udziec jagnięcy jest idealnym daniem na święta. Składniki: 1 udziec z kością do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego ¾ szklanki liści świeżej mięty ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina sok z jednej cytryny 3 łyżki świeżego rozmarynu 1 duża szalotka (grubo posiekana) 5 dużych liści szałwii 4 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli
naRuszciejajka 120 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru szczypta soli SKŁADNIKI NA MASĘ NA WZÓR: 1 białko 40 g mąki pszennej 30 g drobnego cukru 30 g masła czerwony barwnik spożywczy(odrobina) SKŁADNIKI NA KREM: 400 ml śmietany kremówki 36 % 2 czubate łyżki serka mascarpone 8 czubatych łyżeczek cukru pudru 35 dag truskawek (mogą być mrożone) WYKONANIE: WZÓR: Wszystkie
Słodko-Słony Świat Ilonypróbował domowego wina grzanego, ten musi koniecznie błąd naprawić... Doskonałe na poprawę nastroju, na jesienno-zimową depresję, na chłodne wieczory... Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 1 butelka czerwonego wina półwytrawnego lub półsłodkiego 7 goździków 1 pomarańcza - skórka i sok lub plastry 4 gwiazdki anyżu 1/3 łyżeczki cynamonu lub 1 laska cynamonu miód lub cukier trzcinowy do smaku WYKONANIE: Pomarańcze dokładnie umyj
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki masła 1 garść świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam) 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam) 1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam) SOS BESZAMELOWY: 5 łyżek masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka 3/2 % 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki soli DODATKOWO: 15 płatów lasagne
Słodko-Słony Świat Ilonyczerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 6 jajek Fix Spaghetti carbonara Knorr 1 duża cebula oliwa z oliwek 750 g ziemniaków Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w krążki. Oczyszczone papryki pokroić na cienkie paski. Wrzucić wszystko na patelnię i dusić w niewielkiej ilości oliwy przez około 20-25 minut. A następnie zdjąć
Świat Domowej Kuchnigłówka średniej sałaty ½ czerwonej papryki 1 mały świeży ogórek Sos: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu łyżeczka granulowanego czosnku lub roztarty 1 ząbek świeżego czosnku sól pieprz Liście sałaty porwać na drobne kawałki. Ogórek obrać ze skórki. Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Ogórek i paprykę pokroić na słupki. Wszystkie składniki wymieszać
Świat Domowej Kuchnifiletów z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia łyżka mąki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki curry sól, pieprz do smaku 1/3 puszki ananasa Czasami potrzebujemy na obiad coś szybkiego, ale wyglądającego tak, jakbyśmy nie wiadomo ile czasu spędziły w kuchni :). Myślę, że właśnie kurczak z curry jest taką potrawą
Świat Domowej Kuchninieduże marchewki 1 czerwona cebula 1 jabłko 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki chrzanu sól pieprz cukier do smaku Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Dodać do marchewki i jabłka. Doprawić śmietaną, majonezem, chrzanem, solą i pieprzem oraz cukrem. Odstawić
Świat Domowej Kuchnipolskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapusty. Kapustę dosyć drobno poszatkować. Wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą (ok. 2-3 szklanki). Dusić na małym ogniu
Świat Domowej Kuchnipałek kurczaka 2 jabłka 2 czubate łyżki powideł śliwkowych sól pieprz papryka czerwona słodka majeranek 2 łyżki oleju 1/3 szklanki bulionu Zawsze mnie kusiło, żeby spróbować upiec kurczaka z jabłkami. Postanowiłam więc na próbę upiec pałki z kurczaka. Muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Mięciutkie, rozpływające się mięso z nutą majeranku i dodatkiem pieczonego jabłka wywrą wrażenie
Świat Domowej Kuchnipiersi z kurczaka przyprawa do drobiu sól 200 g rukoli 200 g żółtego sera w plastrach (np. morskiego) 1 papryka czerwona olej do smażenia Dzisiaj ponownie danie z drobiu. Już od dawna miałam ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem rukoli. Jej orzechowy aromat, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym. P aprykę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku
Świat Domowej KuchniCiasto: 250 g mąki 125 g masła ¼ szklanki zimnej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Nadzienie: 450 g groszku świeżego lub mrożonego 100 g boczku 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy 3 jajka ¼ szklanki śmietany ¼ szklanki mleka 100 g startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dzisiaj miła odmiana od zwykłych obiadów. Szybka i nieskomplikowana potrawa, na kruchym
Świat Domowej Kuchnisezam Napiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie
Świat Domowej Kuchnizrazowego mięsa wołowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 ogórki kwaszone 1/2 czerwonej papryki 1 biała cebula 80 g boczku wędzonego w plasterkach 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól pieprz Zrazy, to nic innego jak prosta potrawa z kawałków zawijanego mięsa
Świat Domowej Kuchniśrednie ziemniaki 3 jajka 2 udka z kurczaka 100 g tarkowanego żółtego sera 4 średnie ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula 1 majonez (400 ml) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Składniki do dekoracji: połówki orzechów włoskich szczypiorek Ostatnio koleżanka pokazała mi bardzo ciekawy blog Kuchnia Broni . Jest tam kilka, tak ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam
Świat Domowej Kuchni