posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz 2 łyżki octu winnego czerwonego przygotowanie Z jarmużu , usunąć grube, łykowate nerwy.Umyć i wysuszyć liście i pokroić na grube paski. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek
Stare Garyciepła i zimna. składniki paczka młodego szpinaku puszka soczewicy - osączona 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane oliwa z oliwek 1/2 czerwonej papryki 100 g chorizo pokrojone w kostkę 1 łyżeczka papryki najlepiej wędzonej 4 jaja, sól, pieprz przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę
Stare Garynieco skrócić czas smażenia. . składniki 20 ml oliwy z oliwek 500 g dużych krewetek, nie gotowanych sól do smaku 6 ząbków czosnku, drobno roztartych 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 45 ml soku z cytryny 15 ml zalewy z kaparów 8 g zimnego masła 20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry
Stare GaryGarnek Rzymski . Jeżeli ktoś szuka przepisów na dania w garnku rzymskim robione, to ten blog jest ich pełen. składniki 1,3 - 1,5 kg ziemniaków z czerwoną skórką (lub ,w zależności od wielkości, 1 - 2 na osobę) 1 łyżka stopionego masła (najlepiej masła klarowanego) przygotowanie Garnek rzymski moczyć w wodzie ok 15 - 20 minut. Ziemniaki
Stare GaryBardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej uroku. Można podać z ciepłym chlebkiem pita. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane
Stare Garyskórkę. Polecam! przepis ze strony Food.com składniki 2 kg nogi kacze marynata 3 ząbki czosnku 2 gwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 2 łyżki octu ryżowego 4 łyżki
Stare Garyskładniki. Efekt był, mimo zmian, udany, więc przepisem się dzielę. składniki kurczak podzielony na 8 części, lub 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda ) 1 łyżka oleju słonecznikowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka pasty pad thai 2 zielone chili pozbawione pestek i posiekane ( zależy jak ostre chili i jak ostre lubimy) 1/2 zielonej papryki 1 cebula pokrojona
Stare Garymielonej jagnięciny 1 duży bakłażan 3 - 4 ziemniaki 1 cebula, posiekana 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 400g puszka pokrojonych pomidorów 200 ml bulionu lub wina czerwonego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz na wierzch 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan
Stare Garydania z patelni" składniki 250 - 300 g steku wołowego 1 mała cebula 1 mała papryka zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej fasoli 3 kapusty pak choi marynata 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
Stare Garyświeżej natki pietruszki, bez łodyg , 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki świeżych liści oregano (może 2 łyżeczki suszonego oregano) 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina 1 łyżeczka soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki płatków chili przygotowanie Drobno posiekać natkę pietruszki, oregano i czosnku (najwygodniej w blenderze). Umieścić
Stare Garywędliny, jajek, no i oczywiście morskich stworów. Polecam! Przepis podany przez Roberta Makłowicza składniki 1 duża cytryna 2 awokado 1 żółtko 100 ml oliwy 1 cebula czerwona 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (użyłam papryki wędzonej) morska sól przygotowanie Do naczynia wcisnąć sok z cytryny. Awokado naciąć wzdłuż, pozbawić pestki, wybrać łyżeczką miąższ i dodać do soku
Stare Garyłyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki pasty pomidorowej 2 łyżeczki sosu rybnego 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 4 gwiazdki anyżu 375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić ) ryż lub makaron do podania przygotowanie rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać na krzyż. Na lekko rozgrzaną patelnię
Stare Garypodano w przepisie. Przepis ze strony BBC Food Recipes składniki 4 bakłażany 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża czerwona papryka, nasiona usunięte, posiekana 1 ½ łyżeczki świeżo zmielony kminek 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych
Stare Garycykorii i makaronem. składniki 2 kg udźca 2 cebule 6 ząbków czosnku 150 g słoniny (użyłam wędzonej) sól 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki czerwonego wina 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki 2 łyżki masła przygotowanie udziec oczyścić z błon, umyć mocno wygnieść ręką, ułożyć w garnku, polać oliwą i sokiem z cytryny
Stare Garyjuż trzy to duża porcja - ważyły ok 1 kg. Przepis znalazłam w książce "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning. składniki marynata 330 ml czerwonego wina 6 ząbków czosnku 12 gałązek tymianku pomarańcza pokrojona na ćwiartki 10 ziarenek pieprzu 6 ziarenek jałowca 6 wołowych policzków (ok 2 kg) 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
Stare Gary