jedno z dań wigilijnych. Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały. Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju, 250 g marchwi, 2 cebule czerwone, 1 mała puszka przecieru pomidorowego, 60 g rodzynek, 1/3 szklanki oleju ryżowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj
Moniki Smakołykiwędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz, cukier Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody. Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Grzyby ugotować
wyzwania kuchennePrzepis na sałatkę z pomidorów równie prosty: Kupujemy na tagu świeże, pyszne pomidorki, kroimy, skrapiamy octem winnym, dodajemy sól morską, świeżo mielony kolorowy pieprz, troche cebuli cukrowej i trochę czerwonej i i to by było na tyle ;) Ja podaje to z sosem czosnkowym robionym na bazie jogurtu naturalnego i śmietany. Pyszne i proste (o ile w pobliżu jest Auchan
Z butelką mleczka w tlepieca. Ale po kolei.... Bierzemy jakie mamy i ile mamy warzyw. U mnie bakłażan, 2 cukinie zielone, 2 zółte, pomidory różnokształtne, papryka żółta, papryczka ostra, cebula cukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam mniej więcej na półtalarki. Cebule i czosnek posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał powstać sos. Dodałam tam pokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół
Z butelką mleczka w tlezrobiła z tego hardcorowego tosta :) Tost trzyma podobno zasady ścisłej diety a robi się go następująco: 2 kromki hardcorowego razowca smarujemy masłem posypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulą (najlepiej czerwoną) wsadzamy do tostera/opiekacza Na gotowe tosty kładziemy mnóstwo polnych pomidorów (najlepiej malinowych), posypujemy solą pieprzem. Jemy i chudniemy równocześnie
Z butelką mleczka w tlezależności od tego co mam właśnie w lodówce. Tym razem chciałam wykorzystać świeży szpinak w liściach. Do sosu użyłam: ok. pół litra domowego przecieru pomidorowego słoiczka czerwonego pesto 1 cebuli kilku ząbków czosnku kiełbasy kawałka gorgonzoli szpinak parmezan łyżkę ostrej pasty paprykowej zioła i przyprawy Cebulkę, czosnek, kiełabaskę podsmażyłam, szpinak lekko zblanszowałam, wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i gotowałam razem
Z butelką mleczka w tleciepło. Tym razem zrobiłam je zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni. ok 1/2 małej dyni kilka czerwonych ziemniaków ze skórką 2 marchewki 1 cukinia 1/2 świeżego brokuła 1 burak kilka ząbków czosnku olej przyprawy Warzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam
Z butelką mleczka w tlemundurkach i odparowane i oczywiście o odmianie sałatkowej (klejące, z dużą ilością skrobi). 6 płatów śledziowych, namoczonych 6 ogórków konserwowych 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 cebula (najlepiej czerwona) kilka ziarenek pieprzu 2-3 łyżki majonezu Filety śledziowe po namoczeniu płuczemy, osuszamy i kroimy mniej więcej na kostkę 1x1cm. Ogórki i ziemniaki kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebulę siekamy drobno
Z butelką mleczka w tlekobiety. 3. Morze czy góry? Góry oczywiście!! 4. Gdybyś wygrała 100 tyś. zł, co byś kupiła w pierwszej kolejności? Bilet lotniczy, albo całą wycieczkę. 5. Piwo czy wino? Wino, czerwone, wytrawne. 6. Idealna randka. Hmm, trochę kultury np kino, lub teatr. Trochę smaku w postaci kolacji. Ale to wszystko wróci dopiero jak już dzieci podrosną :) 7. Ulubiony owoc? Kolejne ciężkie
Z butelką mleczka w tlewylałam mieszankę: 1 opakowanie ricotty 2 jajka trochę śmietany sól, pieprz. Na to wysypałam pomidorki. Całość wstawiłam do pieca na około 40 minut. Rezultat był piękny. Polecam z kieliszkiem czerwonego wytrawnego
Z butelką mleczka w tleniezbyt zadowoloną miną poszedł otworzyć, a po chwili wrócił, wyręczając mi paczkę z niezbyt zadowoloną miną. Zmienił ją jednak szybko, gdy tylko zobaczył, co jest w środku. W pięknym czerwonym pudełku kryły się bowiem prawdziwe szwajcarskie słodycze, a pod nimi zupełnie niespodziewany dodatek w postaci ziaren tonki. Beo , dziękuję Ci ogromnie - słodkości są obłędnie pyszne, i muszę od nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany) 60 g fety 2 łyżki smietany 18 % 1 garść startego sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 małe jajko Szpinak podsmażyć
Monia miesza i gotujeZimne dłonie, para z ust, czerwone uszy i nos. Skrzypi pod nogami ziemia, konary pokrywa poranny szron. Kolejna kartka z kalendarza wydarta. Starsza o kolejny dzień, doświadczona o następne przeżycia. Kalte Hände, Wasserdampf aus dem Mund, rote Öhren und Näse. Die Erde quietscht unter den Füße. Die Ästen wird von morgendlichem Raureif überziehen. Folgende Kalenderseite ist heraußreisend. Um folgenden Jahr
W kuchni Karmel-itkigrzybów (najlepiej połowa borowików) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych) 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3/4 szklanki czerwonego (pół)wytrawnego wina 100 g suszonych śliwek lub moreli (można pominąć) szczypta mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz, cukier listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Grzyby zalewamy
Poezja smakuwidzicie niżej, czyli miałam 6 warstw, choć potrzebowałam jedynie 4 warstwy. Co zrobiłam z pozostałymi blatami? Zrobiłam Czekoladową Rozkosz z Jagodami , już wiecie że w nazwie jest link :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis. BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków
Blondynka Gotuje