czerwony - 5718 przepisów (strona:186/382)

Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 192

lnianego, które można zastąpić jednym ziemniakiem.      Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4     Składniki: 1 średni seler, 4 bulwy topinamburu, 2 pasternaki (lub pietruszki), 1 czerwona cebula, 1 l bulionu, 100 g serka koziego kremowego, 4 łyżki orzechów nerkowca, 4 łyżki gęstego jogurtu, ½ chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mielonego siemienia lnianego, 1 łyżka mielonego kuminu

SzczyptaSmaQ
Karkówka pieczona na warzywach na kanapki 168

warzywa użyte do pieczeni: - sól morska ok 2 łyżeczki - główka czosnku przecięta na pół - pieprz świeżo zmielony ok 2 łyżeczki - marchew 3 sztuki - czosnek starty 3 ząbki - papryka czerwona 1 szt - papryka ostra 1 łyżeczkę - cukinia 1szt - oregano 1 łyżeczkę - cebula 2szt - lubczyk 1 łyżeczkę - musztarda ostra 1 łyżkę - oliwa ok 100 ml   Sposób wykonania: - mięso umyłam,osuszyłam, wycięłam

Basia w kuchni
Sos ciemny pieczeniowy domowy 184

sojowy - to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda z ogórków kiszonych czy czerwone wino doda mu wykwintnego smaku - można równie dobrze ten sos przed zagęszczeniem wykorzystywać  jako bazę do innych sosów, dlatego warto zawsze pod ręką mieć sos zamrożony lub spasteryzowany.  Smacznego

Basia w kuchni
Sos śliwkowy 165

śliwkowy na bazie powideł śliwkowych oraz bazowego sosu pieczeniowego o którym pisałam Tu . SKŁADNIKI :  powidła śliwkowe ok 3 łyżki kora cynamonu 1 szt anyż 1 szt wino czerwone 50ml baza sosu pieczeniowego 200 ml (jeżeli nie mamy możemy dodać wody oraz sosu sojowego) SPOSÓB WYKONANIA :  - na patelnie teflonową rozgrzaną dodajemy powidła i krótko podsmażamy - wlewamy wino i pozwalamy

Basia w kuchni
Żeberka w przyprawie korzennej w sosie czekoladowo- chili 139

sól morska - pieprz świeżo zmielony - przyprawa korzenno- piernikowa 2 łyżki (pisałam o niej tu ) - papryka chili 2szt - cukier brązowy 2szt - oliwa - ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU: - wino czerwone wytrawne 250ml - miód 3 łyżki - cebula szalotka 2szt - świeży imbir kawałeczek - tymianek świeży 2 gałązki - papryka chili 1 mały strączek - pieprz świeżo zmielony do smaku - czekolada gorzka 2 tabliczki WYKONANIE

Basia w kuchni
Mini hamburgery 171

rondelku) - 1 łyżeczka soli morskiej  dodatkowo - jako do smarowania - sezam - do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam - rukole - szalotkę - płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu -  paprykę czerwona świeżą - ketchup domowej roboty SPOSÓB WYKONANIA BUŁEK  - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku rozpuściłam masło do niego dodałam wodę, mleko, i rozkruszyłam drożdże i dodałam cukru

Basia w kuchni
Makaron chili z królewskimi krewetkami w rozmarynowej oliwie 184

lubimy bardziej ostre można spokojnie dodać jeszcze jedną) - 2 szt papryczki peperoni  Papryczki mielę w młynku do kawy albo można utłuc w moździerzu dodatki: - oliwa rozmarynowa z dodatkiem czerwonego pieprzu 3 łyżki - gałązkę rozmarynu świeżego - ząbek czosnku - pomidorki koktajlowe 5szt - oliwki czarne 6 szt - krewetki królewskie 8 szt - sól i świeżo zmielony pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA makaronu - semolinę

Basia w kuchni
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 177

rozmarynową, posypuje świeżym tymiankiem, rozmarynem, dodaję pocięty ząbek czosnku i wkładam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 15 min - następnie kroję w kawałki większe paprykę żółtą i czerwoną ( na tą porcje wystarczy po pół od każdej) - myję pomidorki, rozkrawam szalotkę i czosnek - rozgrzewam patelnię, dodaję oliwy i czekam aż się nagrzeję - zdejmuję rozmaryn z wołowiny i układam

Basia w kuchni
Zupa gulaszowa 184

użyłam zrazowej, ale równie dobrze może być gulaszowa ) ziemniaki 4 szt marchew 2 szt cebula 3 szt seler naciowy 2 gałązki  pietruszka korzeń 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka żółta 0,5 szt  pomidorki koktajlowe 5 szt(równie dobrze mogą być pomidory w puszce) masło 3 łyżki  oliwa ok 8  łyżek  czosnek 2 duże

Basia w kuchni
Domowy paprykarz szczeciński 162

Mała czerwona puszeczka, kolejna rzecz którą pamiętam z młodszych lat. Czy dziś bym się odważyła zjeść taką kupną ....? nie . W parę chwil możemy zrobić sobie w domu paprykarz a co najważniejsze wiemy co mamy w środku a że to domowe lepsze to już nie wspomnę. Z jednej porcji otrzymamy jeden słoik litrowy może nie upchany po brzegi ale bardzo szybko

Basia w kuchni
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 169

plus dodatkowo do posmarowania naczynia  250g semoliny  100 g startego parmezanu  2 żółtka  boczek wędzony 3 plastry rozmaryn świeży 1 gałązkę  1 małą cebule czerwoną sól, świeżo zmielony pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku  SPOSÓB WYKONANIA : - w garnku zagotuj mleko z wodą z 2 łyżkami masła i pół łyżeczki soli - gdy zacznie się

Basia w kuchni
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 221

przepis autorski) na ciasto 400 g semoliny  4 łyżki oliwy  pół łyżeczki soli morskiej  4 jajka  farsz  4-5 szt krupnioka  1 cebula czerwona większa pieprz kolorowy do smaku  4 łyżki oliwy  1 łyżkę majeranku   dodatkowo 2 jabłka (najlepiej kwaskowe) 3 gałązki tymianku świeżego  3 łyżki masła

Basia w kuchni
Ciasto francuskie z brokułami i serem pleśniowym blu 213

upieczeniem  i mamy gotową ciepłą przekąskę. SKŁADNIKI : na 4 osoby czas ok 40 minut (przepis autorski) 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 mała brokuła świeża  2 cebule czerwone  3 plastry boczku pancetta  100 gram serka pleśniowego niebieskiego 1 łyżkę cukru brązowego  sól, i świeżo zmielony pieprz  2 gałązki świeżego tymianku  2 łyżki masła

Basia w kuchni
Makaron z pesto z pokrzywy 150

krzem, sód  witaminy - A, K, B2,  C    związki aminowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne, sole mineralne, olejki eteryczne, serotoninę, karotenoidy  wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek  Cóż więcej dodać - tylko zajadać i cieszyć się jej dobrodziejstwem a zwłaszcza, że jest tak łatwo dostępna.  SKŁADNIKI: skład na 3- 4 osoby makaron 350 g  PESTO

Basia w kuchni
Gazpacho 119

Kilka chwil smakowita zupa gotowa tylko trzeba schłodzić minimum 2 godziny smaki się super połączą i stworzą wyśmienitą całość.   SKŁADNIKI: 4 duże pomidory pół papryki żółtej pół papryki czerwonej  1 średni ogórek świeży  1 mniejszą cebulę  2 ząbki czosnku bazylie kilka listków  sól do smaku  świeżo zmielony pieprz do smaku  płatki mielone chili

Basia w kuchni