskim zeszycie, który powstał pod koniec liceum i z którego bardzo często korzystam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cebule mały koncentrat pomidorowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka soi (ja nie miałam) 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki majeranku łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyłam. W garnku zagotowałam litr wody, dodałam
NA MOIM TALERZU
Kotlety mielone i ćwikła 240potraw hmm pychaaaaaa ! Składniki: 0, 5 kg mięs a mielonego 1 czerstwa bułka 1/2 szkl. mlek a 1 jajko przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego/kurczaka , vegeta,majeranek, papryka czerwona mielona) 1 cebula ząb ek czosn ku bułka tarta Cebulę i czosnek kroję w drobną kostk ę, bułkę moczę w mleku . Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą
NA MOIM TALERZU
Pomidorowa z ciecierzycą i wrapsy 211kostka rosołowa ząbek czosnku zioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry 4 tortille sałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę) 1 czerwona cebula kilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek) Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy
NA MOIM TALERZU
Robię sałatki w weekend 243sałatka z tuńczykiem . Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha! Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 2 jajka 200 g makaronu 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 papryki 3 ogórki kiszone pieprz, sól, papryka ostra Nastawiamy makaron i jajka
NA MOIM TALERZU
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 343czekają na prezenty od Mikołaja. W wierzeniach katolików jest to święto Mikołaja z Miry - biskupa, który pomagał biednym i potrzebującym. W kulturze masowej napływającej z Ameryki Święty Mikołaj to czerwona postać mieszkająca w Laponii wraz z elfami. Do Amerykanów Mikołaj w Wigilijną Noc przeciska się przez komin by zostawić prezenty w skarpetach, u nas zostawia je najczęściej pod poduszką. Jedyne
W kuchni Katie
Zupa krem z pieczonych buraków 216sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego. Składniki (na 6-8 porcji): 6 średniej wielkości buraków 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka chili sól morska 500-750 ml wege bulionu z warzyw 100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietanki płatki migdałów do posypania (ewentualnie
Food Square
„Chińczyk” 427fasoli mung lub sojowego 300 ml sosu sojowego (przynajmniej) 100 g masła 50 g suszonych grzybów mun lub shitake 4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona) 6 marchewek 3 pietruszki 1 duży seler 1 por 1 brokuł szczypiorek 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej do smażenia sól Przygotowanie: Filety z kurczaka umyć i oczyścić
Food Square
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 185drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody. Wlać do rondla i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie
Food Square
Spring rolls 210drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody. Wlać do rondla i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie
Food Square
Kostka arbuzowo-jogurtowa 204masy wmieszać delikatnie kremówkę i od razu wyłożyć na biszkopt (masa szybko tężeje!). Wstawić na chwilę do lodówki i przygotować galaretkę. Galaretka arbuzowa: 800 g arbuza bez pestek 2 czerwone galaretki (użyłem arbuzowych) Arbuza zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Oddzielić około 150 ml otrzymanego soku i zagotować go. We wrzątku rozpuścić galaretki, a następnie połączyć z resztą soku
Food Square
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 203mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem maślany: 200 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru pudru 200 g serka typu Philadelphia czerwony barwnik w proszku lub paście (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić
Food Square
Gulasz z mortadeli 236każdą okazję i każdą porę dnia: Nie ma chyba nic łatwiejszego. Potrzebne produkty: -solidna porcja mortadeli-1,2-1,4 kg (wieprzowa lub drobiowa-obie smakują podobnie) -puszka czerwonej fasoli -kartonik 500 ml koncentratu pomidorowego -4 marchewki -2 papryki -3 ząbki czosnku -przyprawa warzywko -majeranek -przyprawa delikat do mięs -pieprz czarny mielony -olej do smażenia Mortadelę kroimy w kostkę. Wrzucamy
Maminek kulinarny
Pierogi z pieca 226Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe. Znakomicie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego
Maminek kulinarny