Jagody goji to mala czerwona jagoda rosnaca na krzewie Lycium Barbarum(kolcowoj pospolity kolcowoj szkarlatny).Rosnie ona na wzgorzach i dolinach Chin i Tybetu oraz Mongolii.Z posrod 8 tysiecy roznej zywnosci ziolowej nalezacej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chinskiej,ktora istnieje od przeszlo 6000 tysiecy lat,jagody goji plasuja sie na pierwszym miejcu tej listy. Z zawartoscia ponad 15 % protein
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupy sa pracochlonne,bo wymagaja czasu..Do tych zup nalezy przygotowanie czerwonego barszczu.Trud sie jednak oplaci,a przepis ten zadowoli i wegetarian i miesozercow.To kwestia dodania jednego skladnika wiecej.Czerwony barszcz wlasciwie powinno sie przygotowac dzien wczesniej, by poszczegolne skladniki mogly sie wtedy polaczyc w harmonijna calosc,a w harmonii wlasnie tkwi sekret naprawde dobrego barszczu.I to niezaleznie od tego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek. Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj: kluski-slaskie ) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta .Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic gdy jest taka potrzeba. Gdy nie zabielamy sosu smietana,swietnie smakuje doprawiony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze nie probowaliscie tej kombinacji goraco polecam,bo ta prosta zupa to poezja smaku -kremowa,aromatyczna, chrupiace grzanki-pycha. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewki 120 g czerwonej soczewicy 20 g swiezego imbiru 1 mala cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa razowego 2 lyzki masla ghee natka pietruszki sol,pieprz Cayenne Wykonanie: Obrac marchew
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Uwagi: Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina. ZYCZE SMACZNEGO I DO SIEGO ROKU
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obierania,razem ze skorka i ze skorka jedzone.Tak podane ziemniaki sa nie tylko zdrowsze,ale na pewno beda ozdoba kazdego dania. Skladniki: ziemniaki srednie,ale jednakowej wielkosci oliwa sol czerwona slodka papryka dowolne ziola-u mnie rozmaryn Wykonanie: Wybieramy ziemniaki jednakowej wielkosci,najlepiej srednie.Dokladnie szorujemy szczoteczka.Do krojenia ziemniak ukladamy na lyzce i nacinamy go w malych odstepach .Lyzka ulatwia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!system odtruwania wydaje sie byc wowczas przestawiony na wysokie obroty-skora sie oczyszcza , a energia odnawia.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 1/2 sredniej glowki kapusty 1 ostra papryka czerwona-opcjonalnie 1 maly kawalek imbiru 3 lyzki octu ryzowego 2 lyzki jasnobrazowego cukru 1 lyzka oleju sezamowego garsc orzeszkow ziemnych garsc migdalow 1 plaska lyzka soli Wykonanie: Kapuste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jego wartosci odzywcze. Jest znakomity.Sprobuj,a sie sam przekonasz! Skladniki : 2 pory-bez gornych ,mocno zielonych czesci 1/3-1/2 szklanki mleka kokosowego sol,pieprz zielona natka pietruszki 1/3 lyzeczki czerwonej pasty curry imbir-opcjonalnie 1 lyzka masla ghee Wykonanie : odciac korzonki,bardzo dokladnie wyplukac ziemie,ktora zebrala sie pomiedzy liscmi,az do bialej czesci.Najlepiej przeciac go wzdluz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczne.Polecam! Skladniki na 4 porcje: 2 spore baklazany 250 g marchewki 2 cebule 300g ciecierzycy (cala puszka) 400 ml mleka kokosowego 150-200 ml bulionu warzywnego 1,5 lyzeczki czerwonej pasty curry pieprz z mlynka 1 lyzka sosu sojowego mielona kolendra mielony kumin-jesli lubisz 1 lyzka oleju zielona natka pietruszki Przygotowanie: baklazana umyc,przekroic wzdluz na 4 grube plastry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylna golonka 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por kilka gałązek lubczyku-opcjonalnie 3 liście laurowe 10-15 ziarenek czarnego pieprzu 6-8 ziarenek ziela angielskiego 2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszku suszony majeranek sól WYKONANIE: golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minut przygotowac do gotowania duzy garnek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Truskawka nasza ukochana,czerwona slodka i aromatyczna.Kusi swym smakiem i niepowtarzalnym zapachem od pierwszych dni czerwca.Teraz w polowie czerwca jest doslownie wszedzie.Czy wiesz,ze truskawka nie jest dzielem matki natury? Ten cudowny owoc stworzyl czlowiek krzyzujac poziomke wirginijska z chilijska.Dzialo sie sie to w 1712 roku. Mozemy sie nimi objadac bezkarnie,nawet powinnismy.Wyjatkowo sprzyjaja nasze figurze,sa niskokaloryczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!malo w Polsce popularny,w handlu praktycznie nieosiagalny.Znaja go jednak i to bardzo dobrze dzialkowicze.Burak lisciowy wystepuje bowiem w wielu odmianach,niektore sa bardzo dekoracyjne,jak np. odmiana z czerwonymi lodyzkami jest tak dekoracyjna,ze mozna ja sadzic na ozdobnych rabatach kwiatowych.Ponadto jest bardzo latwy w uprawie. Nie tylko zdobi ogrody,ale jest naprawde smaczny,nieklopotliwy i szybki do przygotowania.Jak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!inna,a sprawia to dodatek ziol.Pyszna z oregano,z dodatkiem miety.tymianku lub bazylii. Skladniki na 2 porcje: 2 pomidory 2 domowe kiszone ogorki malosolne 1 srednia cebula biala lub czerwona lub czosnkowa 2 lyzki oliwy cytrynowej 1 lyzka octu bialego winnego 1 b.plaska lyzeczka miodu sol,pieprz Wykonanie: cebule obrac,przekroic na pol i pokroic w polkrazki .Przesypac sola,wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcje: 2 kawałki fileta z łososia a 160 g każdy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny lub limetki 1 łyżka miodu 20 g świeżego imbiru kawałeczek czerwonej papryczki chili Wykonanie: dwa filety z łososia umyć,pozbawić skóry i osuszyć przygotować marynatę do łososia.Wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką miodu .Spory
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!