czerwony - 5718 przepisów (strona:126/382)

Eton mess z truskawkami 161

będzie bardziej odświeżający. Następnie należy pokruszyć beziki na mniejsze kawałki - oczywiście też kilka malutkich możemy zostawić do dekoracji. Beziki zawsze robię w domu - jak widzicie na zdjęciach - kilka udekorowałam czerwonym barwnikiem. Całość - truskawki, beziki i śmietanę - można od razu ze sobą wymieszać, aczkolwiek ja wolałam ułożyć warstwami, żeby deser wyglądał bardziej estetycznie ;) Nakładałam truskawki z bezikami, które przykrywałam śmietaną. Całość

Plate of Joy
Przegrzebki z salsą z pomidorów, papryki i oliwek 144

przyjemności z jedzenia! Podane z salsą z pomidorów, papryki, oliwek i czosnku. Pyszne! Składniki:  (dla 2 osób) przegrzebki, 3-4 sztuki na porcje, 7-10 pomidorków koktajlowych, 1/2 czerwonej papryki szpiczastej, 5-6 czarnych oliwek, 1/2 natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przegrzebki umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni

Plate of Joy
Pulpeciki w sosie pomidorowym 118

wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi selera naciowego, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa z oliwek Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę

Plate of Joy
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 202

minut.  Terrina z dodatkiem buraka z sera bryndza z sosem balsamicznym - poczęstunek od szefa kuchni. Polędwica z sandacza serwowana z ragout z krewetek oraz sałatką z biało-czerwonego buraka i tabule pietruszkowo-miętową ( Wiosenne Menu - 32 zł) Rolada z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem (Wiosenne Menu

Plate of Joy
Cukiniowy makaron z warzywami 178

osoby, na świeżym powietrzu i  twarzą skąpaną w słońcu! Składniki: (dla 2 osób) 1 większa cukinia, pół pęczka zielonych szparagów, opakowanie pomidorków koktajlowych - u nas pół na pół - czerwone i żółte, 1 kulka mozzarelli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeże zioła Cukinię zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie paseczki (użyłam tej tarki , jest dostępna również w Polskich sklepach

Plate of Joy
Dieta dla serca - Spring rollsy z łososiem 213

osób) 1 filet z łososia (450 g), pieprz do smaku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka margaryny Optima Cardio, 3 marchewki,  3 ogórki gruntowe,  1 czerwona papryka, 4 duże lub 8 średnich liści jarmużu Sos jogurtowo - ziołowy: 6 łyżek jogurtu naturalnego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, pieprz do smaku Łososia doprawić do smaku pieprzem oraz papryką

Plate of Joy
Falafele z sałatką z quinoa i sosem jogurtowym 197

książki Dale'a Pinnock'a - The Medicinal Chef: Healthy Every Day. Składniki: ( dla 2-3 osób) Falafele: 1 puszka ciecierzycy / 400 g 1 duży ząbek czosnku 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 jajko, pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki razowej orkiszowej 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżki

Plate of Joy
Krem pomidorowo kokosowy 105

kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka cukru odrobina oleju sól, pieprz Do podania: łyżka nasion kuminu, uprażonego na suchej patelni kilka krążków czerwonej papryczki świeże liście kolendry (opcjonalnie, ja nie miałam) 100 g ryżu jaśminowego, przygotowanego wg zaleceń producenta CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy

My Culinary Art
Warzywa są SEXY! 159

cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków robić mnóstwo zielonych, czerwonych, żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy J W ramach tych zmian w naszym żywieniu planujemy i zmiany na blogu. Co tydzień będziemy obchodzić Festiwal Warzywa

Kolizje Smaków
Przepis na… – Panzanella, czyli toskańską sałatkę 191

dopóki chleb nie zrumieni się, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy oliwy. W naczyniu mieszamy zdjęty z patelni chleb, pokrojone w kostkę soczyste pomidory (wskazane koktajlowe), czerwoną cebulę, kapary, czosnek i bazylię. Posypujemy grubo zmielonym kolorowym pieprzem i polewamy vinaigrette (3 łyżki oliwy mieszamy z łyżką octu oraz szczyptą soli. Przed podaniem trzymamy co najmniej pół godziny

Bon Ton Italia
Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce 191

najważniejsze, do przygotowania w krótkim czasie. O tym, że zdrowsze od czegoś z torebki nie muszę chyba przekonywać? :) Składniki: około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej, 150-200 g chudej wędzonki - użyłam wędzonki parzonej Premium Nove , 2 średnie pietruszki , kawałek selera , 3 średnie marchewki , 10 cm pora , 2 łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta 299

jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-) 500g mięsa mielonego 1/2 kostki sera feta garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco 1. Ser feta kroimy w kostkę. Szpinak i cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Wszystkie składniki mieszamy

Szefowa kuchni
Kurczakowa sałatka z zupek chińskich 163

przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa netto 60g każda] 2 pojedyncze piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół słoiczka papryki marynowanej żółto - czerwonej  pęczek koperku 3 łyżki majonezu łyżka oleju sól  pieprz przyprawa uniwersalna do mięsa Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich kruszymy, wsypujemy dołączoną do niego przyprawę i zalewamy niewielką ilością wody

Taste Therapy
Pizza ze smażoną papryką 112

łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 30 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Dodatkowo: 3 łyżki keczupu 2 łyżki oregano 10 plastrów wędliny 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 3 cebule 500 g pieczarek 300 g sera Olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy

VioletoweKucharzenie
Buraczany dip z jogurtem i za'atarem 200

każdym wydaniu będzie smacznie.  Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych buraków* 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę 1 mała czerwona chili, bez pestek, posiekana 250 g greckiego jogurtu 1 i 1/2 łyżki syropu daktylowego (użyłam klonowego) 3 łyżki oliwy 1 łyżka za'ataru sól do podania dymki  orzechy laskowe, miękki

Stare Gary