laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, sos: 60 g masła, 60 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 g rozkruszonego piernika, 40 g rodzynek, 50 g migdałów, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, sól, Rybę można ugotować w całości lub w „dzwonkach”. Rybę oczyścić (wypatroszyć, umyć…) i albo zostawić w całości albo pokroić w „dzwonka”. Migdały sparzyć, obrać
królestwo garówposiadłości Perticaia i jest zaprzeczeniem niskiej jakości win Trebbiano, które możemy spotkać na sklepowych półkach. Piękny kolor, subtelny aromat i długi posmak migdałów. To jest to! W przypadku win czerwonych pula była znacznie większa i bardziej rozbudowana zarówno w typie jak i pochodzeniu. Wszak Włochy to kraj o bardzo różnorodnym klimacie: od upalnej Sycylii aż po lodowce Alp. Ciekawym doświadczeniem
królestwo garówjajka, 100 g masła, 4 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów, 100 g marcepanu, 200 g powideł śliwkowych, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, lukier: 250 g cukru pudru, 2 białka, 40 g kakao, 40 g masła, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, Normal 0 21 false false false PL X-NONE
królestwo garówtheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5 kg kiszonej kapusty, 100 g grzybów suszonych, 100 g śliwek - suska sechlońska*, 1 - 2 cebule, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, olej, 6 ziaren pieprzu, listek laurowy, 4 szt. ziele angielskiego , 2 szt. jałowca, cukier Kapustę kiszoną odcisnąć ( jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać w zimnej wodzie), pokroić. Grzyby wypłukać
królestwo garówsosie jabłkowym gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi
królestwo garówhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kaczka z jabłkami kaczka z jabłkami i trawą żubrową kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami kaczka duszona z jabłkami kaczka duszona w pomarańczach kaczka duszona z imbirem kaczka duszona z wiśniami kaczka konfitowana kaczka pieczona w niskiej temperaturze kaczka pieczona w pomarańczach
królestwo garówsoli, 1 łyżka listków świeżego tymianku, 50 g słoniny – najlepiej wędzonej, skóra z tłuszczykiem z wędzonki – prawdziwej! 2 cebule, 30 g podgrzybków suszonych, 2 gałązki świeżego tymianku, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, ok. 200 ml wody, 5 łyżek masła, sól, pieprz, Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć mięso. Słoninę pokroić w niewielkie słupki. Ostrym wąskim
królestwo garówkażdym plasterku ułożyć trochę startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Dobre są na ciepło jak również zimno. Idealne do piwa i do czerwonego wina :) zastawa
królestwo garówspalenia 5 owoców jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, tłuszcz do smażenia, garść siana do wyłożenia brytfanki, 3 gruszki, 2 płatki anyżu gwiaździstego, 1/2 laski cynamonu, 2 goździki, wino czerwone wytrawne, 3 łyżki masła Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Gruszki obrać
królestwo garówgęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie
królestwo garówWątróbka w środku ma być różowa a z wierzchu ładnie przyrumieniona. Podawać z cebulką duszoną lub smażoną. Ja podałam ze smażonymi w głębokim tłuszczu krążkami cebuli i sosem z czerwonej porzeczki. zastawa
królestwo garówKapusta pekińska średniej wielkości, 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, sok z cytryny, cukier, oliwa, Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut, Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Krojąc paprykę, pamiętajmy, że należy kłaść ją na desce skórą do dołu. Kroimy od strony miąższu. Ogórki
królestwo garówpiersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa, średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera 500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut
królestwo garówdzika, 80 g słoniny wędzonej (najlepiej z dzika), 2 cebule, gałązka rozmarynu, 10 owoców pieprzu czarnego, 4 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 400 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 12 śliwek wędzonych, Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na kawałki po 4-5 kostek. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Cebule pokroić w półplasterki. Na patelnię włożyć
królestwo garówśrednia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Włożyć do garnka, zalać 200 ml gorącej wody i dodać olej. Gotować pod przykryciem 20 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty jabłka i żurawinę (żurawinę
królestwo garów