czerwony - 5718 przepisów (strona:195/382)

Szarlotka a może jabłecznik 383

Jesień zaczęła się już na dobre a nawet jest zimniej niż zazwyczaj o tej porze roku ale piękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i przygotować z nich coś pysznego. Nie ma co kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ??  Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sałatka z ogórków i papryki 251

Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg marchwi 1 kg papryki najlepiej czerwonej 1/2 kg cebuli 2 główki czosnku Zalewa: 1 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 3 łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka , marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki, czosnek obrać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto Ali 153

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, 2 budynie śmietankowe i 2 śmietany i wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Gdy wszystko będzie dokładnie wymieszane dodać owoce (u mnie czerwone porzeczki) i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę  i kruszymy drugą część ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min w 180st

charlotte gotuje
Ciastka z maszynki 130

maszynki i wyciskamy ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180st. C do czasu gdy się nie zarumienią. * Ja ciasto podzieliłam na 3 części. Do jednej dodałam kakao, do drugiej czerwony barwnik, a ostatnią zostawiłam białą

charlotte gotuje
Sałatka chińska 165

Składniki: 1 pierś duża cebula kapusta pekińska 2 zupki chińskie (rosół) 1 surowa papryka czerwona 1 zielony ogórek puszka kukurydzy pieczarki ok. 20-30dag (ja to pominęłam) majonez Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich pokruszyć i wrzucić do miski razem z tym proszkiem co jest w środku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć - dodać gorące do makaronu

charlotte gotuje
Wiśnie 179

ostatnio pojawiły się na blogu. Niby nic, a radość była nie do opisania :) Składniki : 1/2 kg cukru pudru 1/2 kg mleka w proszku 2 kostki margaryny 2 galaretki wiśniowe czerwony barwnik spożywczy Dodatkowo : cukier do obtoczenia igły z sosny Przygotowanie : Margarynę i cukier rozpuszczamy w garnuszku. Galaretki  rozpuszczamy w 3/4 szkl wody. Dodajemy mleko w proszku, barwnik i galaretki

charlotte gotuje
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 150

które mogę wyjść do ogródka, a nie muszę biec do sklepu i jeść te nafaszerowane chemią. Po prostu za WSZYSTKO ! Dzisiaj podaję Wam przepis na słodkie bułeczki z czerwoną porzeczką. W sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;)  Ciasto na bułeczki jest takie same jak w przypadku

charlotte gotuje
Babka tulipan na białkach 202

stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą. Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta : jasne    ->     kakaowe

charlotte gotuje
Zupa dyniowa z papryką i grochem 184

mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili 3/4 łyżeczki mielonego kminku 2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowa natka pietruszki 4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz  sól 1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami

Apetyczna babeczka
Grillowana szynka wieprzowa oraz kasza gryczana z gruszką i pigwą i salsa z mango i papryki 171

Składniki: 300 gram szynki wieprzowej sól pieprz 2 łyżki musztardy łyżka majeranku 100 gram kaszy gryczanej 1 gruszka 1 pigwa 1/2 dużego mango 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej rukola sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek garść orzechów włoskich Szynka wieprzowa Z musztardy, majeranku, soli i pieprzu robimy marynatę i umieszczamy w niej szynkę wieprzową na około

Mango Papaja
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem 235

SKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej, 3 ogórki konserwowe Orzech , 2 czerwone papryki, 8 pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki mąki,  1 łyżeczka miodu miody Wileńskich , 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 kuleczki ziela angielskiego, 2 liścia laurowe, sól, pieprz. Przygotowanie:   Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy

Aga w kuchni
Z... (pikantna) zupa dyniowo - paprykowa! 159

jeśli macie ochotę na łagodną dyniową z krewetkami , zapraszam tu . Składniki : 200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie) 250ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 opakowania mleka kokosowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, kurkuma, papryka chilli, ostra papryka Przygotowanie: Gotujemy bulion. Dynię, cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę

Kitchens Alphabet
Babeczka świąteczny renifer 175

pokrywamy masą cukrową ( jak to zrobić? ). Z brązowej masy cukrowej wycinamy średnią foremką jedno kółeczko i ścinamy je nieco z dołu przy pomocy największej foremki. Przyklejamy na babeczkę. Z czerwonej masy najmniejszą foremką wycinamy nos i ścinamy z dołu podobnie jak głowę. Doklejamy oczy i uszy. Brązową masę rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy nożem paseczki na rogi. Babeczki świąteczny

Ciastkozercy
Babeczki Rudolf 242

rękaw cukierniczy lub worek duże kółko z czekoladowego kremu ( tu przepis ). Babeczki Rudolf   Przyczepiamy na środek okrągłe ciasteczko lub pierniczek jako pyszczek. Kremem lub lukrem doczepiamy nos z czerwonego M&Msa, Lentilki lub innego cukierka. Oczy możemy zrobić z masy cukrowej, czekoladowych dropsów lub rodzynek w czekoladzie. Na koniec wbijamy w krem rogi ze słonych precelków. Babeczki Rudolf

Ciastkozercy
Śmietankowa fantazja 133

tylką) w kształcie gwiazdki lub prostym okrągłym zakończeniem (do tego wariantu nie potrzebujecie dziubka-tylki, wystarczy nożyczkami obciąć czubek worka. Wyciskamy małe różyczki z kremu zaczynając od środka babeczki. Czerwoną lub różową masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego małe serduszka. Można też wykorzystać gotowe dekoracje (do kupienia w marketach

Ciastkozercy