składniki: ok 1 kg wołowiny bez kości ( zrazowa) kawałek słoniny 2-3 kiszone ogórki cebula do zrazów i do pieczenia musztarda pieprz, sól mąka do obsypania bulion, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie), parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwia przygotowanie: Umyte mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić
Stare Garyoliwek 1 -2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę 4 cebulki dymki - białe i zielone części dobrze posiekane 1 zielona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić 1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić ok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek 100 ml kwaśnej śmietany 180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego
Stare Garyplacki tortilli (np z tego przepisu) Parę liści sałaty, opłukanych i osuszonych oliwa z oliwek, opcjonalnie sok z cytryny, opcjonalnie 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 świeże czerwone chilli, wypestkowane i drobno posiekane, opcjonalne przygotowanie Mięso i pozostałe składniki kotlecików + przyprawy włożyć do miski i dobrze wymieszać. Podzielić mieszankę na cztery równe części i uformować mokrymi rękoma
Stare GaryKolejny Jamie Oliver składniki: 75 g sera ricotta ( spokojnie może być więcej) skórka z 1 cytryny 1/2 świeżej czerwonej chilli, wypestkowana i drobno posiekana, do smaku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki liści świeżego oregano lub majeranku , drobno posiekane 4 łyżki parmezanu, świeżo tarty plus dodatkowa porcja do posypania 4 duże grzyby
Stare Garysię nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były. Ale nie narzekam
Stare Garyznalazłam go tutaj Składniki musiałam nieco pozmieniać, robiłam z połowy porcji, wyszła świetna! składniki: 1 kg buraków ( najlepiej podobnej wielkości) (w oryginale były dwie odmiany , czerwone i zółte, nigdy takich nie spotkałam) 80g nasiona słonecznika 90 ml syropu klonowego 4 łyżki octu sherry 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku , rozgniecione 20g listków trybuli (nie miałam
Stare Garymasła 100 g cukru 2 jaja 4 łyżki mleka 250 g mąki obłożenie 500 g dużych suszonych śliwek węgierek ( miałam tylko kalifornijskie, bez pestek, użyłam 300g ) 1/4 l czerwonego wina 1 laska cynamonu 1 czubata łyżka cukru (dałam małą łyżeczkę brązowego) 1 torebka cukru waniliowego torebka płatków migdałowych przygotowanie: śliwki zalać wodą tak aby je zakryć i zmiękczać 2 godziny
Stare Garydobre! składniki: (na 6 osób) 1 kg łopatki jagnięcej bez kości 2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek do smażenia 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana 2 łodygi selera naciowego , obrane i posiekane 1 marchew, obrana i grubo pokrojona 50 g boczku ( w oryginale P ancetta
Stare Garydużego doprawiania. Składniki 3-4 bulwy topinambura 1/2 pęczka kolendry, posiekanej (lub innych ziół, które akurat mamy pod ręką ) 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki 1/2 małej cebuli czerwonej, pokrojonej w cieniutkie krążki łyżka startego parmezanu oliwa z oliwek płatki chili sól, pieprz przygotowanie: Bulwy topinambura dobrze umyć.Podobno można ich nie obierać , myślę, ze zależy
Stare Garywysiłku. składniki: szynka wieprzowa ok 1 kg czosnek owoce jałowca majeranek tymianek sól, pieprz oliwa z oliwek + do pieczenia : tymianek czosnek cebula oliwa z oliwek kieliszek czerwonego wina przygotowanie Czosnek posiekać, Owoce jałowca rozgnieść w moździerzu. Do miski włożyć czosnek, jałowiec, sól, pieprz, majeranek, dolać oliwę i dobrze otoczyć mięso. Mięso związać sznurkiem kuchennym, wstawić
Stare Garyzupa. A przy tym jaka ładna! składniki na 4 osoby 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego 1/2 czerwonej chili, przekrojona wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej) 3 ząbki czosnku , posiekane 1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony 2 steki po 200 g polędwicy wołowej
Stare GaryProsta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie. składniki ciasto kruche np z tego przepisu 500 g cebuli (czerwona i biała) 150 g szynki 4 jajka 100 ml śmietany zioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka 100 g sera np chedar - starty sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalnie można
Stare Garykostkę 1 spora cebula pokrojona w krążki 5 - 6 śliwek suszonych 2 listki laurowe mała garść grzybów kilka ziarenek pieprzu 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego kieliszek czerwonego wina przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego! metoda tradycyjna Cebulę lekko podsmażyć z boczkiem
Stare Garywymieszaniu z sosem , długo utrzymuje swoją chrupkość . Szczególnie lubię małe odmiany, które moim zdaniem są delikatniejsze od dużej. Składniki główka sałaty rzymskiej lub 2 małe sałaty rzymskie 1 czerwona cebula 1 świeży pomidor 1 świeży ogórek oliwa 1 cytryna biały ocet winny sól, pieprz Przygotowanie Liście sałaty umyć i drobno pokroić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora i ogórka. Doprawić
Stare Garyłyżek mąki 1 łyżka pasty pomidorowej 3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe Garść posiekanej natki pietruszki ok 1/2 butelki czerwonego wina bulion wołowy do uzupełnienia sól, pieprz przygotowanie wołowinę pokroić w dużą kostkę. szalotki obrać i przekroić na pół jeżeli są bardzo długie, jeżeli nie, zostawić w całości. Mięso pokroić
Stare Gary