czerwony - 5718 przepisów (strona:184/382)

Sałatka z pomidorów i serka wiejskiego 308

Sałatka z pomidorów i serka wiejskiego... Kawałki soczystych, czerwonych pomidorów. Drobno posiekana cebula i szczypiorek. A całość oblepiona serkiem wiejskim. Pycha! Składniki: 3 średnie pomidory; 1 mała cebula; 1/2 pęczka szczypiorku; 200 g serka wiejskiego; Pieprz; Sól.    Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do pomidorów. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać

Gospodyni Miejska
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 382

mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 400 ml mleczka kokosowego; 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g); 125 g makaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1 łyżeczka sosu sojowego

Gospodyni Miejska
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 205

śmietanowo-jajecznym sosie. Pychota!   Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 4 łyżki sezamu; 150 g zimnej margaryny; 1 łyżeczka soli; 1/3 szklanki zimnej wody. Nadzienie: 1 duża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 100 g kiełbasy chorizo; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 jaja; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Gospodyni Miejska
Chlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka 181

konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski. Ziarna sezamu można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. pestkami dyni, ziarnami słoneczniku, prażoną cebulką, kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp. W przypadku przygotowywania chlebków miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego. Źródło:   Galeria Potraw

Gospodyni Miejska
Paprykowy kurczak na ryżu 2104

kurczaka w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie. Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy. Podane na pachnącym curry ryżu. Smacznego! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

Gospodyni Miejska
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 45900

filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś); 1 kostka rosołowa; Odrobina oleju; 3 zupki rosół pikantny Amino; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia cebula; 4 ogórki konserowe; 400 g gęstego jogurtu naturalnego; 4 czubate łyżki majonezu.   Sposób przygotowania: Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem. Kurczaka umyć, osuszyć

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie tatarskim 208

drobno posiekanego szczypiorku; Sól; Biały pieprz. Do zabarwienia jaj: 1/2 szklanki koncentartu barszczu czerownego; 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Koncentrat barszczu czerwonego wymieszać z 750 ml gorącej, przegotowanej wody i włożyć do niego jaja na 10 - 15 minut. Po tym czasie jaja wyjąć, opłukać pod zimną wodą i ozdobnie poprzekrajać na pół

Gospodyni Miejska
Babeczki z tuńczykiem i kiełkami 229

soli. Nadzienie: Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 140 g); 2 średnie, kiszone ogórki; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1 łyżka majonezu; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; 10 g kiełków (u mnie brokułu). Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek na babeczki; Folia spożywcza

Gospodyni Miejska
Sałatka z ananasem, kukurydzą, żółtym serem i czosnkiem 659

majonez. Wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kukurydzy można nie dawać do sałatki lub zastąpić ją drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, czerwoną fasolą konserową czy brzoskiwniami z puszki. Ser zamiast trzeć na tarce można pokroić w kostkę. Smak sałatki można wzbogacić o rodzynki i pokrojone w drobną kostkę jabłko lub o podsmażoną

Gospodyni Miejska
Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym 357

kosteczki papryki i cebuli. Ułożone na frytkach. Obsypane wiórkami żółtego sera. Oblane sosem czosnkowym. Pyszny obiad!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie, czerwone papryki; 1 mała, czerowna papryczka chili; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; 3 łyżki przyprawy gyros/kebab; 2 łyżki oleju; 100 g żółtego sera; 1 kg frytek; Sól; Pieprz. Sos czosnkowy

Gospodyni Miejska
Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi 430

posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Smak sałatki można wzbogacić o czosnek, cebulę, czerwoną paprykę czy kapary. Ogórki konserwowe można zastąpić małosolnymi, a koperek  - szczypiorkiem. Zamiłowani mięsożercy mogą dodać odrobinę wędzonego lub podsmażonego na patelni boczku pokrojonego w cienkie i małe kosteczki. Sałatka

Gospodyni Miejska
Domowe nachos 224

kminu rzymskiego (kuminu); 1 łyżeczka ostrej papryki; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki kurkumy; Szczypta pieprzu; 4 łyżki oleju; 150 g wody. Dodatkowo do posypania po wierzchu - opcjonalnie: 1/2 czerwonej papryczki chili; 1 łodyga selera naciowego. Sposób przygotowania: Do miski wsypać obie mąki i wszystkie przyprawy (tj. sól, kumin, słodką i ostrą paprykę, pieprz i kurkumę). Wymieszać. Do rondelka wlać

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese 214

Składniki: 300 g makaronu spaghetti; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duża cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 5 suszonych grzybów; 100 ml gorącej wody; 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju

Gospodyni Miejska
Bigos z cukinii 199

Składniki: 1 kg cukinii; 500 g pieczarek; 250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez; 4 duże marchewki; 2 duże pietruszki; 1 średni seler; 2 duże cebule; 1 duża, czerwona papryka; 1 mała, zielona papryka; 1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety; 200 g koncentratu pomidorowego; 4 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Cukinię umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce

Gospodyni Miejska
Sałatka ogrodowa 357

Wiórki soczystej marchewki. Drobno posiekany szczypiorek. A całość pysznie odmieniona sosem winegret. Polecam! Składniki: Główka sałaty lodowej; 1 duży pomidor; 1 ogórek zielony, wężowy/szklarniowy; 6 rzodkiewek; 1 średnia, czerwona papryka; 1 duża marchewka; Pęczek szczypiorku. Sos winegret: 1/4 szklanki białego octu winnego; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki posiekanego koperku; 1 łyżka miodu; 1/2 szklanki oliwy; 1 łyżeczka przyprawy

Gospodyni Miejska