zmodyfikowałam i też wyszło pysznie :) Składniki: 100 g kaszy gryczanej ugotowanej ( 1 torebka) 1 puszka odsączona tuńczyka w sosie własnym 2 duże łyżki otrębów owsianych 2 jajka 1 czerwona cebula sól i pieprz do smaku wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: W misce połącz kaszę, odsączonego tuńczyka w kawałkach, otręby, jajka, cebulę posiekaną na bardzo drobna kostkę. Wszystko dobrze wymieszaj
Niezły MłynekUszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto. Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto
Mama GotujeUczta dla mięsożerców, czyli plastry wołowiny nadziewane cebulą i ogórkiem. Efektowne i bardzo smaczne mini rolady dla wielbicieli czerwonego mięsa. Składniki: 4-6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka 1-2 cebule musztarda chrzanowa ogórki kiszone sól pieprz maka pszenna 1/2 litra bulionu opcjonalnie ser żółty olej rzepakowy wykałaczki 1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze
Apetyczna babeczkaZapraszam :) Składniki : 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 pierś z kurczaka grilowana 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słoiczka selera nitki kawałek pora 1 mała papryka żółta lub czerwona 5 jajek ugotowanych na twardo 4 / 5 łyżek majonezu sól , pieprz do smaku 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka płaska musztardy 4 ogórki korniszony Wykonanie : Do miski przełożyć ugotowany
Sama słodycz i szczypta chilipostaci ciasta. Uwielbiam eksperymentować w kuchni niesamowite rzeczy. Tym razem upiekłam smaczne i szybkie ciasto z fasoli. Idealne wilgotne, aż rozpływa się w podniebieniu! Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej 2 jajka 1 łyżka mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka wiórek kokosowych aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Fasolę płuczemy na sitku
Truskawkowa FiestaWenecji. Nieprzywykli do lokalnych, dość mocnych i wyrazistych win, przybysze z monarchii austriackiej prosili o dolewanie do nich wody (niem. spritzen ). Początkowo spritz był więc jedynie mieszanką białego lub czerwonego wina i świeżej wody. W pierwszej dekadzie XX wieku zastąpiła ją wysoko-gazowana woda z nowego wynalazku – syfonu. Dzięki temu, spritz mógł powstawać na bazie niegazowanych win. Mimo wszystko
Bon Ton Italiasałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża) ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g pomidory 400g (dwa duże) papryka 150g (jedna średnia) cebula czerwona 30g czosnek 1 ząbek olej lniany 10g łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia i sezamu łuskanego przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Sałatę myję – liście lodowej rwę na kawałki
IzaGotujedodatek do obiadu. Zdarza mi się również zjeść wieczorem przy filmie... Składniki: sałata lodowa 250g = 35kcal rukola 50g = 12,5kcal pomidor 2 szt 320g = 48kcal kukurydza 100g = 102kcal czerwona cebula 50g = 15kcal ryż brązowy (suchy) 100g = 322kcal czosnek 1-2 ząbki olej lniany 5g = 45kcal przyprawy: pieprz świeżo zmielony, bazylia, oregano Ryż brązowy ugotować, odsączyć, zostawić do ostygnięcia
IzaGotujeszybka, prosta i zdrowa. Świetny dodatek do śniadania lub kolacji. Proponuję zrobić większą porcję aby sałatka wystarczyła na dwa dni. Składniki: Pomidor 1 sztuka = 200g = 26 kcal Cebula czerwona 1/2 szt = 50g = 15 kcal Jogurt naturalny 0% tłuszczu 2-3 łyżki stołowe Sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, czosnek Otrzymujemy 250g surówki, która ma 41 kcal. Jeśli mamy jeszcze zapas
IzaGotujePodczas diety śmietanę zamieniamy na jogurt naturalny 0 %. Moja propozycja: zrób podwójną porcję, wystarczy ci na dwa dni. Do Śniadania lub Kolacji. Składniki: Ogórek zielony 200g = 26 kcal Cebula czerwona 1/2 szt = 50g = 15 kcal Jogurt naturalny 0% 2-3 łyżki stołowe Sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, czosnek Warzywa kroimy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy. Otrzymujemy 250g surówki i 50 kcal
IzaGotujeSkładniki: marchew 1200 g pietruszka korzeń 270 g seler korzeń 1 duży / 2 małe 270 g cebula 2 duże 200 g por 1 sztuka - biała część 100 g papryka czerwona 1 duża lub dwie mniejsze 200 g czosnek 5 ząbków pęczek lubczyku lub gotowy lubczyk suszony z torebki 4 łyżki pęczek natki pietruszki i pęczek koperku sól himalajska
IzaGotujemarchewkę jedynie, co zostało to szczypta szafranu. Tak czy inaczej moja wersja jest przepyszna. Mam zamiar ją jeść codziennie i schudnąć do majówki :-) Składniki: marchewka por cukinia czerwona papryka 2 pomidory szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody łyżka oleju rzepakowego ząbek czosnku sól,pieprz szczypta szafranu odrobina papryczki chilli
pieprzny smaczekSerniczek bardzo prosty w wykonaniu, zajmuje nam zaledwie 40 minut. Uwielbiam maliny! Od dziecka się nimi zajadałam, ponieważ rosły blisko stawu. Mogłam godziny spędzać w tych zaroślach, z czerwoną buzią i rączkami. Spód: 300 g ciasteczek maślanych czekoladowych 150 g masła 4 łyżki adwocatu Masa serowa: 500 g serka waniliowego z wiaderka 0,5 szklanki cukru pudru
VioletoweKucharzeniePieczona papryka faszerowana kaszą pęczak, pomidorami i tofu. Do tego mleczko kokosowe i curry, pycha. Składniki : 1 duża papryka czerwona 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/3 szklanki pomidorów krojonych z czosnkiem 75 g tofu 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleczka kokosowego 3 łyżki sosu teriyaki świeży tymianek 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki chili kiełki Przygotowanie: - odciąć górę papryki
Pora na pora i pomidoratych coś już zdążyli się trochę hummusem znudzić. Urozmaicenie kolorystyczne i smakowe znanej każdemu pasty. CZERWONY - dodajemy zmiksowane pieczone buraki. Ja na 100 g hummusu dodałam 1 małego buraczka ZIELONY - dodajemy pesto, zmiksowany szpinak lub zmiksowaną roszponkę ( do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku) ŻÓŁTY - dodajemy kurkumę (do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku) * a jeżeli ktoś jeszcze
Pora na pora i pomidora