czerwony - 5718 przepisów (strona:181/382)

O technice mycia naczyń i kokosowych kwadracikach. Na pocieszenie 160

mieć nie trzeba. Ale czy na pewno...? Ostatnio bowiem, jako przykładna pani domu , zabrałam się za zmywanie. W pewnym momencie otworzyłam szerzej oczy, kiedy woda zmieniła kolor na intensywnie czerwony. Hmpf... Nie pierwszy, nie ostatni raz. Sięgnęłam więc po plastry, zakleiłam palec... A krew dalej się leje. Zakleiłam drugi. Potem trzeci. Uff, wystarczyło...  C. stwierdził, że od tej pory

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort na urodziny C. 193

bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca na deser, na czym szczególnie mi zależało, bowiem za ten odpowiedzialna byłam ja. Ponieważ impreza była urodzinowa, musiał być tort

Pożeraczka, czyli raz adobrze
World Baking Day! 209

poziom, a wtedy zostaniemy skierowani do odpowiednich przepisów. Ja zdecydowałam się na poziom 87 - ciasto truskawkowe Kivilcim Namli Iren . Dlaczego? Po pierwsze - truskawki. Nie mogę się ostatnio oprzeć tym czerwonym pięknościom, więc stwierdziłam, że ciacho z nimi w roli głównej z pewnością będzie cieszyć się powodzeniem. Poza tym wydawało mi się stosunkowo proste, a niestety, ale nie miałam czasu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pavlova w ciemnej wersji 156

umiem się zdecydować - co jest lepsze...? Kupuję kilogramy jednego i drugiego, żeby zdążyć się nasycić. Rabarbar powoli się kończy, muszę chodzić do lepiej zaopatrzonego sklepu, żeby znaleźć ostatnie, czerwone laski. Truskawek póki co wszędzie pełno - duńskich, słodkich i tak pysznych, że nie mam serca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka lub podaję z bitą śmietaną. W końcu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułeczki z makiem 185

minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A póki co, zajadam się truskawkami ze śmietaną. Choć wiem, że powinnam już sięgać po inne owoce sezonowe, nie mogę nacieszyć się tymi czerwonymi pysznościami... Ach, dlaczego sezon truskawkowy jest tak krótki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezowe maleństwa 148

postaci barwnika - ale czasem można sobie pozwolić, prawda...? Różowo-białe beziki Składniki: (na 40-50 sztuk) 2 białka 125 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Wlać ocet, zmiksować. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać barwnik, wymieszać. Do rękawa cukierniczego z końcówką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 109

goździków. Mmm... Brzmi smakowicie. Czym prędzej więc zabrałam się do pracy. Po dziesięciu minutach miałam gotujące się owoce z przyprawami. Powoli truskawki zaczęły się rozpadać, tworząc niezwykle aromatyczną, intensywnie czerwoną masę. Pachniało w całym domu! Po dwóch dniach gotowania uzyskałam naprawdę wspaniały dżem - o cudownym kolorze, który mnie bardzo zaskoczył, bo domowe dżemy truskawkowe były zawsze takie różowawe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ćwiczenia w rolowaniu 140

limoncello ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: 320 g dżemu nektarynkowego z lawendą ciasto cygaretkowe: 35 g miękkiego masła 35 g cukru pudru 1 białko 35 g mąki pszennej czerwony barwnik spożywczy w żelu Masło z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słoneczne bułeczki 110

mlekiem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A co u Was? Deszcz płacze w ciemnościach za oknem, czy może raczej złote i czerwone liście szeleszczą Wam jesienne historie podczas spacerów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dynia na dwanaście sposobów, czyli wspólne gotowanie 145

patelni grillowej, aż pojawią się brązowe paseczki.  Zupę podawać z połową zgrillowanej gruszki i kawałkiem rozmarynu. Smacznego! Zrobiło się zimno. Naprawdę bardzo, bardzo zimno. W weekend wyciągnęłam mój czerwony, cieplutki płaszcz. Na przekór szarościom - jego żywy kolor sprawia, że łatwiej mi wyjść z domu, gdy ciemno i ponuro, gdy pada nie daj Boże... Na szczęście w lodówce czeka całe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 125

Święta w tym roku do Danii zawitały nieco wcześniej... Może tylko na naszą ulicę, nie mam pojęcia. W każdym razie w sklepach można już znaleźć: renifery, bałwanki, Mikołaje, czerwone fartuszki, świeczniki ze świątecznymi motywami, i tak dalej, i tym podobnie... Trochę mnie to przeraża - jeszcze się bowiem nawet październik nie skończył... (A w niektórych sklepach widziałam ozdoby choinkowe już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Debiuty: woda różana 140

naprawdę smakowite połączenie. Różana panna cotta z figami Składniki: (na 4 porcje) 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml mleka 50 g cukru 1 łyżeczka wody różanej kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego 4 listki żelatyny dodatkowo: 4 figi 10 g masła 30 g cukru 1/2 łyżeczki wody różanej 50 ml wody Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę zagotować z mlekiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 189

oknami, na parapecie kwitną mi storczyki. Oba. Białe i biało-różowe kwiatki są tak delikatne i stanowią niesamowity kontrast do pogody. A chciałabym kupić sobie gwiazdę betlejemską. Koniecznie czerwoną. Ciekawe, czy dogada się ze storczykami

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania