czerwony - 5718 przepisów (strona:173/382)

Leczo z cukinii i z kurczakiem 140

Składniki: filet z piersi kurczaka papryka czerwona i żółta 2 małe cukinie pomidory bez skórki w puszce sól, pieprz, słodka papryka w proszku Sposób przyrządzenia: Kurczaka kroimy w kostkę, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju oraz solimy i pieprzymy. W tym samym czasie kroimy również w kostkę 2 papryki oraz cukinię, z której wydrążamy środek. Do garnka przekładamy cukinię

upichcic
Papryka faszerowana 138

zawsze lubiłam paprykę, zwłaszcza czerwoną i żółtą za ich słodki smak. Nie wyobrażam sobie, żeby nie przyrządzić faszerowanej papryki kiedy jest teraz tak tania, a na rynku jest od niej aż kolorowo. Farsz może być oczywiście dowolny, ja przygotowałam tutaj praktycznie wersję najprostszą, ale i jakże smakowitą. Najfajniejsze jest to, że kiedy robię paprykę faszerowaną to zawsze wychodzi mi obiad

upichcic
Saltim bocca 148

szałwia oliwa z oliwek 30 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne) suszone pomidory sól, pieprz Składniki sosu: pół małej cebuli ćwiartka czerwonej papryki czosnek mała śmietana 12% lub 18% odrobinę wina (można pominąć) sól, pieprz Sposób przyrządzenia kurczaka: Piersi kurczaka kroimy na małe kwadraty, solimy i pieprzymy oraz dodajemy odrobinę czosnku

upichcic
Kiełkowa bomba witaminowa 132

Zatęskniłam do lata, kiedy to można kupić  świeże warzywka i owoce. Niby w sklepach pełno wszystkiego. Piękne czerwone pomidory, zielone ogórki, kolorowe papryki...Ale to nie smakuje tak, jak w sezonie.  Dziś postanowiłam zafundować sobie namiastkę nowalijek: zrobiłam sałatkę z kiełków. Użyłam do niej kiełków słonecznikowych, z brokuła, rzodkiewki i lucerny. Zmieszałam je w miseczce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marynata do mięs 126

przepis trafiłam w jednej ze starych książek, dziś już nawet nie pamiętam jaka to była książka. Oto składniki: 2 litry wody niepełna szklanka octu szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne) ok.15 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 cebule 3 pietruszki 4 marchewki 1 łyżka soli Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek przekroić na pół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hamburger bardzo domowy 127

dzień wcześniej wieczorem wyjęłam z zamrażarki kawałek mięsa. No to do dzieła.  Na hamburger: około 70-80 dkg. mięsa (w tym wypadku użyłam karkówki), sól, pieprz, słodka czerwona papryka po pół łyżeczki ziół: majeranku, rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich, łyżka musztardy (najlepsza sarepska), 100 ml. zimnej wody . Mięso zmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.) Dodać przyprawy, sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pianka jogurtowa z galaretką i owocami 183

zdjęciu, ale pamiętajcie, że to tylko przykład :)  Składniki na wielką porcję: 1,5 litra jogurtu naturalnego, 9 łyżeczek żelatyny, 2 galaretki zielone lub niebieskie, 2 galaretki czerwone, około 1 kg. owoców, cukier do smaku. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniach i odstawić do wystygnięcia. Do 1/2 litra jogurtu dodać cukier do smaku oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotleciki z piersi kurczaka z papryką 428

wspaniałe danie dla wielbicieli papryki.  Spróbujcie, jestem pewna, że też Wam zasmakuje. Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 2 średnie papryki różnokolorowe  (ja użyłam dziś głównie czerwonej) średnia cebula 3 jajka sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka łyżek bułki tartej i olej do smażenia Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce z grubym sitkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 171

Tilapia czerwona - ryba naturalnie występująca w Afryce Zachodniej i Środkowej. W Polsce hodowana jest w jednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono tam najbardziej jak to możliwe warunki zbliżone do warunków naturalnych. Ryba charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, brakiem ostrego, charakterystycznego dla ryb zapachu i brakiem drobnych ości. Sporo osób unika ryb własnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 244

być naprawdę odrobina, żeby lekko zaostrzyć smak. Ziołowy Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. tym razem w mojej sałatce znalazły się: sałata, świeży ogórek, papryka zielona, żółta i czerwona,  marynowane małe papryczki chili, świeże surowe pieczarki i pomidor Ta sałatka daje nam olbrzymie możliwości komponowania składników. Możemy przygotować ją niewielkim kosztem z tego, co akurat mamy w lodówce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w papryce 448

właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :) Składniki: kurczak , 2 duże cebule , 8 sporych ząbków czosnku , 2 czerwone papryki , 2 łyżki masła , sól , pieprz , mielona słodka papryka , majeranek . Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.  Kawałki mięsa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 145

wspaniałe danie na lato, skusicie się? :) Ryba: filety z łososia , sól , pieprz , łyżeczka ziaren pieprzu , łyżka pociętej suszonej trawy cytrynowej - opcjonalnie, cytryna . Salsa: 3 duże pomidory , 2 średnie czerwone słodkie papryki , główka czosnku , mały pęczek zielonej pietruszki , sól , pieprz , 2 łyżki oliwy . Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 228

inny, znacznie pełniejszy od tradycyjnych zup, smak. Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :) Składniki: 3 większe pomidory , 3 średnie czerwone papryki , 1,5 - 2 litry bulionu mięsno - warzywnego , 3 liście laurowe , 7-8 ziaren ziela angielskiego , sól , pieprz do smaku. Pomidory i paprykę umyć, ułożyć na płaskiej blasze i wstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cannelloni szpinakowo - pomidorowe z mięsem mielonym 259

szpinakiem (Nie gotować wcześniej cannelloni. Muszą być surowe.) Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu beszamelowego. Na nim układać naprzemiennie cannelloni zielone (szpinakowe) i czerwone (z mięsem). Między rzędami pozostawić niewielkie przerwy, które wypełnić (również naprzemiennie) resztą mięsa i szpinaku.  Wszystko zalać reszta sosu i posypać po wierzchu utartym żółtym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z pieczonej papryki 166

będzie coś z papryki :D No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki. Składniki: około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami , 3 papryki czerwone , 3 liście laurowe , 10-12 ziaren ziela angielskiego, sól , papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku, czosnek - dla lubiących go. Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe

Codzienna kuchnia niecodzienna