ogniu i zawsze od czasu do czasu mieszam, żeby się nie przypalił od spodu. Kiedyś dodawałam na koniec koncentrat ale teraz już go nie dodaję. Można też podlać bigos czerwonym winem ale niekoniecznie. Ponieważ my lubimy kwaśny bigos, to nie przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos
UgotujmyTo.plkostki cebula 2 szt. śliwki suszone 10 -15 szt. powidła śliwkowe 1/2 szklanki keczup 1/2 szklanki woda 3/4 szklanki cukier 2 łyżeczki ocet 1 łyżeczka sól, pieprz papryka czerwona słodka sos słodko-kwaśny chili 1 łyżka (lub inny ostry – u mnie płatki chili) 1.Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki a następnie obsmażyć
UgotujmyTo.plwypróbowanie nowych smaków, przynajmniej dla mnie… Żeby wypróbować nowe oleje zrobiłam kilka sałatek, oto dwie sałatki z kurczakiem: Sałatka z kurczkiem i dynią – Składniki: pierś z kurczaka czerwony grejpfrut kawałek dyni ugotowanej na parze lub upieczonej garść orzechów włoskich rukola lub inna sałata olej z pestek dyni firmy Biolevita sól, pieprz, papryka Kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem
UgotujmyTo.ploknem nieśmiało przebijają się promyki słońca i podobno ma być jutro iście letni dzień… No cóż, pożyjemy, zobaczymy Jak wszyscy potrzebuję słońca, bo już brakuje mi energii, czerwona kontrolka miga ;)! Mam nadzieję, że zima poszła sobie na dobre, bo drzewa i krzewy – mimo braku słońca – już zareagowały na podwyższenie temperatur i szkoda by było, żeby pomarzły. Moja
UgotujmyTo.pldressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku… Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki: 1 pierś z kurczaka 1 kapusta pekińska 150 g sera pleśniowego 1 czerwona papryka garść czarnych oliwek 200 g ananasa z puszki 50 g sezamu oliwa, sos sojowy, sól, pieprz Dressing: 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki miodu
UgotujmyTo.plgłównej, ale o tym innym razem…;) ) Sałatka z bobu i wędzonego kurczaka Składniki: 1 wędzone udo kurczaka szklanka ugotowanego, wyłuskanego bobu ulubiony aromatyzowany olej rzepakowy 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki kilka rzodkiewek sól, pieprz kilka listków sałaty lodowej 1. Sałatę i mięso rozdrobnić/pokroić na mniejsze kawałki. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć
UgotujmyTo.plpietruszce… No po prostu pyszna! Sałatka z arbuzem i fetą Składniki: 1,5 kg słodkiego, twardego arbuza sok z 2−3 limonek 250 g sera feta 1 mała czerwona cebula mały pęczek natki pietruszki mały pęczek świeżej mięty 3−4 łyżki oliwy z oliwek 100 g drylowanych czarnych oliwek świeżo mielony pieprz 1. Cebulę obrać i pokroić
UgotujmyTo.plpyszna sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną :)! Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną Składniki: (4-6 osób) około 1 kg dyni (u mnie piżmowej czyli butternut) 2 czerwone cebule 1 papryka główka czosnku 2 woreczki kaszy gryczanej 200 g fety kilka koktajlowych pomidorków – opcjonalne sól, pieprz, tymianek, rozmaryn olej rzepakowy Sos: 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki
UgotujmyTo.plilością aromatycznych przypraw z przewagą kminu rzymskiego i chili. Dodałam również natkę kolendry, bo jakoś tak mi pasowała :)! Bardzo nam taka wersja smakowała, szczególnie jak część podałam z karmelizowaną czerwoną cebulą… Pasztet z ciecierzycy i dyni jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, więc tym bardziej go polecam do wypróbowania :)! Pasztet z ciecierzycy i dyni Składniki: cieciorka
UgotujmyTo.plząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 puszki pomidorów 2 łyżki puree pomidorowego 100 ml wina czerwonego lub bulionu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sos: 20 g mąki 20 g masła 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej kilka liści
UgotujmyTo.plkarkówki 10-15 suszonych śliwek 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki papryki 2 czerwone cebule 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki płatków chilli szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia 1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić
UgotujmyTo.pltypu rurki 2 puszki tuńczyka (około 200 g każda) 1 puszka ciecierzycy (około 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g) 150 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka papryki słodkiej sól, pieprz, ser do posypania (u mnie mozzarela) olej rzepakowy do smażenia 1. Makaron ugotować -skracając czas gotowania- żeby
UgotujmyTo.plwarzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowy Dip paprykowy Składniki: 1 ser feta 200g 2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe) 1-2 łyżki soku z cytryny około 6 łyżek oliwy mielony pieprz 1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć
UgotujmyTo.plfaszerowanej okazał się absolutnym hitem, wszystkim smakował Zapraszam, oto pyszna i zdrowa dynia faszerowana kaszą gryczaną, szpinakiem i fetą Dynia faszerowana Składniki: 1 dynia piżmowa 200 g fety 2 czerwone cebule 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanych orzechów włoskich 2 garście świeżego szpinaku /1-2 kostki mrożonego zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej rzepakowy 4 ząbki czosnku
UgotujmyTo.plsałatką jarzynową…. każdy ma własną wersję Zapraszam na moją -bardzo chrupiącą- wersję śledziowego tatara Tatar ze śledzia Składniki: około 400g płatów śledziowych w oleju a la matjas 1 czerwona cebula 5 korniszonów 1 szklanka (o poj. 250ml) posiekanych grzybków marnowanych 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej natka pietruszki sok z cytryny pieprz mielony około 3 łyżki oleju rzepakowego
UgotujmyTo.pl