czerwony - 5718 przepisów (strona:123/382)

Wieprzowina po chińsku z warzywami 171

choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka przyprawa chińska 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz olej 1. Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą chińską. Smażymy przez około 10 minut

Szefowa kuchni
Konfitura z truskawek! 189

konfitur czy dżemów. Teraz przygotowałam już na zimę i jesień, konfiturę z truskawek, taką jaką lubię najbardziej, czyli kiedy widać w niej całe owoce ;-). Zapraszam! składniki: - 2 kg słodkich, czerwonych truskawek -250 g malin - 700 g cukru - 1 opakowanie dżemixu (lub tego typu produktu z pektyną) - 150 ml wody Truskawki, płukamy, odcinamy szypułki,zasypujemy cukrem, podlewamy wodą.  Stawiamy

SMYKWKUCHNI
.1006. z wizytą u babci 86

Patrzcie jaki Simba jest juz duży! :o ♥  Truskawki...  Podczas gdy my zrywaliśmy truskawki Simba upodobał sobie wylegiwanie się wśród czosnku, okej...  Brzoskwinie...  Czarna porzeczka... I czerwona...  Agrest, który kupiłyśmy z mamą niestety był do babci za późno przywieziony i cóż, nie przyjął się...Może za rok coś z niego wyrośnie? ;)  Jabłuszka...  Maliny

breakfast of dreams
Sorbet truskawkowy 273

Sorbet truskawkowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, ma piękny czerwony kolor i intensywnie truskawkowy smak, a do tego nie zawiera konserwantów czy innych zbędnych dodatków. Sorbet można przygotować z użyciem maszyny do lodów lub bez niej, często mieszając mrożący się mus, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Ja skorzystałam z tej drugiej opcji, ponieważ nie mam specjalnej maszyny. Sorbet wyszedł

Smakołyki Bereniki
Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 197

gałkę muszkatołową i wymieszać. Dołożyć ryż i mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.  salsa: kilka koktajlowych pomidorków, kawałek świeżego ogórka, niewielka czerwona papryczka chili, odrobina oliwy z oliwek lub oleju, opcjonalnie łyżeczka pistacji, odrobina parmezanu. Papryczkę posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka dobra na każda okazję 349

niemal do wszystkiego, jest smaczna i lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół ojca Mateusza") 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego

pyszne zdrowości
Sałatka kuskus z kurczakiem 300

grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki 1 czerwona papryczka chili, posiekana garść czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół kilka gałązek kolendry lub pietruszki, grubo posiekana kilka łodyżek świeżej mięty, listki oberwać i grubo posiekać 1 cytryna

Kuchnia Prezydentowej
Winestone - wino i kamienna deska 164

wybrać danie główne już od około 20 zł. A cena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus",  trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami

królestwo garów
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą 195

kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania. Składniki

Kuchenne Wariacje
Kawowa panna cotta z malinowym sosem 184

wielbicieli delikatnego smaku Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 8g żelatyny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sos: - 150g świeżych malin - 50ml wytrawnego czerwonego wina - 40g cukru - szczypta cynamonu Zaczynamy od panna cotty Najpierw wlewamy do garnka śmietankę i mleko, które uzupełniamy cukrem. Dodatkowo wrzucamy laskę wanilii z nasionami (laskę rozcinamy wzdłuż i wyciągamy

Kuchenne Wariacje
Piersi kaczki w warzywach z pieczonymi ziemniakami 175

pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób W pierwszej kolejności robimy marynatę – wszystkie składniki mieszamy razem. Skórę na kaczce nacinamy. Marchewkę i pietruszkę

Kuchenne Wariacje
Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy 116

było tak bardzo zimno. Wracając do domu marzyłam o solidnej, gęstej, pożywnej, gorącej zupie, a z tego co znalazłam w lodówce udało mi się ugotować fajną zupę z czerwonej soczewicy :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety w sosie chrzanowym 210

pogotowiu nadal kubek herbaty, tony chusteczek i proszki. W dodatku M czuje się oburzony, że nagrywałam jego chrapanie w nocy :P Nasza pościel w piękne, czerwone maki leży rozwalona na łóżku ale nikt nie chce spełnić jej prośby i ją schować :) Słońce dobijające się zza okien woła nas byśmy ruszyli nasze tyłki i poszli je przewietrzyć. No i jeszcze

My simple kitchen
Tradycyjna sałatka jarzynowa 257

malowane czerwonymi makami. Otulone mglistymi porankami. Zatopione w sieci wspomnień. Albo najgorszy koszmar nocny pt. " Gdy Twój facet chrapie..." :P Chyba nie ma takiej osoby, która by choć raz w życiu takiej sałatki nie jadła. Niby składniki takie same, ale u każdego smakuje inaczej. Ja przedstawiam Wam poniżej moją rodzinną, niezmienioną od pokoleń wersję sałatki jarzynowej, która u mnie króluje

My simple kitchen