czerwony - 5718 przepisów (strona:157/382)

krewetkowe saganaki 138

dwoma uszkami, w której dania są przygotowywane i podawane.  składniki (3- 4 małe porcje) 12 średnich, surowych krewetek 4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe) 1 czerwona cebula, drobno posiekana ostra papryka chili  - wg uznania 2 dymki, pokrojone (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku, posiekane 60 ml greckiego alkoholu Ouzo 2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane 200g

Stare Gary
Placek pomidorowo serowy z bazylią 180

łyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii 110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki lodowatej wody.  placek porcja ciasta (przepis wyżej) 1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka 3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów) 1/4 szklanki  bazylii pociętej w paski

Stare Gary
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów 153

łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 4 średnie lub 2 duże cebule, posiekane ( ok 2 szklanek posiekanej) 6 ząbków czosnku, drobno posiekany 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych (lub dojrzałych świeżych) duży pęk świeżych liści bazylii 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 1 litr bulionu z kurczaka lub wody przygotowanie Rozgrzać piekarnik

Stare Gary
Papryki faszerowane ryżem 203

małe cebule - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia) sól, pieprz sos 1/2 puszki pomidorów 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie   Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż  zwiędnie.  Papryki umyć,  ściąć górną część

Stare Gary
Ligawa w octowej marynacie 188

kwaśne. Dla mnie było w sam raz. Szkoda tylko, że tak mało ! składniki ok 1000 g wołowiny -  ligawa marynata 200 ml octu balsamicznego 100 ml oliwy 100 ml czerwonego wina 6 ząbków czosnku, zgniecionego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego  pieprz + dodatkowo sól przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, włożyć do odpowiedniego

Stare Gary
Brukselka pieczona z boczkiem i rodzynkami 183

składniki 1/3 szklanki octu 1/3 szklanki rodzynek 500 g brukselki 2 łyżki oliwy z oliwek sól  i czarny pieprz 80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Podgrzać ocet w małym rondlu na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić na 15 minut, odcedzić

Stare Gary
Surówka z brukselki z czerwoną cebulą i Pecorino Romano 187

wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana.  Inspiracją był przepis z  tej  strony. składniki  ok 300 g  brukselki  1  czerwona cebula 1/2 szklanki drobno startego pecorino romano dressing sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej sól i świeżo zmielony czarny pieprz 3-4 łyżki oliwy

Stare Gary
Gulasz z jelenia z wolnowara 195

łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku do smaku 3 -4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina ok 1/3 szklanki wody lub bulionu słodka śmietana przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć,  oczyścić ze ścięgien i. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm - moje

Stare Gary
Zupa z ziemniakami i cheddarem 174

strony składniki 200 g  wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 l rosołu  (4 szklanki) 1000 g  czerwonych ziemniaków, pokrojone w ćwiartki 100 - 120 g szklanki startego sera cheddar (ok 100 - 120 g ) 1 szklanka  mleka(3,2 %) sól i i świeżo zmielony czarny pieprz do podania: starty ser cheddar

Stare Gary
Małże z chili i bazylią 211

Horn  " Łatwa kuchnia tajska" składniki 1 kg świeżych małży 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki grubo posiekanego czosnku 2 łyżki drobno posiekanej szalotki 1-2 czerwone chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki 2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sojowego garść liści tajskiej lub zwyczajnej bazylii przygotowanie Małże opłukać pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić te które

Stare Gary
Ratatuj- Ratatouille 341

użyć inny ser (albo i bez), zamiast pęczaku-ryż, albo podać z grzanką np.czosnkową- jak wolicie. * bakłażan- 1 szt. * cukinia zielona- 1 szt. * cukinia żółta- 1 szt. * papryka czerwona- 1 szt. * pomidory- 4 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * oliwa * przyprawy: tymianek, bazylia, sól i pieprz Najpierw zaczynamy od robienia sosu pomidorowego więc pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem

Kraina Miodem Płynąca
Domowy paprykarz 163

wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g) * ryż- 1 woreczek * marchew- 1 średnia * cebula- 1 średnia * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 6 łyżek * oliwa- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.) Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej oliwie zeszklić

Kraina Miodem Płynąca
Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 182

można użyć kaszy jęczmiennej lub ryżu. Tak sobie myślę, że po jej spróbowaniu na pewno nieraz ta zupa zagościłaby na Waszym stole :) Polecam!!! Zupa: * kasza bulgur- 1 szklanka * soczewica czerwona- 1 szklanka * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * cebula- 1 duża * czosnek- 1 ząbek * masło klarowane- 2 łyżki * bulion warzywny- 2 litry * sok z cytryny- 2 łyżki * suszona mięta- 1,5 łyżeczki

Kraina Miodem Płynąca
Domowy marcepan 187

Migdałowa masa*: * migdały- 200 g * cukier puder- 160 g** * woda- 70 ml * aromat migdałowy- 1 łyżeczka Polewa: * biała czekolada- 150 g * olej kokosowy- 2 łyżki (można zastąpić kremówką) * barwnik czerwony*** Masa migdałowa: Migdały w skórce zalać wrzątkiem i po 5 minutach 'wyciskać ze skórki'. Ułożyć na patelni i trzymać na małym płomieniu tylko do wysuszenia!- około 1 min. (nie można

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 129

mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki. Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie! Polecam! Ajwar: * papryka czerwona- 2 duże szt. * bakłażan- 1 duży * pomidory- 300 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * oliwa * papryczka chili- 1 łyżeczka płatków * sól i pieprz- do smaku * cukier- 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca