mało spotykane, bo łączymy delikatność i chrupkość sałaty z tłustymi szprotkami,ale efekt jest naprawdę zadziwiający, lubię tak podane rybki Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej puszka szprotek w oliwie czerwona cebula 4 łyżeczki oliwy z rybek pieprz mielony Kamis sól morska Kamis łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Sałatę rwiemy na małe kawałki, układamy na talerzu, polewamy je oliwą
Z Majeczką w kuchniWojciech Jurzyk Składniki: 1 kg białej kiełbasy 3 cebule czerwone 0,5 l bulionu warzywnego 2 łyzki majeranku 5 liści laurowych 60 g miękkiego masła 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki 3 łyzki chrzanu 2 peczki koperku 200 ml smietany głowka czosnku Wykonanie: sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy bulion
Z Majeczką w kuchniSkoro mamy wiosnę i czas nowalijek warto przemycić je także do tostów. Takie tosty można również pogrilować Składniki: op.chleba tostowego op.przyprawy do tostów i zapiekanek Podravka 2 cebule czerwone 2 pomidory tyle ile tostów tyle plastrów żółtego sera tyle ile tostów tyle plastrów ulubionej wędliny pęczek rzodkiewek 1 długi ogórek wąż masło Wykonanie: Jedną kromkę chleba tostowego smarujemy masłem
Z Majeczką w kuchniMoja dzisiejsza piątkowa propozycja, coś dla wielbicieli sałatek i szparagów..mniam Składniki: pół pęczka szparagów opakowanie miksu sałat z rukolą 15 pomidorków koktajlowych opakowanie sera fety 1 czerwona cebula mała sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła 1 łyżka sól,pieprz Wykonanie: Szparagom odłamujemy końcówki i gotujemy
Z Majeczką w kuchniSkładniki : 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1/2 papryki kilka plastrów czerwonej cebuli 20 dag swojskiej wedzonej kiełbasy keczup włoski szklanka sera do pizzy sól,pieprz, oregano Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody
Z Majeczką w kuchniPyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam... Składniki: pół kg mięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól,pieprz czerwona papryka słodka 1 litr bulionu warzywnego łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso
Z Majeczką w kuchniKiedy warzyw pod dostatkiem warto przygotować ratatouile ( ratatuj) Coś jak leczo,ale bez mięska i pełne aromatycznych przypraw. Składniki: 2 cukinie 1 bakłażan 1 puszka pomidorów krojonych 1 czerwona cebula 1 papryka sól, pieprz ziołowa Kamis 2 liście laurowe Kamis tymianek suszony Kamis niewielka ilość oleju do podsmażenia Wykonanie: Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy
Z Majeczką w kuchniograniczać to jedzenie i przygotowywać pyszności w domu, wtedy wiem co daję im do jedzenia Składniki: 8 placków tortilli 2 duże pomidory pól puszki kukurydzy 1 ogórek wąż 1 czerwona cebula 1 nieduża kapusta pekińska 1/2 kg piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka sól morska Kamis sos czosnkowy Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy w paseczki, oproszamy przyprawą do kurczaka,podsmażamy
Z Majeczką w kuchniCoś pysznego dla miłośników oliwek, fety oraz innych aromatycznych dodatków Składniki: 3 jajka kilka gałązek natki pietruszki 2 nieduże pomidory 10 oliwek czarnych z zalewy słonej 1 czerwona cebula 10 dag sera feta sól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dorzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory oraz wydrylowane oliwki. Mieszając
Z Majeczką w kuchnikoniecznie wypróbuj to danie, mozno paprykowe, mocno pomidorowe, mocno pyszne ! Składniki: pól kg piersi z kurczaka sól,pieprz słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g szklanka wody pól papryki czerwonej pól papryki żóltej zioła prowansalskie tymianek rozmaryn papryka słodka papryczka chili- odrobinkę ząbek czosnku olej do smażenia Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy na kotlety, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju
Z Majeczką w kuchnipółce w spiżarni obowiązkowo zimą muszę znaleźć paprykę w zalewie octowej. Przepis pochodzi od mojej babci, wszyscy lubimy tak zrobioną papryką zajadać się do obiadu Składniki: 4 kg papryki: czerwonej i żółtej ( na 15 słoików 0,5 l ) : 12 szklanek wody 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 3 łyżki soli na każdy słoik 0.5 - 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
Z Majeczką w kuchnikiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielony Wykonanie: Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy
Z Majeczką w kuchniotrzymałam od firmy Jamar w ramach blogerskiego testowania Składniki: 30 dag piersi z kurczaka słoiczek 280 g wiórek selera Jamar puszka kukurydzy konserwowej 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego Mlekovita sól,pieprz curry słodka papryka w proszku Wykonanie: Piersi kurczaka kroję w paseczki, oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę na rozgrzanym oleju.Odcedzam, studzę. Papryki
Z Majeczką w kuchnikwaśno z malinami - uwielbiam ją! Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym Receptura na dwie porcje Sos malinowy: - cukier kryształ biały - 250g mrożonych malin - 100ml wina półsłodkiego czerwonego - 50ml octu balsamicznego - 100 ml oliwy z oliwek - sól -pieprz Mięso: - 2 kawałki steku wołowego z krzyżowej po 100g każdy Sałatka: - 200g mixu świeżych sałat
Sajkofanka smakuwlewam mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu. Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam. Solę i pieprzę, gdy to konieczne. Zagotowuję. Podaję z czerwonym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki