Rajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów, babeczek, ciast i ciasteczek. Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem. Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy
Maminek kulinarnyużytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb. Do naszego suszu użyliśmy: -6 marchewek -korzeń pietruszki -natkę pietruszki -natkę selera -kilka ząbków czosnku -2 pomidory -paprykę -1/2 pora -2 czerwone cebule Pokrojone warzywa suszymy w suszarce. Wysuszone przekładamy do słoików. Możemy dodać odrobinę soli morskiej, która nabierze warzywnego smaku. Smacznego
Maminek kulinarnykaszy gryczanej -1 cebula -1 ząbek czosnku -1 jajko -2-3 łyżki mąki pszennej -olej -sól -pieprz ziołowy -susz warzywny do gotowania kaszy Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy
Maminek kulinarnyPrawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków. Składniki: -6 średnich buraków -2 marchewki -kawałek selera i pora -cebula -2 ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -natka pietruszki i gałązka kopru -wędzonka ( wędzona kość ) -sól, pieprz -sok z cytryny lub ocet Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy wędzonkę, seler
Maminek kulinarnyjest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: bulion warzywny (około 2 litry) 2 puszki pomidorów 1 czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ugotowana marchewka (może być z bulionu) oliwa z oliwek Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory
Smakowity Blog Kulinarnykuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonego oregano Oliwa z oliwek
Smakowity Blog Kulinarnyziemniaka i słonego sera, a do tego bajeczna kompozycja kolorów- od razu poprawiają nastrój jedzącemu. Składniki 2-3 porcje: 4 ziemiaki 1 cebula 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1/2 główki czosnku 1bakłażan 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz 125g sera feta Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy ziemniaki
Smakowity Blog Kulinarnyoliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Składniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa, bo taka wersja bardziej mi odpowiada. Składniki: 1l soku pomidorowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 3 ogórki małosolne 2 ząbki czosnku kilka zielonych oliwek 1 cebula 1 papryczka chilli sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym
Smakowity Blog Kulinarnypoprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób) żółtko Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: tortilla pszenna pierś z kurczaka papryka czerwona ogórek sałata słodko-pikantny sos chilli sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w wąskie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie, aż nabierze lekko złocistego koloru. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni 10-15 sekund po każdej ze stron lub w kuchence mikrofalowej (650W) 10-15 sekund. Na środku tortilli
Smakowity Blog Kulinarnynasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska. Składniki: papier ryżowy makaron ryżowy pierś kurczaka sałata papryka czerwona papryka żółta ogórek sos sojowy sól, pieprz olej sezamowy Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i smażymy kilka minut
Smakowity Blog Kulinarnyskładzie: chili, trawę cytrynowa, czosnek, szalotkę, galangal, kmin, limonkę kaffir. Składniki: 500g dużych krewetek 1 łyżka oleju arachidowego 1, 5 litra wody 2 łyżki zielonej pasty curry 2 male czerwone papryczki chili, pozbawione nasion i drobno posiekane 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1/4 szklanki świeżych liści kolendry
Smakowity Blog Kulinarnyopakowanie makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu- tydzień chiński) 2 piersi kurczaka 3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki 3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej 50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki 100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej 2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Smakowity Blog Kulinarnyburak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo! Składniki: 3 pomidory 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 1 batat 1 cebula 4 ząbki czosnku w łupinkach 1 marchewka 3 łyżki oliwy 1 litr bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego
Smakowity Blog Kulinarnysię też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw? Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu
Smakowity Blog Kulinarny