czerwony - 5718 przepisów (strona:140/382)

Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 187

wywaru który wykorzystujemy go barszczu czy gotowania. Zamiast to wyrzucać można przygotować naleśniki faszerowane gotowanym mięsem i warzywami. Ja wykorzystuje warzywa i mięso królika na których gotowałam barszcz czerwony. Składniki na około 8 dużych naleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta solio szczypta cukru Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak

Mama Gotuje
Fasolka po Katalońsku 238

zrobić to danie z połowy porcji. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól pieprz mielona czerwona słodka papryka szczypiorek olej do smażenia ziemniaków i olej do smażenia fasolki Wykonanie: Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić

Mama Gotuje
Faszerowane Bakłażany 161

upiec. Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje. Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów sól pieprz bazylia oregano oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. Bakłażany wydrążyć

Mama Gotuje
Surówka z Białej Kapusty 144

młode marchewki, trzeba to wykorzystać. Surówkę tą trzeba podawać zaraz po przygotowaniu. Składniki: ½ główki młodej kapusty 1 marchewka 1 pomidor ½ pęczku natki pietruszki 1 mała cebula biała lub czerwona 3 łyżki oliwy pieprz sok z cytryny sól Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić i odstawić by puściła sok. Ja kapustę przygotowuje kilka godzin wcześniej. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych

Mama Gotuje
Sałatka z Ogórków 183

jest łatwa w przygotowaniu, choć zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale warto poświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego. Składniki: 5 kg ogórków ½ kg marchewki ½ kg cebuli ½ kg czerwonej papryki 1 główka czosnku ½ szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju Wykonanie: Ogórki umyć, połowę obrać, wszystkie pokroić w cienkie plastry. Marchewkę obrać, i pokroić w plasterki. Dodać

Mama Gotuje
Sałatka Siekana 186

wiele sposobów, ale w sałatce pojawiła się po raz pierwszy. proporcje składników można dobrać według własnego uznania. Moim zdaniem sałatka się udała. Składniki: pomidorki winogronowe - małe opakowanie 1 czerwona papryka 1 szalotka 5 - 10 dkg salami 1 szklanka ciecierzycy 5 - 10 dkg sera edam 2 cykorie 1 sałata rzymska suszone oregano sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego

Mama Gotuje
Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym 191

chilli 500 g mielonego mięsa sól morska pieprz 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ szklanki ryżu 1 szklanka czerwonej soczewicy 750 ml bulionu 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 puszka pomidorów olej Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury  180 o C. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić

Mama Gotuje
Kandyzowane jabłka na patyku 170

przygotować cienkie patyki lub użyć patyczków do szaszłyków. Składniki: 4 jabłka 4 patyczki 250 g cukru 1 łyżka miodu 50 ml wody 4 zgniecione lub zmielone goździki ½ łyżeczki cynamonu czerwony barwnik spożywczy Wykonanie: Jabłka umyć, osuszyć i wbić w nie patyki. Na blaszce lub talerzu położyć papier do pieczenia. Cukier przełożyć do garnka o grubym dnie, na średnim ogniu rozpuścić

Mama Gotuje
Ozorki w szarym sosie 161

mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 40 g masła 250 ml zimnego wywaru spod ozorów 25 g migdałów 25 g rodzynek sok z cytryny 200 ml wytrawnego czerwonego wina sól Wykonanie: Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. ozory

Mama Gotuje
Szybka sałatka z puszek 1186

szybko. W przepisie w składnikach podałam kiełki soi lub seler w puszce, ale według mnie lepsza jest z kiełkami soi. Składniki: 1 puszka kiełków soi lub selera 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka musztardy majonez sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa z puszek odcedzić na durszlaku i przełożyć do miski. Do warzyw dodać majonez, musztardę i doprawić solą

Mama Gotuje
SUSHI 134

ryżu (specjalny ryż do sushi l) 2 i 1/4  szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez  wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania marynowany imbir, sos sojowy

MarciochaKucharzy
Cieciorkowe leczo z kaszą kuskus 130

właściwościach cieciorki, obiecując ze kiedyś mu ją przygotuje... :D Miesiąc temu kupiłam cieciorkę w puszce... dziś się doczekała ... SKŁADNIKI: 1 puszka cieciorki 1 cukinia 1 papryka (ja dałam czerwoną lepsza żółta) 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek- 2 ząbki, kolendra, kminek, Latin american, papryczka chilli pół opakowania kaszy kuskus Myjemy warzywa. Na początku należy pokroić

MarciochaKucharzy
Placki ziemniaczane w sosie z boczniaków 125

zdecydowałam się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka) 200 ml śmietany sól, pieprz, natka pietruszki Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże

MarciochaKucharzy
Krem paprykowy z fetą i grzanką 154

Wiosennie... delikatnie...kolorowo... Zupa krem paprykowy z feta i bagietką }i{ SKŁADNIKI: 2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak oliwa/olej do smażenia bulion wegetariański (suszone warzywa, wrzątek, oliwa) sól, pieprz, pieprz cayenne feta bagietka z czosnkiem/ziołami jak ktoś lubi delikatniejszą, można dodać łyżkę jogurtu   Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy

MarciochaKucharzy
Gołąbki w liściach botwinki 167

Ułożyć farsz na wierzchnią część liścia przy węższej stronie, zwijać. Gotowe paczuszki umieścić na szerokiej patelni, wlać oliwę, przykryć i trzymać 5 minut.  W osolonej wodzie ugotować czerwone łodygi botwinki. Odlać wodę a na jej miejsce wlać śmietanę, ser feta i 2 ząbki czosnku. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą różową masę . W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego

MarciochaKucharzy