czerwony - 5718 przepisów (strona:156/382)

Chłodnik z botwinką 188

pęczek koperku pęczek szczypiorku opcjonalnie kwaśna śmietana 18% do dodania, aby chłodnik był bardziej kremowy przygotowanie Botwinkę umyć. Buraczki obrać  pokroić na mniejsze kawałki - ja kroję w paski. czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość,  nie lubię dodawać ich zbyt dużo, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne. Wszystko włożyć do garnka, zalać niewielką ilością

Stare Gary
Sycylijska ostra kiełbasa 156

tłuszczu wieprzowego (użyłam podgardla), -  Ø  9 2 łyżki stołowe soli 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki (lub więcej) ok 1,5m naturalnych osłonek - jelita wieprzowe przygotowanie Przygotować jelita *   Przygotować farsz mięsny. Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i wstawić na 30 min do zamrażalnika

Stare Gary
Mielona karkówka na szpadkach - grill 199

upiekły się fantastycznie i razem z ostrym, jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do mięsa. Bardzo polecam! Przepis Karola Okrasy składniki mięso 800 g karkówki 6 ząbków czosnku 150 g czerwonej fasoli z puszki 1- 2 łodygi selera naciowego 5 - 6 szt suszonych pomidorów ( suchych) 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 cebula 1 łyżeczka harissy (ostra pasta z papryki) 1 łyżeczka

Stare Gary
Ciecierzyca z jagnięciną - mięso - etli nohut 155

ciecierzycy 300 g jagnięciny 4 łyżki masła 2 spore cebule 2 duże , dojrzałe pomidory 2 łyżki pasty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego np "Pudliszki" 1 zielona lub 1 czerwona papryka suszone chili łyżka ostrej tureckiej pasty paprykowej (opcjonalnie) sól pieprz + ok 2 szklanek bulionu lub wody do podlania Przygotowanie Ciecierzycę namoczyć  w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej

Stare Gary
Wieprzowe kotlety z pieczarkami 176

ułożyć mięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać go do naczynia. Dolać 1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina, na wierzchu położyć łyżeczkę masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest już miękkie, moze

Stare Gary
Gazpacho - chłodnik hiszpański 187

Moja wersja hiszpańskiego gazpacho. Pomidory muszą być dojrzałe i pachnące. Ilość czosnku zależy od naszych upodobań. składniki 6 sporych dojrzałych pomidorów 3 papryki (2 czerwone i 1 żółta) 3 - 4 ząbki czosnku 1 spora cebula 8 ogórków gruntowych parę łyżek oliwy  z oliwek sól, pieprz ocet winny  do smaku przygotowanie Warzywa umyć, ogórki obrać, papryki

Stare Gary
Chłodnik pomidorowy - ostry 156

Znakomity na upały. Można dorzucić parę kostek lodu i wtedy będzie super zimna zupa na super upał. Polecam! składniki 1400 g pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra czerwona papryka garść bazylii garść kolendry + trochę do podania sól pieprz oliwa z oliwek przygotowanie papryczkę włożyć do piekarnika z włączoną funkcją grill. Opiekać tak długo aż skórka  się przypiecze

Stare Gary
Sałatka z czerwonej cykorii 127

Smaczne i proste. Taką sałatkę możemy przygotować w przysłowiowe 5 minut. Jest świetnym dodatkiem do mięs, na przykład z grilla. Polecam.  składniki 4 czerwone cykorie 1/2 pęczka szczypiorku garść kolendry 1 cebula sos 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu przygotowanie Cykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić

Stare Gary
Lody porzeczkowe 174

kolejce. Póki są owoce robię lody owocowe, śmietankowe, waniliowe i całą gamę podobnych zostawiam na czas mniej bogaty owocowo. Lody porzeczkowe są pyszne!!!  Składniki 400 g  czerwonych porzeczek  (ok 300 ml po przetarciu) 300 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 200 ml mleka 1 cukier waniliowy 3 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny

Stare Gary
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków z kozim serem 192

były ugotowane wcześniej. Polecam! składniki 200 g ugotowanych młodych ziemniaków 400 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 3 zielone dymki 1 czerwona  cebula 100 g dowolnego koziego sera sos 3 łyżki  jogurtu naturalnego 4 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu

Stare Gary
Zupa z ciecierzycy 202

tyle pożywna, że moim zdaniem wystarcza za cały obiad. Polecam!  Przepis znalazłam na stronie Delia on line       składniki 225 g ciecierzycy  2 małe czerwone chilli, bez nasion, posiekane 1 płaska łyżka nasion kolendry 30 g  świeżej kolendry + trochę do dekoracji 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 50 g masła 6 ząbków czosnku obrane i drobno

Stare Gary
Domowy sos barbecue 168

Kuchenne Szaleństwa  i tam znalazłam fajny, prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam! Składniki: 1 średniej wielkości czerwona cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości 4 łyżki musztardy miodowej 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu - nie użyłam 2 łyżki oleju 3 łyżeczki słodkiej papryki

Stare Gary
Grzyby duszone w piekarniku 165

duszone grzyby są pyszne, więc warto się trochę pomęczyć. składniki 1 kg podgrzybków 1/2 kg prawdziwków 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% natka pietruszki sól, pieprz czerwone wino do podlania przygotowanie Grzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na pół lub na cztery.  Cebulę pokroić w piórka

Stare Gary
Ostra sałatka z kukurydzą 143

zastąpić kukurydzą z puszki, ale ta świeża, obsmażona na oliwie z masłem, jest znacznie smaczniejsza.  składniki 110 g groszku cukrowego 100 g fasolki szparagowej 2 kolby kukurydzy 1 czerwona cebula 1 długa papryka 1 ostra papryczka chili 2 ząbki czosnku saszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia 2 duże łyżki bazyliowego pesto (gotowe lub domowe) sól, pieprz parę liści

Stare Gary
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 168

szałwii 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie) listki z 5 gałązek tymianku 3- 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki sosu Worcestershire Dodatkowo 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina gałązka tymianku, rozmarynu 2 liście szałwii 4 obrane ząbki czosnku łyżka masła 1/3 szklanki śmietany przygotowanie  Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła

Stare Gary