dwoma uszkami, w której dania są przygotowywane i podawane. składniki (3- 4 małe porcje) 12 średnich, surowych krewetek 4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe) 1 czerwona cebula, drobno posiekana ostra papryka chili - wg uznania 2 dymki, pokrojone (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku, posiekane 60 ml greckiego alkoholu Ouzo 2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane 200g
Stare Garyłyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii 110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki lodowatej wody. placek porcja ciasta (przepis wyżej) 1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka 3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów) 1/4 szklanki bazylii pociętej w paski
Stare Garyłyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 4 średnie lub 2 duże cebule, posiekane ( ok 2 szklanek posiekanej) 6 ząbków czosnku, drobno posiekany 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych (lub dojrzałych świeżych) duży pęk świeżych liści bazylii 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 1 litr bulionu z kurczaka lub wody przygotowanie Rozgrzać piekarnik
Stare Garymałe cebule - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia) sól, pieprz sos 1/2 puszki pomidorów 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Papryki umyć, ściąć górną część
Stare Garykwaśne. Dla mnie było w sam raz. Szkoda tylko, że tak mało ! składniki ok 1000 g wołowiny - ligawa marynata 200 ml octu balsamicznego 100 ml oliwy 100 ml czerwonego wina 6 ząbków czosnku, zgniecionego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego pieprz + dodatkowo sól przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, włożyć do odpowiedniego
Stare Garyskładniki 1/3 szklanki octu 1/3 szklanki rodzynek 500 g brukselki 2 łyżki oliwy z oliwek sól i czarny pieprz 80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Podgrzać ocet w małym rondlu na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić na 15 minut, odcedzić
Stare Garywilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki ok 300 g brukselki 1 czerwona cebula 1/2 szklanki drobno startego pecorino romano dressing sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej sól i świeżo zmielony czarny pieprz 3-4 łyżki oliwy
Stare Garyłyżka posiekanej natki pietruszki + do podania 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku do smaku 3 -4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina ok 1/3 szklanki wody lub bulionu słodka śmietana przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm - moje
Stare Garystrony składniki 200 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 l rosołu (4 szklanki) 1000 g czerwonych ziemniaków, pokrojone w ćwiartki 100 - 120 g szklanki startego sera cheddar (ok 100 - 120 g ) 1 szklanka mleka(3,2 %) sól i i świeżo zmielony czarny pieprz do podania: starty ser cheddar
Stare GaryHorn " Łatwa kuchnia tajska" składniki 1 kg świeżych małży 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki grubo posiekanego czosnku 2 łyżki drobno posiekanej szalotki 1-2 czerwone chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki 2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sojowego garść liści tajskiej lub zwyczajnej bazylii przygotowanie Małże opłukać pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić te które
Stare Garyużyć inny ser (albo i bez), zamiast pęczaku-ryż, albo podać z grzanką np.czosnkową- jak wolicie. * bakłażan- 1 szt. * cukinia zielona- 1 szt. * cukinia żółta- 1 szt. * papryka czerwona- 1 szt. * pomidory- 4 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * oliwa * przyprawy: tymianek, bazylia, sól i pieprz Najpierw zaczynamy od robienia sosu pomidorowego więc pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem
Kraina Miodem Płynącawędzona makrela- 1 szt. (ok 300g) * ryż- 1 woreczek * marchew- 1 średnia * cebula- 1 średnia * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 6 łyżek * oliwa- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.) Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej oliwie zeszklić
Kraina Miodem Płynącamożna użyć kaszy jęczmiennej lub ryżu. Tak sobie myślę, że po jej spróbowaniu na pewno nieraz ta zupa zagościłaby na Waszym stole :) Polecam!!! Zupa: * kasza bulgur- 1 szklanka * soczewica czerwona- 1 szklanka * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * cebula- 1 duża * czosnek- 1 ząbek * masło klarowane- 2 łyżki * bulion warzywny- 2 litry * sok z cytryny- 2 łyżki * suszona mięta- 1,5 łyżeczki
Kraina Miodem PłynącaMigdałowa masa*: * migdały- 200 g * cukier puder- 160 g** * woda- 70 ml * aromat migdałowy- 1 łyżeczka Polewa: * biała czekolada- 150 g * olej kokosowy- 2 łyżki (można zastąpić kremówką) * barwnik czerwony*** Masa migdałowa: Migdały w skórce zalać wrzątkiem i po 5 minutach 'wyciskać ze skórki'. Ułożyć na patelni i trzymać na małym płomieniu tylko do wysuszenia!- około 1 min. (nie można
Kraina Miodem Płynącamięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki. Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie! Polecam! Ajwar: * papryka czerwona- 2 duże szt. * bakłażan- 1 duży * pomidory- 300 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * oliwa * papryczka chili- 1 łyżeczka płatków * sól i pieprz- do smaku * cukier- 1 łyżeczka
Kraina Miodem Płynąca