czerwony - 5718 przepisów (strona:117/382)

Zakwas buraczany 870

Barszcz czerwony z uszkami od lat zajmuje czołowe miejsce wśród potraw wigilijnych w naszej rodzinie. Przygotowany w domu z niezwykłą starannością zgodnie z tradycją czyli na zakwasie buraczanym. I to o nim będzie w dzisiejszym poście. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a nawet można by rzec, że robi się sam. Zaczynamy od kupienia buraków. Najlepiej oczywiście ekologicznych. Mnie się poszczęściło

Wiem co jem
Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw 192

najbardziej polecam :) Składniki: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry

Simply Food
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 318

często. A pierogi z kapustą, jeszcze te odsmażane… ciężko o lepsze danie po powrocie z długiego spaceru, kiedy za oknem śnieg a my wracamy przemarznięci. Wtedy szybko podgrzewamy czerwony barszcz, wrzucamy na patelnię pierogi i mamy rozgrzewające jedzenie w oka mgnieniu. Pierogi z kapustą i grzybami to też obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Zachęcam do ich samodzielnego zrobienia

Mieszam w Garnku
Zupa warzywna z kiełbasą 150

czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku, kukurydzy, zielonej ciętej fasolki do smaku świeżo zmielony pieprz, vegeta natur, szczypta soli, słodka papryka, lubczyk i majeranek 0,5 szklanki

Zasmakuj Kuchni
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 148

zabraknąć w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, a nawet w karnawale. Śledzie zostały podane na sałatce z czarnej soczewicy z pieczonymi burakami, sokiem i brzoskwiniami z puszki, blanszowanym jarmużem, czerwoną cebulą i świeżą kolendrą Składnik i: 6 pojedynczych solonych filetów ze śledzi 1 duża biała cebula, 2-3 łyżki miodu, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kiszonego ogórka na różowo 129

ogórki kiszone 2 małe jabłka 1 mała cebula Mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu light 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa) Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez

Smaki Ewy
Makowe babeczki z kremem cytrynowym 210

pokupowałam, plan co upiekę, też już jest, brakuje tylko choinki. W weekend trzeba będzie się za nią zabrać ;). Dzisiaj makowe babeczki z maślanym kremem delikatnie cytrynowym. Kupiłam ostatnio przepiękne czerwone papilotki w gwiazdki (patrz zdjęcia) i musiałam je wykorzystać! Dodają one babeczkom nadzwyczajnego uroku.     Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 120 g miękkiego masła

Nastoletnie Wypiekanie
Kurczak w sosie gyros 539

takich dań zajadać buraczki :) Składniki na 2-3 porcje: 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 1 łodyga selera naciowego 1 papryka czerwona 1 cebula 250 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody. Fileta

Ze smakiem i z pasją
Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą 158

Poniższy przepis będzie na ok. 6 tartaletek. Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – składniki ciasto francuskie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 100g sera żółtego cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany sól pieprz Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis: Na patelni na odrobinie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem 266

kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu. Ta sałatka naprawdę idealnie pasuje na wigilijny stół. Jej żółto-zielony kolor pięknie skomponuje się ze świątecznymi, przeważnie czerwonymi, kolorami. Jest lekka i co najważniejsze: podajemy ją na stół bez mieszania z sosem, którego każdy sam na talerzu doda tyle, ile sam chce. Dzięki temu także i kolejnego dnia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa gulaszowa 253

powrocie z pracy będzie czekał na Was pyszny obiad.  700g mięsa z szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz łyżka czosnku granulowanego łyżka słodkiej papryki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe

Smakołyki Asi
bogracz z wołowiną 132

aromatycznymi pomidorami ( przezornie zawekowane latem w słoiki) sprawi iż nie straszna nam będzie nawet najmroźniejsza pogoda. składniki dla sześciu osób 1 kg przerośniętej wołowiny 2-3 papryki czerwone 1 litr dobrego bulionu 1 papryczka ostra 350 g  pomidorów ( o tej porze roku z puszki)  3 cebule 4 ziemniaki 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu

Miód i pieprz
Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem 202

szczegóły we wpisie 😊. Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Czas przygotowania: 20 minut  Składniki: 1 puszka  kukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy sok z cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem na sitku. Paprykę kroimy w  drobną kostkę

Kulinarne przygody Gatity
Bigosik słodko kwasny 198

ziarenek pieprzu kolorowego  pół łyżeczki gałki muszkatołowej  pół łyżeczki imbiru w proszku  pół łyżeczki pieprzu czarnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej  Wykonanie  Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą

Mój Smak
Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad 194

makaronu pełnoziarnistego farfalle Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1/4 szklanki świeżej pietruszki, posiekanej sól, pieprz 1 puszka (170 g), tuńczyka w puszce (w sosie własnym) 5-6 czerwonych pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki 100 g słodkiej kukurydzy z puszki, odsączonej z zalewy 2-3 korniszony pokrojone w kostkę 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy

karmelowy