testowanie. Idealnie wkomponował się w leczo mały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo z makaronem SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidomu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowuje na kolację. Jest szybka do przygotowania, łatwa i smaczna. Sałatka pomidorowa z jajkiem SKŁADNIKI: 0,5 kg pomidorów śliwkowych 2 jajka 1 cebula czerwona sól, pieprz oliwa z ziołami sałata do podania PRZYGOTOWANIE: Pomidorki oparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Jajka studzimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniepełna szklanka mąki sól szczypta zió ł olej Na farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 3 pomidory paprykowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej sól, pieprz papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigotową. Przekąski naleśnikowe sprawdzają się również doskonale na imprezkach. Imprezowe przekąski naleśnikowe SKŁADNIKI: 2 naleśniki 100 g serka śmietankowego 4 liście sałaty lodowej 2 duże plasterki wędliny 1/2 papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Naleśniki rozkładamy na płasko i każdy z nich smarujemy serkiem. Liście sałaty myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na posmarowanych naleśnikach. Na sałacie układamy wędlinę i plasterki papryki. Całość
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy: 1 cebula 1 czerwona papryka papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona) boczek pokrojony w kostkę ser żółty Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś na kształt
Salonik smakówgłowy i dodać inny barwnik, niż różowy :) Składniki na 2 blaszki bezowych serduszek (ok. 50 szt.): 2 białka, prosto z lodówki szczypta soli pół szklanki cukru barwnik różowy lub czerwony 1-2 krople aromatu waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zimne białka umieszczamy w misce (najlepiej też zimnej :)) i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
My Culinary Artktóra sprawdziła się idealnie :) Zapraszam do pieczenia! Składniki: 2 białka, prosto z lodówki szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu z białego wina czerwony barwnik Dodatkowo: czekoladowa śmietanka 30% (200-300 ml) CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie
My Culinary ArtSkładniki : 4 kg buraków ćwikłowych (najlepiej aby były ciemno czerwone odmiany ''opolskie'') 30 dkg chrzanu (można kupić gotowy w sklepie) 8 łyżek cukru 4 łyżki soli 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 200 ml oleju pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Buraczki umyć,ugotować wraz z skórką przestudzić. Następnie obrać z skórki,zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do garnka.Dodać pozostałe
Przepisy i porady kulinarnepatelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje
Przepisy i porady kulinarneantyrakowych. Są także bogate w witaminy : A,B1,B2,B3 oraz P. Ta ostatnia korzystnie wpływa na dotlenienie krwi,a tym samym całego organizmu. Zapobiega też zlepianiu się czerwonych krwinek. Te pachnące owoce mają własności przeciwbakteryjne i mogą likwidować stany zapalne w jamie ustnej. Wybielają też zęby,a dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają je. Truskawki najlepiej jeść
Przepisy i porady kulinarnekostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry mleka Masa serowa : 70 dkg serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy
Przepisy i porady kulinarnejest on czyściejszy i nasza pomada będzie wtedy miała kolor śnieżno - biały, a nie żółtawo - kremowy. Do pomady można też dodać kilka kropel barwnika naturalnego np. z czerwonych buraków ćwikłowych, będziemy wtedy mieć kolorową dekorację
Przepisy i porady kulinarneorganizm może uzyskać ponad 4 kilokalorie energii), jest niezbędna do utrzymywania ciepłoty ciała, pracy organów wewnętrznych i mięśni, podczas pracy fizycznej. W związku z faktem, że komórki mózgu i czerwone krwinki jako jedyne -źródło energii traktować mogą właśnie glukozę, podczas gdy inne tkanki swoje potrzeby energetyczne mogą zaspokajać np. związkami lipidowymi, konieczny jest mechanizm utrzymania stałego stężenia glukozy
Przepisy i porady kulinarne