oliwa do smażenia, 500 g szalotki, gałązka rozmarynu, 3- 4 ząbki czosnku, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 300 ml bulionu drobiowego, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Smażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Ułożyć w żeliwnym garnku, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, czosnek, wlać bulion
królestwo garówniego bardzo dumni, przez kolejne sześć lat wino to otrzymywało trzy kieliszki w przewodniku Gambero Rosso . Kolor ciemny rubin z refleksami granatu. Zapach jest intensywny dominują aromaty czerwonych jagód, czarnej porzeczki, śliwki, dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny
królestwo garówMedoc %e Grand Cru Classe2004 PB - Pravis Vigneti delle Dolomiti L`Ora 2010 Tu nikt w pełni nie był chyba zadowolony z doboru wina. Część osób twierdziła, że czerwone wino lepsze, inni iż białe. Jak dla mnie, żadne wino nie było dobrze dobrane. Gdbym nie znała sera i dostałabym go razem, z którymś z podanych win to uznałabym
królestwo garówmakaronu fusilli, 300 g polędwiczki wieprzowej, 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 150 g jarmużu, 1 żółte peperoni, 1 czerwona papryka ramiro, oliwa, sól, cukier Polędwiczkę pokroić w plastry grubości około 0,5 cm a następnie każdy plasterek wzdłuż na 4 paski. Paprykę pokroić w paski wielkości pasków polędwiczki. Jarmuż umyć, zblanszować w lekko osolonej
królestwo garówstopni na około 30 minut, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 62 stopni. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na 5 minut aby odpoczęło. Podałam z sosem z czerwonego wytrawnego wina. Comber jelenia ze sklepu dziki trop. zastawa
królestwo garówkolendrą. Ja podałam z bagietką korzenną, którą maczałam w sosie. Do małży polecam Quinterra Riesling z winnicy Kühling-Gillot. Półwytrawny Riesling znad Renu o przyjemnie mineralnych, kamiennych nutach (czerwone łupki) i owocowym aromacie z dominującą nutą brzoskwini i jabłka. Wino wyjątkowo harmonijne i esencjonalne. but. 0,75l - 59,00 pln poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku
królestwo garówpomarańczy czerwonych tarocco 1 kg cukru Po prostu konfitura z pomarańczy. Żadnych dodatków, polepszaczy, ulepszaczy, aromatów... Wystarczą pomarańcze i trochę cukru. A ona odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem pomarańczy z odrobiną goryczki. Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć. 3 kg pomarańczy pokroić wzdłuż na ćwiartki a następnie w plasterki grubości około 0,5 cm. 1 kg pomarańczy zmiksować. Pomarańcze przełożyć do garnka
królestwo garówkarkówki z jelenia, 3 cebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, usunąć błony. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli
królestwo garówwypieczone należy je piec aż osiągnie 70 stopni wewnątrz. Podawać na ciepło lub na zimno. Do udźca polecam - Spaetburgunder Trocken z winnicy Kühling-Gillot, kolejne znakomite wino tym razem czerwone, które wyszło spod ręki znakomitej kobiety winiarza uznanej właśnie za winiarza roku 2015 w Niemczech wg pisma Falstaff. Świetne Pinot Noir, dojrzewane i leżakowane w beczkach, dzięki czemu to wino
królestwo garówbiałe szparagi zielone szparagi szparagi z sosem holenderskim szparagi pod beszamelem jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów
królestwo garówmięsa z jelenia na gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Cebule
królestwo garówPyszne skrzydełka faszerowane, na każdy dzień i od święta. Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym Składniki: Farsz skrzydełka z kurczaka - 4 szt papryka czerwona - 8 słupków ogórki korniszony - 8 słupków ser żółty - 8 słupków przyprawa do kurczaka tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe: jajko - 1 szt mąka - 50 g woda - 40 ml mleko - 50 ml sól- szczypta papryka ostra- szczypta
Kuchnia Danusialbo na cieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto). Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku) Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 papryczka pepperoni oliwa z oliwek Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, dodajemy pozostałe warzywa
kuchcikowniachia napęczniały. W tym czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki. Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę zostawić. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić
Weekendy w domu i ogrodziedrugiego dania, ale bardzo smaczne są również te podawania samodzielnie jako przystawka. Proponuje kilka rożnych suróweczek z mojego bloga. SURÓWKA PEKIŃSKA SURÓWKA Z BURACZKÓW SURÓWKA COLESŁAW SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy