czerwony - 5718 przepisów (strona:154/382)

pieczone grzyby nadziewane ricottą 155

Kolejny  Jamie Oliver składniki:   75 g sera ricotta ( spokojnie może być więcej) skórka z 1 cytryny 1/2 świeżej czerwonej chilli, wypestkowana i drobno posiekana, do smaku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki  liści  świeżego oregano lub majeranku , drobno posiekane 4 łyżki parmezanu, świeżo tarty plus dodatkowa porcja do posypania 4 duże  grzyby

Stare Gary
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami 194

się nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada.  Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były. Ale nie narzekam

Stare Gary
Sałatka z pieczonych buraczków 236

znalazłam go  tutaj  Składniki musiałam nieco pozmieniać, robiłam z połowy porcji, wyszła świetna!  składniki: 1 kg buraków ( najlepiej podobnej wielkości) (w oryginale były dwie odmiany , czerwone i zółte, nigdy takich nie spotkałam) 80g nasiona słonecznika 90 ml syropu klonowego 4 łyżki octu sherry 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku , rozgniecione 20g listków trybuli (nie miałam

Stare Gary
Placek z suszonymi śliwkami - bardzo słodki 193

masła 100 g cukru 2 jaja 4 łyżki mleka 250 g mąki obłożenie 500 g dużych suszonych śliwek węgierek ( miałam tylko kalifornijskie, bez pestek, użyłam 300g ) 1/4 l czerwonego wina 1 laska cynamonu 1 czubata łyżka cukru (dałam małą łyżeczkę brązowego) 1 torebka cukru waniliowego torebka płatków migdałowych przygotowanie: śliwki zalać wodą tak aby je zakryć i zmiękczać 2 godziny

Stare Gary
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 199

dobre! składniki: (na 6 osób) 1  kg łopatki  jagnięcej bez kości  2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek do smażenia 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana  2 łodygi selera naciowego , obrane i posiekane 1 marchew, obrana i grubo pokrojona 50 g   boczku ( w oryginale P ancetta

Stare Gary
Surówka z topinambura 149

dużego doprawiania. Składniki 3-4 bulwy topinambura 1/2 pęczka kolendry, posiekanej (lub innych ziół, które akurat mamy pod ręką ) 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki 1/2 małej cebuli czerwonej, pokrojonej w cieniutkie krążki łyżka startego parmezanu oliwa z oliwek płatki chili  sól, pieprz przygotowanie: Bulwy topinambura dobrze umyć.Podobno można ich nie obierać , myślę, ze zależy

Stare Gary
Pieczeń wieprzowa 177

wysiłku.  składniki: szynka wieprzowa ok 1 kg czosnek owoce jałowca majeranek tymianek sól, pieprz oliwa z oliwek + do pieczenia :  tymianek czosnek cebula oliwa z oliwek kieliszek czerwonego wina przygotowanie Czosnek posiekać, Owoce jałowca rozgnieść w moździerzu. Do miski włożyć czosnek, jałowiec, sól, pieprz, majeranek, dolać oliwę i dobrze otoczyć mięso. Mięso związać sznurkiem kuchennym, wstawić

Stare Gary
Rosół z chili i wołowiną 185

zupa. A przy tym jaka  ładna! składniki na 4 osoby 1,5  l bulionu warzywnego (może być z kostki) 6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego 1/2  czerwonej chili, przekrojona    wzdłuż  na połowę (daję zdecydowanie mniej) 3 ząbki czosnku , posiekane 1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony 2 steki po 200 g  polędwicy  wołowej

Stare Gary
Tarta z szynką i cebulą 201

Prosta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie. składniki ciasto kruche np z  tego  przepisu 500 g cebuli (czerwona i biała) 150 g szynki 4 jajka 100 ml śmietany zioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka 100 g sera np chedar  - starty  sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego  pomidor opcjonalnie można

Stare Gary
Bigos - wersja prosta 150

kostkę 1 spora cebula pokrojona w krążki 5 - 6 śliwek suszonych 2 listki laurowe mała garść grzybów kilka ziarenek pieprzu 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego kieliszek czerwonego wina przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego! metoda tradycyjna Cebulę lekko podsmażyć z boczkiem

Stare Gary
Sałata rzymska z dodatkami 158

wymieszaniu z sosem , długo utrzymuje swoją chrupkość . Szczególnie lubię małe odmiany, które moim zdaniem są delikatniejsze od dużej. Składniki główka sałaty rzymskiej lub 2 małe sałaty rzymskie 1 czerwona cebula 1 świeży pomidor 1 świeży ogórek oliwa 1 cytryna biały ocet winny sól, pieprz Przygotowanie Liście sałaty umyć i drobno pokroić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora i ogórka. Doprawić

Stare Gary
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 199

łyżek mąki 1 łyżka pasty pomidorowej 3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe Garść posiekanej natki pietruszki ok 1/2 butelki czerwonego wina bulion wołowy do uzupełnienia sól, pieprz przygotowanie wołowinę pokroić w dużą kostkę. szalotki obrać i przekroić na pół jeżeli są bardzo długie, jeżeli nie, zostawić w całości. Mięso pokroić

Stare Gary
Jarmuż smażony z czosnkiem 177

posiekane  3 łyżki oliwy z oliwek  6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych  1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody  Sól i pieprz  2 łyżki octu winnego czerwonego  przygotowanie Z  jarmużu , usunąć grube, łykowate nerwy.Umyć i wysuszyć liście i pokroić na grube  paski.  Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek

Stare Gary
Frittata ze szpinakiem, chorizo i soczewicą 158

ciepła i zimna. składniki paczka młodego szpinaku puszka soczewicy - osączona 1   cebula pokrojona w kostkę 3 - 4  ząbki czosnku, posiekane oliwa z oliwek  1/2  czerwonej  papryki 100 g   chorizo pokrojone w kostkę 1  łyżeczka papryki najlepiej  wędzonej  4  jaja, sól, pieprz przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę

Stare Gary
Krewetki z czosnkiem 175

nieco skrócić czas smażenia. . składniki 20 ml oliwy z oliwek  500 g dużych krewetek, nie gotowanych sól do smaku  6 ząbków czosnku, drobno roztartych 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki  45 ml soku z cytryny  15 ml zalewy z kaparów  8 g zimnego masła   20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry

Stare Gary